gehandicapte


gehandicapte 1.0

iemand die een lichamelijke of geestelijke beperking heeft; iemand die een handicap heeft; iemand die gehandicapt is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gehandicapte…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een handicap, een beperking; is gehandicapt

    Algemene voorbeelden


    De situatie van gehandicapten op de arbeidsmarkt is niet erg rooskleurig. Er zijn genoeg werklozen voor elke vacature. Waarom zou een bedrijfsleider dan een gehandicapte aanwerven? Wendy Ranschaert knikt het hoofd. "Vele werkgevers hebben schrik, maar ze kennen de mogelijkheden van gehandicapten niet."

    De Standaard,

    Vanaf 1 januari 1995 valt iedere gehandicapte onder de WVG. De uitvoering van de WVG wordt ondergebracht bij de afdeling sociale zaken van de gemeente. Iedere gehandicapte die op dit moment een voorziening heeft, welke per 1 april overgaat naar de gemeente (bijvoorbeeld een vervoersvoorziening) zal bericht krijgen van de gemeente over hoe nu verder te handelen.

    Meppeler Courant,

    De internationale dag van de gehandicapten, gisteren, leek voor Jan Sabbe en Jos Huys van Independent Living een ideale gelegenheid om het negatieve beeld van de gehandicapte bij te kleuren. Strijdvaardig en mondig, willen ze meepraten en eisen ze een plaatsje in het Fonds dat de koek van de Vlaamse subsidies voor gehandicapten verdeelt.

    De Standaard,

    In Nederland wonen bijna 2 miljoen gehandicapten. Daarvan hebben ruim 1,8 miljoen een lichamelijke handicap. Zij hebben baat bij maatregelen die de toegankelijkheid van woningen verbeteren.

    http://www.aedesnet.nl/

    Over de integratie van gehandicapten in de samenleving wordt inmiddels anders gedacht dan 31 jaar geleden. Het Dorp is mede door die veranderde inzichten nog steeds enig in zijn soort: met een eigen supermarkt, kapper, benzinestation en dorpshuis en ongeveer 600 personeelsleden. Maar het bestaat nog en dezer dagen is het begin gemaakt met een grootscheepse renovatie van de woonwijk, die de bewoners wat meer leefruimte moet geven.

    NRC,

    Neem nu de gehandicapten. Gogen, peuten en andere welzijnswerkers vonden kennelijk dat je die mensen beter mindervaliden of andersvaliden kunt noemen. Geen handicap meer. De grote verdwijntruc. Komaan, zeggen de gehandicapten in koor, we hebben geen behoefte aan medelijden, we haten meewarige eufemismen, we zijn gehandicapten. Punt. Uit.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • fysiek gehandicapten
    • lichamelijk gehandicapten
    • motorisch gehandicapten

    Minder dan twee weken na de Olympische Spelen krijgt Atlanta opnieuw het bezoek van een resem nationale sportploegen, ditmaal voor de tiende Paralympics, de Spelen voor fysiek gehandicapten.

    De Standaard,

    In de ouderenzorg, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg is de productie weliswaar gestegen door een investering van circa één miljard euro, maar door een toename van de vraag zijn de wachtlijsten hier niet korter geworden. In de verstandelijke gehandicaptenzorg groeide het aantal wachtenden zelfs met twintig procent. Het aantal lichamelijk gehandicapten dat op een wachtlijst staat, is licht gedaald.

    Het Parool,

    Zwaar mentaal en motorisch gehandicapten de mogelijkheid bieden zelf rechtop te staan, zich zelf voort te bewegen of zelf te stappen, terwijl dat vroeger onmogelijk was. Dat is het doel van de ploeg kinesisten van het Maria-ter-Engeleninstituut in het Westvlaamse Klerken.

    De Standaard,

    • auditief gehandicapten
    • visueel gehandicapten

    Trouwens, voor gehoorgestoorden die nood hebben aan gebaren bestaat er al 10 jaar lang een gebarensysteem dat in samenwerking met doven ontwikkeld werd [...]. Dit "Nederlands met gebaren" kan voor deze groep auditief gehandicapten uitgroeien tot een degelijk instrument tot onderlinge communicatie, ook al is dit systeem gebrekkig: twee handen zijn echt wel te weinig om de rijkdom van de gewone taal weer te geven.

