gasmotor


gasmotor 1.0

afbeelding

Bron: Benedikt Schneider
( CC BY-SA 3.0 )

verbrandingsmotor die wordt aangedreven door gas; motor die op gas werkt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gasmotor…

is een motor

  • [Deel] bevat een cilinder, zuiger, kleppen en een krukas
  • [Materiaal] is van metaal
  • [Functie] dient om een transportmiddel voort te bewegen of een werktuig aan te drijven
  • [Werking of functionering] werkt door verbranding van gas, vaak aardgas of biogas

Algemene voorbeelden


Het blijft wachten op een serieuze opvolger van de benzine- en dieselmotoren. De gasmotor is zeker geen alternatief, en de waterstofmotor op korte termijn evenmin.

NRC,

De expansie-afkoeling zal worden gecompenseerd met de restwarmte van warmtekrachtinstallaties van Zantingh Energie Systemen. Die bestaan uit aardgasverbrandende gasmotoren die eveneens elektriciteit opwekken.

NRC,

De normale gasmotor werkt volgens het viertaktprincipe, waarbij een zuiger in een cilinder vier werkslagen kent, zie figuur 1 en 2. Bij de aanzuigslag wordt een mengsel van brandstofgas en lucht aangezogen. De inlaatklep staat dan open. In de compressieslag zijn de kleppen gesloten en wordt het mengsel samengeperst. Vlak voor het eind van deze slag wordt het mengsel met de bougie ontstoken. Het mengsel verbrandt, waarbij druk en temperatuur snel stijgen. In de expansieslag wordt de arbeid geleverd. Daarna wordt het mengsel in de vierde slag van de zuiger bij geopende uitlaatklep afgevoerd naar het uitlaatsysteem. Moderne gasmotoren hebben vaak een turbocharger. De hete uitlaatgassen drijven dan via een expansieturbine een luchtcompressor aan. Daardoor kan de motor aanzienlijk meer vermogen leveren en neemt ook het rendement toe.

http://www.btgworld.com/uploads/documents/BTG-Factsheet%20Gasmotor_20-02-2007.pdf

Elektro- of gasmotor voor schepen bestemd voor: het voortstuwen van vaartuigen die, ten behoeve van de voortstuwing, uitsluitend voorzien zijn van een elektro- of gasmotor, en bestaande uit: LPG- of aardgasmotor met tank of elektromotor met accu's en (eventueel) oplaadstation.

http://www.milieutotaal.nl/index2.htm

Een dergelijk proces hebben we [...] ook ontwikkeld voor gasmotoren in de glastuinbouw.

NRC,