geëmotioneerd


geëmotioneerd 1.0

overmand door emotie of emoties; diep ontroerd; sterk aangedaan

Algemene voorbeelden


Koning Juan Carlos betuigde tijdens een plechtigheid ter herdenking van de vorig jaar overleden Belgische koning Boudewijn geëmotioneerd zijn deelneming aan de familie van het slachtoffer.

NRC,

Toen daarop W. Bisschop (SGP) aangaf niet zo gelukkig te zijn met het bestuursprogramma en daar gerust van af wilde wijken, schorste burgemeester drs. W.J. Plomp geëmotioneerd ogenblikkelijk de vergadering voor besloten overleg met de fractievoorzitters.

Meppeler Courant,

Ze begon ineens snel op hem in te praten, vatte daarbij geëmotioneerd de onderkant van de mouwen van zijn kolbert, vertelde dat ze hem dankbaar was voor zijn ingrijpen en dat ze nu vlug wegging voor hij nog meer moeilijkheden door haar aanwezigheid zou krijgen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

"B. is slechts geëmotioneerd toegesneld toen zijn beste vriend werd neergeschoten, waarna hij met gevaar voor eigen leven ongewapend heeft geprobeerd de dader te achterhalen."

De Telegraaf,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een geëmotioneerde burgemeester
  • de geëmotioneerde familie
  • geëmotioneerde gijzelaars
  • een geëmotioneerde moeder
  • een geëmotioneerd publiek
  • geëmotioneerde toeschouwers
  • de geëmotioneerde wereldkampioen

Commandant Ernst werd op de persconferentie geflankeerd door een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester S. Patijn, die halsoverkop uit een feestvierend Olympisch Stadion naar Amsterdam-Noord was vertrokken.

NRC,

Langs de waterkant van de Zijl stonden zaterdagochtend ook de geëmotioneerde familie en vrienden van de vermiste vrouw.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/2071938/zoektocht-naar-sietske-hervat,

Tegen half tien, nadat een politie-psycholoog de geëmotioneerde gijzelaars enigszins had gekalmeerd, wist Bern Schmidbauer, de staatssecretaris die in Kohls kanselarij het werk van de veiligheidsdiensten coördineert, hen in rechtstreekse onderhandelingen te bewegen om zich aan de politie over te geven.

NRC,

"Op welke wijze de Nijmeegse om het leven is gebracht, kunnen we vanwege het onderzoek niet zeggen", aldus politiewoordvoerder Ronald van der Leeden. De ouders van het slachtoffer verkeren in shocktoestand. "Ik kan niets uitbrengen", aldus een hevig geëmotioneerde moeder gisteravond in een reactie. "

De Telegraaf,

Een mirakel, noemt Mano Solo het. Vorig jaar, op maandag 9 oktober kondigde hij voor een geëmotioneerd publiek in de Parijse Bataclan zijn afscheid aan: niet alleen van de optredens, maar van het leven zelf. De 32-jarige zanger leed aan aids en, zei hij, de dagen die hem restten wilde hij enkel nog schrijven.

De Standaard,

"Liefdevolle, geëmotioneerde toeschouwers die me na afloop omhelsden, ze hielden van me, ik was mooi en goed en fijn."

NRC,

Mathieu van der Poel kreeg deze week bericht dat zijn grootvader Raymond Poulidor was overleden, maar de Nederlander stond zaterdag toch aan de start in Tábor. Met een zege in Tsjechië wist Van der Poel zijn overleden grootvader te eren. "Het was een heel emotionele week voor ons", sprak de geëmotioneerde wereldkampioen.

https://www.wielerflits.nl/nieuws/geemotioneerde-van-der-poel-het-was-een-heel-emotionele-week-voor-ons/,

  • een beetje geëmotioneerd

'Ik heb toch wel een beetje geëmotioneerd gereageerd zondag, toen wij kampioen werden', bekent voorzitter Roelof Grit (38) eerlijk.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • duidelijk geëmotioneerd

"Ik heb een andere oplossing gezocht, echt. Maar ik heb ze niet gevonden", sprak een duidelijk geëmotioneerde procureur-generaal Liekendael.

De Standaard,

De zestien rechters van het Hof velden vrijdag overigens veel vroeger dan verwacht een arrest in de zaak-Bosman en gaven de Luikenaar dus op alle punten gelijk. "Ik ben gelukkig dat dit achter de rug is", zei een duidelijk geëmotioneerde Bosman.

De Standaard,

"Ik wist niet dat het zo goed kon doen iemand terug te zien", hakkelt Koen, duidelijk geëmotioneerd aan de boorden van het Lac Rose, het eindpunt van zijn eerste Dakar.

De Standaard,

  • zichtbaar geëmotioneerd

Commandant Ernst werd op de persconferentie geflankeerd door een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester S. Patijn, die halsoverkop uit een feestvierend Olympisch Stadion naar Amsterdam-Noord was vertrokken.

NRC,

De ex-koning, die in 1947 moest vluchten, was zichtbaar geëmotioneerd bij zijn aankomst op de luchthaven.

De Standaard,

Na de toespraak van voorzitter Hogenboom slaakte mevrouw Palmen een diepe zucht en ze was tijdens het opspelden van de medaille zichtbaar geëmotioneerd.

Meppeler Courant,

met bijwoord


( Frequent aangetroffen)
  • behoorlijk geëmotioneerd
  • enorm geëmotioneerd
  • erg geëmotioneerd
  • heel geëmotioneerd
  • heftig geëmotioneerd
  • hevig geëmotioneerd
  • knap geëmotioneerd
  • sterk geëmotioneerd
  • uiterst geëmotioneerd
  • zeer geëmotioneerd
  • zwaar geëmotioneerd

Toen de film klaar was, toonde ik hem aan Dick. Na afloop maakte hij mij een uitzonderlijk compliment: 'Wat een godszonde dat jij achter een bureau gaat zitten.' Ik raakte bij het zien van het voltooide product zelf ook behoorlijk geëmotioneerd.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

Was enorm geëmotioneerd door de voorstelling. Opgelucht dat ik niet op het podium werd geroepen want ik zou hebben staan snotteren, vrees ik.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Als hij tijdens een gesprek erg geëmotioneerd was zweeg hij liever dan zijn emotie te tonen.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Ook de moeder van het slachtoffer is nog steeds erg geëmotioneerd onder het gebeurde.

Meppeler Courant,

Koningin Juliana was soms heel geëmotioneerd, met name wanneer zij ongemoeid gelaten onrecht zag of nodeloos veroorzaakt leed.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Beatrix/haasse.html,

Die langdurige eenzaamheid van de war rape victims geeft aan de documentaire een aangrijpende dimensie. Velen hebben het nauwelijks verwerkt en raken voor de camera heftig geëmotioneerd.

NRC,

Iedereen boog zich over de knie van de hevig geëmotioneerde tennisser.

NRC,

"Op welke wijze de Nijmeegse om het leven is gebracht, kunnen we vanwege het onderzoek niet zeggen", aldus politiewoordvoerder Ronald van der Leeden. De ouders van het slachtoffer verkeren in shocktoestand. "Ik kan niets uitbrengen", aldus een hevig geëmotioneerde moeder gisteravond in een reactie. "

De Telegraaf,

Hun woning aan de Griftestuk heeft veel weg van een bloemenwinkel en de 57-jarige decorandus zit apetrots tussen plantenbakken en kleurige boeketten. 'Dat had ik echt nooit verwacht en ik moet eerlijk zeggen: het deed we toch wel wat. Ik was even knap geëmotioneerd'.

Meppeler Courant,

Sterk geëmotioneerd betoogde de beklaagde er dat zijn leven getekend blijft door de Ruandese genocide.

De Standaard,

Nog steeds klinkt de oud-internationaal sterk geëmotioneerd als hij over die avond praat.