    De Standaard,

    Steeds meer visueel gehandicapten ontdekken de computer als de poort naar meer zelfstandigheid. Meer en meer informatie wordt elektronisch beschikbaar. Met geavanceerde hulpmiddelen kunnen ze steeds meer informatie aan die ook voor zienden toegankelijk is. Sommigen surfen al op het Internet.

    De Standaard,

    • geestelijk gehandicapten
    • mentaal gehandicapten
    • verstandelijk gehandicapten

    Op de afdeling wonen 38 geestelijk gehandicapten met ernstige gedragstoornissen. De vijftig medewerkers vrezen dat de intensieve zorg aan deze contactarme mensen zwaar onder druk komt te staan.

    NRC,

    Mevrouw M. van der Berg (45) uit de Koedijkslanden werkt met geestelijk gehandicapten in het zwembad. Ze hoort van hen vaak klachten over het koude water.

    Meppeler Courant,

    In 1996 verbleven in de 235 Vlaamse en Brusselse (semi)internaten en dagcentra, iets meer dan 19.000 gehandicapten. De sector kampt met jarenlange wachtlijsten. Vooral voor volwassen mentaal gehandicapten is de situatie problematisch.

    De Standaard,

    Het geheim van het Jostiband Orkest blijft een raadsel. Als grootste muziekformatie van verstandelijk gehandicapten ter wereld musiceert de groep uit Zwammerdam al meer dan vijfendertig jaar met groot succes.

    http://www.jostiband.nl/NL/WELKOM.HTM

    in voorzetselgroep


    • instellingen voor gehandicapten
    • een tehuis voor gehandicapten
    • vervoer voor gehandicapten
    • voorzieningen voor gehandicapten
    • de zorg voor gehandicapten

    Tijdens de eerste vergadering in het nieuwe jaar van de Genemuider CPB sprak de heer Ter Molen over het werk van Philadelphia. De Stichting beheert in totaal zo'n driehonderd instellingen voor gehandicapten. Volgens de spreker is er veel gaande op het gebied van de gehandicaptenzorg.

    Meppeler Courant,

    Hilde, die jarenlang kleuterleidster was, doet vrijwilligerswerk in De Heuvel, een tehuis voor gehandicapten.

    http://www.geocities.com/galilea_hasselt/,

    ROVER is voorstander van de integratie van vervoer voor gehandicapten met 'regulier' openbaar vervoer (WVG-vervoer). Voorwaarde hierbij is, dat de mobiliteit van gehandicapten gegarandeerd is.

    http://www.rovernet.nl/

    Voorzieningen voor gehandicapten, zoals aangepaste bestrating, worden volgens de wethouder in overleg met het Gehandicaptenplatform 'integraal' in de hele binnenstad uitgevoerd. 'Rateltikkers' bij verkeerslichten komen er nu al.

    Meppeler Courant,

    De reformatorische zorginstelling is blij met de extra bijdrage, aldus Zevenbergen. Hij spreekt van een "duidelijke financiële lastenverlichting." Traditioneel draagt Adullam een flink bedrag uit eigen middelen bij aan de zorg voor gehandicapten.

    Reformatorisch Dagblad,

    voorafgegaan door als


    • als gehandicapte

    Je moet je als gehandicapte of als oudere zo zelfstandig mogelijk kunnen bewegen in een huis. Zorg er dus voor dat er zo weinig mogelijk obstakels zijn: zo weinig mogelijk niveauverschillen, of zorg anders voor een lift of een helling.

    De Standaard,

    Vrijwilligers bezochten scholen in Meppel, Coevorden en Schoonebeek. Zij gaven een theorieles over de mogelijkheden voor gehandicapten om te sporten. Daarna konden de kinderen zelf ondervinden hoe het is om als gehandicapte te sporten, want de praktijkles bestond uit rolstoelbasketbal.

    Meppeler Courant,

    Toen Carla D'Hulst pas haar diploma had, hoopte ze haar ervaring als gehandicapte en haar professionele kennis ten nutte te kunnen maken bij het aanpassen van woningen voor gehandicapten.

    De Standaard,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen