gedenkdag


gedenkdag 1.0

dag waarop men veelal jaarlijks door eerbetoon of feest terugdenkt aan een (bijzonder) persoon of een (belangrijke) gebeurtenis; dag waarop men de gedachtenis viert van iemand of iets; herdenkingsdag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gedenkdag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient om de gedachtenis van iemand of iets te vieren
  • [Frequentie] keert veelal jaarlijks terug
  • [Wijze] gebeurt door eerbetoon en/of feestelijkheden
  • [Object betroffen] heeft betrekking op een, vaak belangrijke, persoon of gebeurtenis

Hoofdsemagram: dag


Algemene voorbeelden


In 221 na Christus opperde Julius Africanus (160 – 240) als eerste dat het goed zou zijn 25 dec. als gedenkdag in te stellen voor de geboorte van Jezus Christus.

http://www.kinderenwebhotel.be/godsdienst/kerstmis.htm

Velen hebben dit jaar afscheid moeten nemen van een geliefde, familielid, vriend(in) of een collega. Rijnland Ziekenhuis houdt op donderdag 12 december een gedenkdag in het Stiltecentrum, waar de overledenen op gepaste wijze kunnen worden herdacht.

http://www.rijnland.nl/nl/p529c4bda85cc1/Gedenkdag-in-Rijnland-Ziekenhuis.html,

Een Commissie voor ceremonies en symbolen van de Staat Israël heeft zich er voor uitgesproken, een gedenkdag voor de Joden die zijn verdreven uit Arabische landen en Noord-Afrika, op de Israëlische kalender te plaatsen.

http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/2331-gedenkdag-voor-uit-arabie-verdreven-joden,

Vandaag, 24 april, is wereldwijd de gedenkdag van de Armeense genocide die in 1915 begon.

http://www.metafloor.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=241:gedenkdag-armeense-genocide&catid=8&Itemid=56,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • honderdjarige gedenkdag
  • nationale gedenkdag

De ijzeren toren is ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling en de honderdjarige gedenkdag van de Franse revolutie in 1889 gebouwd door Gustav Eiffel (1832-1925).

http://sites.marnixcollege.nl//frans/Parijsreis.html,

Frankrijk herdenkt slavernij met nationale gedenkdag [...]. Heel Frankrijk moet vandaag stilstaan bij de slavernij en een eerbetoon leveren aan de slachtoffers ervan. Het is voor het eerst dat hiervoor een landelijke herdenkingsdag wordt georganiseerd.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2388977/2006/05/09/Frankrijk-herdenkt-slavernij-met-nationale-gedenkdag.dhtml,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een feestdag en een gedenkdag
  • feestdagen en gedenkdagen

Het aantal uren waarop jaarlijks arbeid dient te worden verricht, wordt verminderd met 7,2 uur voor elke feest- en gedenkdag niet vallend op zaterdag of zondag.

https://www.nvz-ziekenhuizen.nl/cao-kenniscentrum/cao/cao-ziekenhuizen-2011-2014/4180/jaarurensystematiek-en-feest--en-gedenkdagen,

Bij rijverboden op feest- en gedenkdagen geldt over het algemeen: "Het rijverbod gaat in om 16u00 op de vooravond van en eindigt om 24u00 op de dag zelf."

http://www.altena-permits.nl/rijbeperkingen2013.php,