De Standaard,

Uiterst geëmotioneerd riep Lu Ping uit dat Patten geen enkele oprechtheid en consideratie voor Hongkongs belangen heeft en alle deuren voor verdere onderhandelingen heeft dichtgegooid.

NRC,

Van der Valk prijst de samenwerking tussen de hulpdiensten, die kalm reageerden op de loslopende leeuwen.[...]. De Tsjechische dompteur Bobby Navarro werkt al 25 jaar met leeuwen en maakte nooit zoiets mee. De dompteur was zeer geëmotioneerd door de toestand.

De Telegraaf,

Ze neemt een handje aarde op en laat het op de kist vallen. Dan loopt ze zwaar geëmotioneerd weg.

Westenwind, Simone Duwel,

  • bijna geëmotioneerd
  • enigszins geëmotioneerd
  • licht geëmotioneerd
  • lichtjes geëmotioneerd
  • niet geëmotioneerd
  • soms geëmotioneerd
  • weinig geëmotioneerd

"Als de ploeg me nodig heeft, dan kom ik", stelt hij bijna geëmotioneerd.

NRC,

'Dat doe ik echt niet,' zei hij, enigszins geëmotioneerd.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

Licht geëmotioneerd draai ik de sleutel in het slot.

Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

"Zillion forever!", zegt een lichtjes geëmotioneerde Didi.

De Morgen,

Men is niet geëmotioneerd omdat men een arm heeft.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

"Ik heb me nooit door macht laten vangen". Het is een gedreven en soms geëmotioneerde Kevin Costner die we daags na de Europese première van Waterworld ontmoeten op het Venetiaanse Lido.

De Standaard,

"Hij ervaart het als bizar dat hij mogelijk de dader is van de brandstichtingen", zegt de advocaat. "Hij kan het zich nauwelijks voorstellen. Het is voor hem een abstract, angstaanjagend gegeven. Daarom zit hij er nu zo weinig geëmotioneerd bij."

NRC,

  • meer geëmotioneerd
  • minder geëmotioneerd

Tranes geweldige muziek trilt nog in me na. Ik ben veel meer geëmotioneerd dan als ik er alleen naar luister. Ik luister er eigenlijk altijd alleen naar.

Bas, Annie Van Keymeulen,

Het is om die reden dat wij ooit politie en justitie in het leven hebben geroepen. Niet om boeven te vangen en de criminaliteit terug te dringen, maar om dat minder geëmotioneerd, minder partijdig, nuchterder en fatsoenlijker te doen dan burgers geneigd zijn.

http://www.human.nl/,

  • eerder geëmotioneerd (zijn)

"Tijdens een vastenweek, waar je niet eet, ben je bezig met jezelf en je lijf, los van de wereld. Je bent al wat teerder en zwakker, wat eerder geëmotioneerd. Dus kunnen er dingen loskomen die je anders vasthoudt of onderdrukt."

De Standaard,

  • hoe geëmotioneerd

Ik durfde mijn moeder geen zoen te geven uit angst dat ze zou merken hoe geëmotioneerd ik was.

Het schot, Hilbert Kuik,

  • ook geëmotioneerd

Ook deze avond werd afgesloten met een speech van Joop van den Ende: "Dames en heren, ik voel mij ontzettend trots - maar ook geëmotioneerd - om afscheid te mogen nemen van dit prachtige artistieke hoogwaardige succes dat wij vanavond hebben gezien."

http://www.musicalfan.be/artdet.cfm?id=14,

  • te geëmotioneerd
  • niet te geëmotioneerd

Volgens een woordvoerder van de politie heeft ze nog geen verklaring kunnen afleggen, omdat ze te geëmotioneerd is.

NRC,

Hij kon zich niet herinneren dat hij zich eerder zo had laten gaan en hij vroeg zich af wat hem zo razend had gemaakt, maar hij was nog te geëmotioneerd om daar helder over te kunnen denken.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

"Verder is het belangrijk dat je rustig blijft en je kritiek niet te geëmotioneerd brengt."

http://www.psychologischehulp.nl/,

  • zo geëmotioneerd (dat)

Albert is zo geëmotioneerd dat hij er niet meer in slaagt een volledige zin uit te spreken.

Scènes op het werk, Paul Desmedt,

De zendapparatuur stond opgesteld in de hobbykamer van H. De politie heeft de inrichting vervolgens in beslag genomen. Hierover raakte de Rouvener zo geëmotioneerd dat hij weigerde zijn personalia op te geven en een verklaring af te leggen.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • op geëmotioneerde wijze

Op 14 mei maakte generaal Winkelman op geëmotioneerde wijze de capitulatie van Nederland bekend.

Meppeler Courant,

met werkwoord


( Frequent aangetroffen)
  • geëmotioneerd noemen
  • geëmotioneerd prevelen
  • geëmotioneerd roepen
  • geëmotioneerd schreeuwen
  • geëmotioneerd snotteren
  • geëmotioneerd verklaren
  • geëmotioneerd vertellen
  • geëmotioneerd waarschuwen
  • geëmotioneerd zeggen

Geëmotioneerd noemde voorzitster Boelaert de hele affaire een politiek manoeuvre gericht tegen Reginald Moreels.

De Standaard,

"Ik kan slechts de Heer danken voor 23 fantastische boksjaren", prevelde Evander Holyfield, geëmotioneerd, toen hij vorig jaar zijn gedwongen afscheid omriep wegens een hartkwaal.

De Standaard,

"Ik ga hiermee door, ook al krijg ik de hoon van iedereen over me heen," riep hij geëmotioneerd.

Rotterdams Dagblad,

'Déjà?' riep zijn vroegere hospita geëmotioneerd.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

"Wat kan het Vande Lanotte schelen", schreeuwt een hevig geëmotioneerde Patrick Corthals.

De Standaard,

"Ik weet dat hij kijkt"', snotterde een geëmotioneerde Jordan alvorens terug te keren op het parket voor de huldigingsceremonie.

De Standaard,

Onderzoeksrechter Connerotte zelf had, vóór het arrest, geëmotioneerd verklaard dat zijn onderzoekswerk hoe dan ook in dezelfde geest wordt voortgezet.

De Standaard,

Een andere veearts vertelt geëmotioneerd dat hij besloot te stoppen met runderkeuringen, nadat zijn huis was bestookt met een riotgun.

NRC,

Het werd doodstil in de zaal toen Gore geëmotioneerd de lijdensweg van zijn zuster vertelde, die op dertienjarige leeftijd met roken begon en aan longkanker overleed.

De Standaard,

De 84-jarige Liu Shixian, die zei verminkt te zijn door Japanse soldaten tijdens de slachting van Nanjing in 1937, vertelde tijdens een persbijeenkomst geëmotioneerd wat de soldaten hem hadden aangedaan.

NRC,

Het felst was oud-minister d'Ancona. De democratie is in gevaar, waarschuwde ze geëmotioneerd, Italiaanse toestanden dreigen. Vier netten in één hand, dat is te veel voor de publieke omroepen.

NRC,

"Ik ben vooral ontgoocheld door de manier van werken van directeur-beheerder Antoine Van Hove, van de speler en zijn manager Jos Eerdekens", zegt hij geëmotioneerd.

De Standaard,

"Direct ben ik weer naar mijn eigen huis gerend en heb ik een ladder uit mijn tuin gehaald. Die heb ik vervolgens tegen hun huis neergezet en wist in eerste instantie Shirley uit de vlammenzee te redden", zegt Van Pijkeren geëmotioneerd.

De Telegraaf,

  • geëmotioneerd blijven (over iets)

Toen de fiets van mijn vrouw was gestolen was ze daar erg kwaad over. Ze blééf er geëmotioneerd over, meerdere dagen zelfs.

http://www.kraanvogel.nl/index2.html

  • geëmotioneerd raken

Truman gebruikte de atoombommen op Japan alleen om de oorlog snel te beëindigen en tijdens latere lezingen in de Truman Library kon hij zeer geëmotioneerd raken als het nucleaire vraagstuk ter sprake kwam.

NRC,

Vooral Enzo Scifo raakte geëmotioneerd door het ontslag van Paul Van Himst, de trainer die hem bij Anderlecht liet debuteren en een liefhebber van zijn fluwelen baltoets.

De Standaard,

"Ik neem Willeke en haar liedjes serieus, en raak ik geëmotioneerd dan maak ik daar in de voorstelling geen geheim van."

NRC,

  • geëmotioneerd reageren

De aanwezige familieleden van de kosmonauten (naast Shuttleworth de Italiaan Roberto Vittori en de Rus Joeri Gidzenko) reageerden geëmotioneerd na de lancering.

De Telegraaf,

'Ik heb toch wel een beetje geëmotioneerd gereageerd zondag, toen wij kampioen werden', bekent voorzitter Roelof Grit (38) eerlijk.

Meppeler Courant,

  • geëmotioneerd zijn

Ruth heft een bijl en vraagt Koen of hij zijn hand op het hakblok wil leggen. 'Nou ben ik geëmotioneerd! Nou zit je in mijn wereld!'

de Volkskrant,

Zij zou tijdens de aanhouding rustig, maar geëmotioneerd zijn geweest.

De Telegraaf,

De interviewer lust er wel pap van, de winkelier is geëmotioneerd, de advocaat beschrijft ernstig-gewiekst hoe mis die Benetton-reclames waren, hoe groot de schade van zijn klanten is, hoe goed de uiteindelijke kans het proces te winnen, de zaal is bijna in tranen.

NRC,

Met jeugdtrainer Henk Vonk was vooral het spel van de onder Van Veen overbodige Edwin de Kruijff een verademing. De rechtsbuiten scoorde een keer en was betrokken bij de meeste Utrecht-aanvallen. Na afloop was De Kruijff dermate geëmotioneerd dat hij in tranen het veld verliet.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • gespannen, geëmotioneerd
  • vermoeid en geëmotioneerd
  • woedend en geëmotioneerd

De mannen krijgen de opdracht om een picknick te verzorgen. Als het huishoudelijke gedeelte is afgerond is het de beurt aan Jacqueline. Ze is gespannen, geëmotioneerd.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Naar de situatie kijkend door haar professionele bril, meent de thuisverpleegkundige dat hier in de eerste plaats wat rust moet komen. Vermoeid en geëmotioneerd als de vrouw nu is, kan ze niet echt beslissen. Ze gaat na wat de reële mogelijkheden zijn voor tijdelijke opvang.

http://allserv.rug.ac.be/~tdefloor/wvvv/artikel5.htm

Jockeys huilen als ze de kleedkamer van Aintree binnengaan. Wat het professionele hoogtepunt van het jaar had moeten worden werd een fiasco. Trainers zijn woedend en geëmotioneerd. Nick Gaselee ziet er kalm uit, maar is het allerminst.

NRC,

met eigennaam


  • de (zeer) geëmotioneerde P. Coumou
  • een (lichtjes) geëmotioneerde Didi
  • een geëmotioneerde Kevin Costner
  • een (hevig) geëmotioneerde Nadia G.
  • een geëmotioneerde Pete
  • een geëmotioneerde Saive
  • een geëmotioneerde Willem-Alexander

Tegenover elkaar stonden de opvattingen van dr. C.M. Schulten (directeur van het Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie) en van oud-verzetsdeelnemers, zoals de zeer geëmotioneerde P. Coumou (secretaris van de Stichting samenwerkend verzet) en S. Minco (voorzitter van de Nationale federatieve raad van het voormalig verzet) anderzijds.

NRC,

"Zillion forever!", zegt een lichtjes geëmotioneerde Didi.

De Morgen,

"Ik heb me nooit door macht laten vangen". Het is een gedreven en soms geëmotioneerde Kevin Costner die we daags na de Europese première van Waterworld ontmoeten op het Venetiaanse Lido.

De Standaard,

Een hevig geëmotioneerde Nadia G., die eerder verklaarde de schoten te hebben gelost, vertelde voor de rechtbank hoe ze tijdens haar huwelijk met Dihach werd geslagen en beknot in haar vrijheid.

De Limburger,

"Eigenlijk ben ik net zo gewoon als die jongen van de overkant", sprak een geëmotioneerde Pete.

NRC,

Na de laatste balwisseling schonk een geëmotioneerde Saive zijn truitje aan een oude supporteres weg, waarna hij door de Henegouwse fans voor een laatste keer op handen werd gedragen.

De Standaard,

Een paar dagen na de ramp met de MH17 in 2014 sprak een geëmotioneerde Willem-Alexander over zijn ontmoeting met nabestaanden.

https://www.trouw.nl/binnenland/de-koning-hield-een-houterige-speech-vanuit-het-hart~bc50b395/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


geëmotioneerd 2.0

blijk gevend van een hevige emotie of hevige emoties, zoals ontroering, opgewondenheid, bezorgdheid, angst, verbijstering, verontwaardiging, teleurstelling, verdriet, woede e.d.; getuigend van een hevige emotie of hevige emoties

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0: 2.0

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • geëmotioneerde brieven
  • (een) geëmotioneerd debat
  • geëmotioneerde discussies
  • een geëmotioneerde documentaire
  • geëmotioneerde e-mails
  • geëmotioneerde ergernis
  • een geëmotioneeerd gesprek
  • de geëmotioneerde getuigenis
  • een geëmotioneerde indruk
  • een geëmotioneerd optreden
  • een geëmotioneerde reactie
  • de geëmotioneerde stem
  • een geëmotioneerde toespraak
  • een geëmotioneerd vraaggesprek

Diepe wens van Van der Sloot en de zijnen: een tegenbrochure publiceren over de racismekwestie, waarin Steiner zelfs postuum niet op zijn kop krijgt vanwege 'ernstig discriminerende' uitspraken. Het initiatief tot de nieuwe federatie werd Van der Sloot en zijn medestanders niet in dank afgenomen. 'Geëmotioneerde' brieven en e-mails waren hun deel.

Trouw,

Na vier uur verhit en geëmotioneerd debat hebben de Europese ministers van Binnenlandse Zaken gisteren een akkoord bereikt over opvang van 'tijdelijke ontheemden', zonder de quota-regeling die Nederland wilde.

NRC,

Jan de Boer van het pas opgerichte 'Actiecomité Welzijn N.W.-Overijssel' (voorheen 'Dwaas Plan'), kan terugzien op geëmotioneerde, maar openhartige discussies, waarin zeker meer helderheid zat dan tijdens de vorige inspraakavonden.

Meppeler Courant,

Aan het begin van de geëmotioneerde documentaire Vijftig jaar zwijgen zegt Jan Ruff-O'Herne over haar rol als gedwongen prostituée voor de Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog: "We were not comfort women, we were war rape victims."

NRC,

Vervanging van het marmer in het gloednieuwe hoofdkantoor van de Oost-Europabank aan Exchange Square in Londen, privé-vliegtuigen voor reizen van Attali naar Parijs en een overdadig kerstfeest voor het personeel wekten geëmotioneerde ergernis bij de sociaal-democratische minister van financiën.

NRC,

Nadat Riem in april vorig jaar enkele dagen voor verhoor was vastgehouden en hij met de commissaris van de koningin had overlegd over zijn positie, vond er volgens Cuijpers een zeer geëmotioneerd gesprek plaats met het voltallige college.

NRC,

Vandaag nog kreeg ik via de telefoon de geëmotioneerde getuigenis binnen van iemand die met plotse erge rugpijnen naar het ziekenhuis ging voor behandeling.

https://www.frontnieuws.com/het-is-tijd-om-niet-te-gehoorzamen-aan-de-covid-mandaten/,

Misschien ontstonden die geruchten ook wel doordat u tijdens de eerste fase van de Golfoorlog een geëmotioneerde indruk maakte. Zag u zichzelf al op het vliegveld staan met de eerste Nederlandse lijkzakken?

NRC,

Toch deed De Jongs geëmotioneerde optreden die avond in Nieuwspoort zijn reputatie geen goed.

NRC,

In scherpe bewoordingen klaagt Bakuramutsa het contrast aan tussen de geëmotioneerde reactie van de internationale gemeenschap tegenover de Rwandese Hutu-vluchtelingen, en de passiviteit waarmee diezelfde wereldgemeenschap de moord op de Tutsi's in 1994 liet gebeuren.

De Standaard,

'Ik zie die acht ton nog niet terugkomen', zo besloot Luten zijn geëmotioneerde toespraak.

Meppeler Courant,

De geëmotioneerde stem van zanger Nathan Willett rept over alcoholistische vaders en eerwraak, waarbij de donkere personages echter altijd vergiffenis ontvangen.

https://www.rotown.nl/agenda/cold-war-kids-uitverkocht/,

In een geëmotioneerd vraaggesprek voor de Spaanse televisie ontkende González ooit opdracht te hebben gegeven voor het vormen van de illegale politie-eenheid GAL, die moorden pleegde onder aanhangers van de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA, noch activiteiten van de groep te hebben verzwegen of getolereerd.

NRC,

met werkwoord


  • (iemand) geëmotioneerd aankijken
  • geëmotioneerd kijken
  • geëmotioneerd klinken
  • geëmotioneerd schrijven
  • geëmotioneerd zwijgen

Fleur kijkt haar moeder geëmotioneerd aan. 'Maar papa is toch juist vooral boos, omdat ik niet eerlijk ben geweest en niet vanwege Marco?'

Westenwind, Simone Duwel,

In sommige gebieden krijgen bewoners toestemming terug te keren naar hun huis of wat daarvan over is. Geëmotioneerd kijken zij naar de rokende puinhopen.

NRC,

Nog steeds klinkt de oud-internationaal sterk geëmotioneerd als hij over die avond praat.

De Standaard,

De laatste bladzijden van het boek vormen één lange zin, zonder interpunctie, die zich bliksemend voortslingert naar het einde, geëmotioneerd zoals alleen Geeraerts geëmotioneerd kan schrijven, met een heftige, gejaagde ritmiek, zoals hij dat ook deed in zijn Kongo-romans Gangreen 1 en 2.

NRC,

Tommie zweeg geëmotioneerd en ik moest aan Loulou denken, die voor mijn kamerdeur 'zomaar eventjes voor de eeuwigheid had vastgelegd' dat Tommie 'ernstig gestoord, gewetenloos en crimineel' was.

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

  • (iets) geëmotioneerd verlaten
  • geëmotioneerd weglopen

Geëmotioneerd verliet de Surinaamse actrice vrijdag in Studio Aalsmeer de opname van de KRO-quiz De tijd van ons leven, nadat tijdens haar opkomst de publieksopwarmer het publiek had aangezet tot het zingen van Zie ginds komt de stoomboot.

Algemeen Dagblad,

Toen ik betaald had en het wisselgeld opborg, vroeg de winkelier aan de man: "Heeft meneer al keus gemaakt?" Hij slaakte een zucht, die van zéér diep kwam en antwoordde: "Nee... maar ik kom terug." Daarna verliet hij snel en geëmotioneerd de winkel.

Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

Ze neemt een handje aarde op en laat het op de kist vallen. Dan loopt ze zwaar geëmotioneerd weg.

Westenwind, Simone Duwel,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • verhit en geëmotioneerd

Na vier uur verhit en geëmotioneerd debat hebben de Europese ministers van Binnenlandse Zaken gisteren een akkoord bereikt over opvang van 'tijdelijke ontheemden', zonder de quota-regeling die Nederland wilde.

NRC,