ganzenvoet


ganzenvoet 1.0

afbeelding

Bron: Thomas Mathis
( CC BY-SA 3.0 )

vaste plant uit de familie van de Amaranthaceae, die nu zeldzaam is en vroeger ook als bladgroente werd gegeten; brave hendrik; ook: geslacht van planten (Chenopodium), waartoe circa honderd soorten behoren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ganzenvoet…

is een plant of plantengeslacht

      Algemene voorbeelden


      Ganzenvoet (Chenopodium) is een geslacht uit de Amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het geslacht telt zo'n honderd soorten, die voornamelijk in gematigde streken voorkomen. De naam ganzenvoet refereert aan de bladvorm van sommige soorten, Chenopodium is afgeleid van 'chenos' (= van de gans) en 'podion' (= voetje).

      (onbekend)

      FAR-behandelingen die uitgevoerd werden op jong onkruid gaven over het algemeen zeer bevredigende resultaten tegen de meeste onkruiden. Toch worden hier en daar nieuwe opkomsten van bingelkruid, ganzenvoet of zwarte nachtschade waargenomen, en kunnen nog een laatste FAR-behandeling nodig hebben indien de lijnen nog niet gesloten zijn.

      http://www.kbivb.be/nl/waarschuwingsdienst.htm,

      Maar Dionisio daagde de nederigste kokkin uit Atlixco, Puebla of Puerto Escondido in Oaxaca uit zich zonder vrees in de gastronomische woestijnen van Kansas, Nebraska, Wisconsin, Indiana of de Dakota's te begeven, waar ze vergeefs naar ganzenvoet, ajillo pepers, huit-lacoche of hibiscuswater zou zoeken.

      De grens van glas, Carlos Fuentes,

      Smalle en brede weegbree, wikke, bijvoet, melde, ganzevoet en klein hoefblad zijn wilde planten die veel voedingsstoffen bevatten.

      http://www.dwergkonijn.com/

      Er bestaat een plant die ook wel brave hendrik wordt genoemd: de ganzevoet, oftewel Chenopodium bonus-henricus. Chenopodium bestaat uit de Griekse woorden chen ('gans') en podion, het verkleinwoord van pous ('voet'). Bonus henricus is hier volgens het Verklarend woordenboek van wetenschappelijke plantennamen een vertaling van Guter Heinrich. Deze Duitse naam zinspeelt op het voorkomen van deze plant vlak bij huizen; Heinrich is afgeleid van Heimrih ('regeerder van het huis').

      https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/brave-hendrik

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • rode ganzenvoet

      Al vrij snel stapelden de interessante vondsten voor deze droge, zanderige delen zich op: echt en fraai duizendguldenkruid, middelste en kleine teunisbloem, duinreigersbek, zeegroene en rode ganzenvoet, baardgras, driebloemige nachtschade, smal vlieszaad, zomerbitterling, duindoorn, dubbelkelk, en echt bitterkruid.

      http://www.natuurpuntwal.be/natuurgebieden/broedvlakte/broedvlakte_planten.html,

      ganzenvoet 2.0

      afbeelding

      Bron: Dwight Sipler
      ( CC BY 2.0 )

      onderdeel van een machine waarmee aarde opgewoeld wordt, dat dient om de aarde naar boven te stuwen; onderdeel van een cultivator

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ganzenvoet…

      is een machineonderdeel; is een deel

      • [Geheel] is een onderdeel van een cultivator of woeler
      • [Functie] dient om aarde omhoog te duwen

        Algemene voorbeelden


        Om in het najaar wintertarwe of groenbemester te zaaien zonder te ploegen moet er toch een grondbewerking worden uitgevoerd. Hiervoor worden cultivatoren/woelers gebruikt. Op de Wilhelminapolder zijn verschillende woelers in gebruik. Bij voorkeur wordt een Lemken smaragd woeler gebruikt. Deze machine heeft een groot aantal vaste ganzenvoeten die door de grond woelen. Deze ganzenvoeten zorgen dat de grond omhoog geduwd wordt zodat deze openbreekt. De rollen die achter de ganzenvoeten gemonteerd zijn zorgen voor het vlak leggen van het zaaibed en de dieptenregeling van de machine.

        http://www.kmwp.nl/4stoppel.htm

        De rollen die achter de ganzenvoeten gemonteerd zijn zorgen voor het vlak leggen van het zaaibed en de dieptenregeling van de machine.

        http://www.kmwp.nl/4stoppel.htm

        Achter de ganzevoeten snijdt een rij schijven de grond aan waarna deze wordt verdeeld.

        http://www.praneda.nl/farmet.htm

        Constructie en werking: De machine bestaat uit een robuust frame waaraan twee rijen grote ganzevoeten zijn gemonteerd.

        http://www.praneda.nl/farmet.htm

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen