geitenharen


geitenharen 1.0

gemaakt van geitenhaar; geitenwollen

Algemene voorbeelden


Tabernakel. Het huis van God moest draagbaar, dat wil zeggen vervoerbaar zijn en had daarom het karakter van een tent [...]. Dekkleden van getwijnd Egyptisch linnen en van blauwe, paarse en dieprode wol vormden het dak, met daaroverheen geitenharen kleden.

http://www.bijbelsmuseum.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( Geitenharen sokken werden in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw als een van de merktekenen van de linkse idealist gezien, vaak in combinatie met sandalen.)
  • geitenharen sokken
  • geitenharen wollen sokken

Het woord spiritueel is al voldoende om een deskundige in te huren die het tegendeel roept. Dan vliegen de verwijzingen naar geitenharen wollen sokken en zelfgebreide truien je al om het hoofd.

Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

Nu pas zag hij dat de ober in zijn zwarte pak met strikje al enige tijd over hem heen gebogen stond. 'Ik ben een zelfstandig mens,' mompelde David tegen de man [...], 'helaas heb ik weinig geld bij me, ik kan hier niet souperen of dineren [...]. Denkt u niet dat ik er zo eentje ben die hier in een spijkerbroek, op geiteharen sokken en op sandalen, met natte klei aan zijn kleren, maar even binnendringt.'

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


geitenharen 2.0

links-progressief

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Uit de knalpot van www.gummen.net (gummen is zo hard remmen dat je banden een spoor van strepen op het asfalt achterlaten) klinkt vertrouwde retoriek: geitenharen beleidsmakers in Den Haag zijn de vijand.

de Volkskrant,