gelaat


gelaat 1.0

voorkant van het hoofd van een mens vanaf de haargrens; samenhangend geheel van kin, mond, wangen, neus, ogen, slapen en voorhoofd; gezicht

Semagram


Een gelaat…

is een lichaamsdeel

   Hoofdsemagram: gezicht


   Algemene voorbeelden


   Snel wilde hij de eersteklaswagon doorbenen toen hij haar zag: de ideale vrouw. Lang, golvend haar en het gelaat een orgie van sproeten.

   Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

   De behandeling van een schisispatiënt door de specialisten van het schisisteam richt zich op een harmonische ontwikkeling van het gelaat, occlusie en kaakrelatie, zonder prothetische oplossing.

   http://www.kaakchirurg.nl/pub/,

   Als ze zich naar hem toedraait valt het hem op dat ze zich zwaarder heeft opgemaakt. Met de strakke wenkbrauwboogjes, het olieachtige haar in een wrong en het wit bepoederde gelaat ziet ze eruit als een nachtzwarte lelie.

   Alle verhalen, Manon Uphoff,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • verstrakken
   • vertrekken

   Haar gelaat verstrakte: 'Beginnen we weer over dat verleden?'

   Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

   Ook de neushoorn aan de andere kant van die gracht, leek ons ver genoeg om veilig te kunnen verder wandelen. Maar midden in een dichtbegroeid stuk bos, hield onze gids plots halt. Zijn gelaat verstrakte. Ook anderen hadden het licht geritsel gehoord.

   http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

   Ralphs gelaat vertrok, en even zag Dana de echte Ralph, de Ralph van voor zijn vele transformaties, de jongen met de pukkels, de donssnor en het vette haar, altijd in het nauw gedreven, scheldend en tijdens het schelden de draad verliezend.

   Walvis, Tom Naegels,

   'Ik weet het,' antwoordde de schim van Darwin, en zijn onschuldige, kinderlijke gelaat vertrok in een ondraaglijk lijden.

   De reis naar Kithira, Andreas Burnier,

   als object bij een werkwoord


   • het gelaat bedekken
   • het gelaat verbergen
   • het gelaat verfijnen
   • het gelaat verjongen
   • het gelaat verstevigen

   In Afrika zijn maskers geen op zichzelf staande objecten die dienen om het gelaat te bedekken.

   http://www.zuiderpershuis.be/programma/residence/residence_11.html,

   Remi V.D.B. verborg iedere keer zijn gelaat onder een bivakmuts, maar werd eind vorig jaar toch gearresteerd.

   De Standaard,

   Soms wordt plastische chirurgie toegepast om het gelaat of de neus te verfijnen.

   De Standaard,

   Ooit gebruikten zeelieden zout om tatoeages te verwijderen. De cosmetische geneeskunde zet nu hetzelfde middel in om het gelaat te "verjongen".

   Arnhemse Courant,

   En ook de Franse laboratoria Galénic hebben een nieuwe verzorgingslijn gecreëerd die het gelaat moet verstevigen.

   De Standaard,

   met adjectief ervoor


   • een asgrauw gelaat
   • het bleke gelaat
   • zijn donkere gelaat
   • het doodsbleke gelaat
   • het hoekige gelaat
   • het individuele gelaat
   • een langwerpig gelaat
   • het ongeschoren gelaat
   • een open gelaat
   • een ovaal gelaat
   • het ovale gelaat
   • een rond gelaat
   • het ronde gelaat
   • zijn smal gelaat
   • zijn smalle
   • gelaat
   • zijn strenge gelaat
   • een vriendelijk gelaat
   • wit gelaat
   • het witte gelaat
   • het zachte gelaat
   • een zwart gelaat

   Je voelt je ellendig en moet straks met een asgrauw gelaat op familiebezoek.

   De Standaard,

   Wintersport en het weekje zonvakantie zijn de boosdoeners nu het bleke gelaat extra kwetsbaar is.

   Volkskrant magazine,

   Dan zat hij achter zijn bureau in de werkkamer en keek naar het bleke gelaat tegenover hem, naar de uitstekende jukbeenderen onder het bruine krulhaar, de dunne lippen die verbeten teruggrijnsden en hij dacht: die lippen groeien nog eens aan elkaar, ze worden niet meer gebruikt.

   De stenen toren, Jo Claes,

   Maar de sportman Waldner is helemaal niet saai en hij heeft zijn zenuwen ook lang niet altijd onder controle. Tegen Saive verspeelde hij tien matchpoints. Een lichte blos verscheen op zijn bleke gelaat, tot de overwinning alsnog kon worden veilig gesteld.

   NRC,

   Twee rijen witte tanden schitteren in zijn donkere gelaat.

   De Standaard,

   Holmes weet zich altijd te herstellen, hij wankelt maar even, en zijn doodsbleke gelaat wordt weer roze.

   De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

   Even ziet ze de binnenplaats van het Kuster voor zich, een groepje jongens bij elkaar, windjacks, stomende monden, in het centrum Frederiks opgerichte, hoekige gelaat.

   De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

   Om te zorgen dat die harmonie bij kaakchirurgische ingrepen niet verstoord raakt, is nu een beoordelingssysteem voor de esthetiek van het individuele gelaat ontwikkeld.

   NRC,

   Ze had een gezicht dat hem deed denken aan Egyptische beelden, een lange hals, een langwerpig gelaat met een vrij grote neus, grote groene ogen en gulzige lippen.

   God's gym, Leon de Winter,

   Het ongeschoren gelaat, de roodomrande ogen en de bleke droge lippen verrieden dat er een getormenteerd mens tegenover hem plaatsnam.

   Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

   Hij zingt enkele maten voor met zijn lichte bariton en wendt dan zijn open, vriendelijk gelaat vol afwachting naar de jonge vrouw.

   De Standaard,

   In haar ovaal gelaat zat de donkere huid nog strak om de jukbeenderen.

   Congres in Salzburg, Monda De Munck,

   Een afbeelding van de Vera Icon toont het ovale gelaat van een jongvolwassen man, met melancholieke ogen die langs de beschouwer heen kijken.

   https://books.google.nl/books?id=IzfN-uY-qgMC&pg=PA105&lpg=PA105&dq=%22ovale+gelaat%22&source=bl&ots=zDdAMEBb-j&sig=4lUXa4Ar49-ZCs64XjWF17FgrPo&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjQh5f1wYHVAhWHmLQKHWkECHwQ6AEIRTAJ#v=onepage&q=%22ovale%20gelaat%22&f=false,

   De inspecteur die hem in het kleine kantoortje ontving, was een vijftigplusser met een rond gelaat waarop zich een filigram van purperen adertjes aftekende.

   De stenen toren, Jo Claes,

   Toch zijn er momenteel verscheidene korte kapsels die, wanneer zij geknipt worden in harmonie met je ronde gelaat, toch niet noodzakelijk een ronder effect geven.

   http://www.fashylook.com/default_home_nl.asp

   Een dikke roestige snor deelt zijn smal gelaat middendoor.

   De verdwazing, Andreas Roels,

   Johnson trekt zijn smalle gelaat in een uiterst brede, geruisloze lach, nipt even aan zijn watertje, maar antwoordt niet.

   De Standaard,

   Ook al was het niveau van het 15de Nationaal Vioolconcours heel behoorlijk, als de in 1963 overleden Oskar Back zelf bij de finale aanwezig had kunnen zijn zou hij voortdurend met een geërgerde frons op zijn strenge gelaat 'Falsch, falsch' hebben gemompeld.

   NRC,

   Haar witte Barbie-jurk spande wat en ze vond dat de toneelspeelster die haar was komen schminken - wit gelaat met roze lippen en twee roze bolletjes voor de wangen - haar werk wat te uitbundig had gedaan.

   De Standaard,

   De verslaggever kon de camera niet bijtijds bereiken: hij werd tegengehouden door ME'ers. En de broer raakte al snel zo geëmotioneerd dat hij wegliep bij de camera. Even dreigde het beeld op zwart te gaan. Totdat het vriendelijke gelaat van Erik van Meegen opdook.

   https://www.trouw.nl/home/cameraman-of-verslaggever-~a5b068c5/,

   Vol ontzag keek Franciscus naar hem op. Boven het zwarte kostuum keken de bleekblauwe ogen in het witte gelaat hem vriendelijk aan.

   Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

   Weer zag hij het portret van zijn grootvader, de mooie jonker, waarover grootmoeder steeds zo geheimzinnig was. Zou het bijna vrouwelijk zachte gelaat, dat uit dit portret sprak, in hem als vrouwelijke natuur voortleven?

   Averechts, Gerrit Komrij,

   Dan kon het gebeuren dat ik een hand op mijn haren voelde, een innige aanraking die me van binnen deed glimlachen en opkijken naar de flitsende vrolijkheid op een zwart gelaat. Op de hoek was een café waar uitsluitend Kongolese matrozen kwamen, en de Zirkstraat gonsde soms van hun donkere dialecten. Die Afrikaanse zeelui, rijzige mannen met lange overjassen en dikke vilthoeden, lieten zich telkens weer vertederen door mijn witte haren.

   Prelude, Wannes Van de Velde,

   Zevenenvijftig van de eenentachtig personen, dat is zeventig procent, heeft een zwart gelaat, vierentwintig, dat is dertig procent, een wit.

   ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

   (Vergelijk ook de verbinding hieronder.)
   • het menselijk gelaat

   Autistische kinderen vertonen een opvallend gebrek aan interesse voor de sociale omgeving [...]. Het kind toont weinig interesse voor het menselijk gelaat.

   http://www.autisme-nva.nl/

   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • het blozende gelaat
   • het vriendelijk glimlachende gelaat
   • een lachend gelaat
   • haar lachend gelaat
   • het lachende gelaat

   De Tilburgse PvdA-wethouder die welzijn en wijkbeheer, jongeren en vrijwilligerswerk in zijn portefeuille heeft, zegt het met een lach op het blozende gelaat.

   http://www.tilburg.nl/index_domein.asp?DOMEINID=29

   De Sint is de goedhartigheid zelve, en altijd geneigd iedereen gelukkig te maken, maar soms vraag je je toch af of hij het echt enkel doet omdat hij zo graag een stralende glimlach ziet op het blozende gelaat van winkeliers en filmverdelers, en of er aan zijn kant niet méér belandt dan een klontje voor het paard.

   De Standaard,

   Ik zag niet veel, een enkel flatgebouw, een over de weg gespannen banier waarop de slogan 'viva o Partido do Trabalho e a Republica Popular de Angola', met weer het vriendelijk glimlachende gelaat van Neto ernaast.

   Quissama, F. Springer,

   Toen hij achter die bomen verdween, zag ik hem met een lachend gelaat terugkeren, samen met een aantal mensen.

   De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

   Geen vrouw heeft blanker huid, en haar as-gouden haar valt in uitbundige lokken om haar lachend gelaat.

   De reis, Rose Gronon,

   Achter het lachende gelaat van de premier op de tribunes van Club Brugge gaat een verborgen en trieste werkelijkheid schuil.

   De Standaard,

   Ik sloot mijn ogen en zag het lachende gelaat van Onno Reiter, maar voordat ik in vloeken kon uitbarsten, ging de telefoon.

   Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • een doorgroefd gelaat
   • een gegroefd gelaat
   • een gepijnigd gelaat
   • een gerimpeld gelaat
   • een uitgestreken gelaat
   • het verweerde gelaat
   • een verwrongen gelaat

   De oude waste zich niet goed, dat was duidelijk. Hij keek me aan en ik zag zijn doorgroefd gelaat.

   De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

   Zelf lijkt ze niet meer zo jong, een doorgroefd gelaat, rimpels, getekend. Maar dat kan ook door de overvloedige zon komen, haar leeftijd is moeilijk in te schatten en ik wil er ook niet naar vragen.

   http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/09/14/vrouwen-spelen-cruciale-rol-in-voortbestaan-koerdische-gemeenschap,

   Het silhouet van de man boven hem tekende zich scherp af tegen het felle zonlicht. De toerist stond op. De man was lang en slank en had een kalm en doorgroefd gelaat. Ze waren ongeveer even oud, halverwege de vijftig, en het haar van de vreemde begon grijs te worden.

   Het wonder, Frederick Forsyth,

   Nu word ik wakker, denkt de dierenarts, maar hij kijkt nog steeds in het gegroefde gelaat van de vrouw met het zwaar ademende hondje aan haar borst.

   Hemd en rok, Max van Norden,

   Plotseling is alles anders, alles vreugdevol en open, het is de totale afwezigheid van angst, verlangen, zorgen, hebzucht, trots en dergelijke. Alsof alles in een beweging is schoongeveegd, volstrekt moeiteloze liefdevolle helderheid die een spontane glimlach tovert op ons gepijnigde gelaat.

   http://home-5.worldonline.nl/~fengcons/

   Van haar gerimpeld gelaat straalde weer de mildheid, de vertedering, die alleen een oude moeder kent.

   De Cock en de dode harlekijn, Appie Baantjer,

   Wie kan nu nog met een uitgestreken gelaat beweren dat hij de spelletjes van de originele Nintendo 64 kopieert om nog eens 'die sfeer van vroeger op te snuiven'?

   http://memling.rug.ac.be/emulators/index.html

   Pas tien minuten later komt de eerste kelner met uitgestreken gelaat en beladen dienblad weer door de klapdeuren de zaal in, maar waar iedereen op zit te wachten, de herverschijning van de zo weergaloos vallende man, vindt niet plaats.

   Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

   Bij de aankomst van het staatshoofd speelde de prachtig uitgedoste muziekkapel van de politie vol overtuiging het volkslied... van het voormalige Oost-Duitsland. Met een uitgestreken gelaat aanhoorde Herzog het volkslied. Toen even later de blunder van de muzikanten aan het licht kwam, werd er flink om gelachen door de president en zijn Braziliaanse gastheer Antonio Britto, goeverneur van de provincie Rio Grande do Sul.

   De Standaard,

   Op het verweerde gelaat van de 72-jarige bergbewoner hebben heel wat sneeuwstormen, lawines en gletsjerspleten hun sporen getrokken.

   NRC,

   Louche acteurs vallen neer, kronkelen van pijn en angst, sterven met verwrongen gelaat terwijl bloed hun kleren doordrenkt, over de vloer stroomt, van de wanden spat, van het plafond druipt.

   De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

   Ze was de eerste die de trappen van de kerk afliep en zijn verwrongen gelaat te zien kreeg. Eerst besefte ze niet wat er was gebeurd. Hij leek een klimmer die naar de volgende tak greep, of iemand die zich in een boom verschool, maar dan zag ze dat zijn twee laarzen nergens op steunden.

   De dood van Matti Bonner, Dermot Healy,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: naar

   • het gelaat naar beneden
   • het gelaat naar Jeruzalem
   • het gelaat naar Mekka
   • het gelaat naar het oosten

   De gijzelaars moesten veertig minuten op de grond liggen, met het gelaat naar beneden.

   De Standaard,

   Toen Mohammed zijn eerste bekeerlingen leerde zich in gebed neer te buigen voor Allah, zei hij dat ze zich moesten afwenden van de Ka'ba om hun gelaat naar Jeruzalem te keren.

   De Standaard,

   Toen de zieke Jozef Alberdingk Thijm op zondag 17 maart 1889 worstelde met de dood, lag hij in zijn huis aan de Nieuwezijds Voorburgwal op bed temidden van gewijde kaarsen, het gelaat naar het oosten gekeerd.

   NRC,

   Pas toen duidelijk werd dat de joden Mohammed nooit zouden aanvaarden, droeg hij de gelovigen weer op met het gelaat naar Mekka te bidden.

   De Standaard,

   Voorzetsel: van

   • het gelaat van een 18-jarige
   • het gelaat van de ander
   • het gelaat van de patiënt
   • het gelaat van de vrouw

   De beste kandidaten voor een minilift zijn mannen en vrouwen met een reële verwachting ten aanzien van het resultaat van de ingreep. Reëel betekent dat een verbetering, niet altijd perfectie, het doel is. De kaaklijn zal strakker worden en de diepe plooien van de neus naar de onderkaak minder diep. Het gelaat van een 18-jarige kan niet worden verwacht; een onnatuurlijk strak getrokken huid evenmin.

   http://www.1plastischchirurg.nl/

   Het gelaat van de ander raakt ons op een manier waardoor wij ons voor hem verantwoordelijk voelen en waardoor ons mens-zijn schenkend en dienend wordt.

   De Standaard,

   Nu word ik wakker, denkt de dierenarts, maar hij kijkt nog steeds in het gegroefde gelaat van de vrouw met het zwaar ademende hondje aan haar borst.

   Hemd en rok, Max van Norden,

   De therapeut kan ook de impliciete emotie reflecteren, af te lezen van het gelaat van de patiënt (FR, facial reflection).

   http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_1056pdf.pdf,

   • het gelaat van Jeltsin
   • het gelaat van Kees Brusse

   Toen na enkele momenten Gore binnenstapte, verscheen een brede maar stijve glimlach op het gelaat van Jeltsin.

   De Standaard,

   Als het goed is, roept het gelaat van Kees Brusse bij u onmiddellijk het Zwitserleven gevoel op.

   NRC,

   in voorzetselgroep


   • afwijkingen in het gelaat
   • in het gelaat slaan
   • een elleboog in het gelaat krijgen
   • een klap in het gelaat geven
   • littekens in het gelaat
   • pijn in het gelaat
   • rimpels in het gelaat

   Men spreekt over een syndroom als er behalve louter schedelmisvorming nog andere afwijkingen in het gelaat bovenop komen.

   De Standaard,

   Aanvankelijk herkennen ze elkaar niet; ze beseffen pas wat er aan de hand is als een van hen het licht aandoet. Daarop slaat de vader zijn zoon in het gelaat en herneemt het leven zijn, in ieder geval voor deze mensen, gewone treurgang.

   http://www.cinemazine.com/nederlands/realisme/real1.html,

   Bij een luchtduel kreeg hij een elleboog van ploeggenoot Ferry de Haan vol in het gelaat.

   De Telegraaf,

   Dertien minuten voor het einde van de wedstrijd zou hij de scheidsrechter "een klap in het gelaat" hebben gegeven.

   NRC,

   In de meeste gevallen wordt dermabrasie toegepast bij littekens in het gelaat als gevolg van acne, maar ook voor het verwijderen van huidtatouage en het verwijderen van rimpels.

   http://www.nvpc.nl/pt/index.htm

   Aangezichtspijn is precies wat het woord al aangeeft: pijn in het (aan)gezicht, pijn in het gelaat dus.

   http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

   Ook na het trekken van verstandskiezen ontstaat er soms chronische pijn in het gelaat.

   http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine.htm,

   In de meeste gevallen wordt chemische peeling toegepast bij rimpels in het gelaat.

   http://www.nvpc.nl/pt/index.htm

   • met expressief gelaat
   • met open gelaat
   • met uitgestreken gelaat

   Wat een geluk dus dat de indringer een vriendelijke man blijkt te zijn, met open gelaat, en bovendien bekend van het kleine scherm.

   Ik ga altijd uit de weg voor een andere ezel, Jos de Man,

   Lucy Grauman, met expressief gelaat, projekteerde de tekst voorbeeldig in goed gedoseerd Sprechgesang maar slaagde er toch niet in de hele tijd te boeien.

   De Standaard,

   Pas tien minuten later komt de eerste kelner met uitgestreken gelaat en beladen dienblad weer door de klapdeuren de zaal in, maar waar iedereen op zit te wachten, de herverschijning van de zo weergaloos vallende man, vindt niet plaats.

   Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

   • naar een gelaat kijken
   • naar iemands gelaat kijken

   Ik keek naar zijn gelaat en vroeg me af waar hij de kracht vandaan haalde om nog met de beteren mee te zijn.

   De Standaard,

   Wanneer we kijken naar een gelaat proberen we er iets van te leren, maar niet alleen over onszelf.

   NRC,

   De schrijver moet kokhalzen als hij naar haar gelaat kijkt, een gelaat dat hij pas nu kan zien, omdat de pastoor zich even heeft opgericht, beide handen biddend ten hemel gevouwen, smekend om vergiffenis.

   De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

   • de ernst op haar gelaat
   • de hitte op haar gelaat
   • een glimlach op het gelaat
   • pijnlijke trekken op het gelaat
   • vermoeide trekken op het gelaat
   • een uitdrukking op het gelaat
   • op zijn gelaat

   Ze ging weer op haar stoel zitten, terwijl ik de ernst op haar gelaat zò de bovenhand zag nemen.

   De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

   'Drijf je de spot met mij?', vroeg ze en een toenemende kilte in haar stem stond in explosief contrast met een toenemende hitte op haar gelaat.

   Alle mensen worden broeders; De cijfers spreken, Yves Petry,

   Toen ik meespeelde, logeerden we nog in het Yelton Hotel. Een naam die bij oudere Engelse schakers nog steeds een glimlach op het gelaat brengt.

   NRC,

   Sigaretten rokend alsof het tv-scherm geen openbare plaats is en hij niet gelooft in een nieuwe algemene rookcultuur, hield ook hij een glimlach op het gelaat.

   De Standaard,

   Mr A.A. Vogelsang [...] krijgt welhaast pijnlijke trekken op het gelaat als hij de Raad voor Rechtsbijstand ter sprake brengt.

   Meppeler Courant,

   Hij staarde naar Lucas. Zag nog eens de vermoeide trekken op het gelaat van zijn vriend.

   Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

   Ik wilde de vreselijke uitdrukking op het gelaat niet meer zien.

   Weerloos, Jan Siebelink,

   "Mevrouw Van Erdborne leed volgens de psychiaters in hoge mate aan dementia praecox," zei hij met een bijna sardonische uitdrukking op het gelaat.

   Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

   En dan verscheen een zweem van twijfel, misschien van spijt, op zijn gelaat.

   De Standaard,

   • over het gelaat
   • over zijn gelaat

   Zelf lag hij daarbij in de open kist, en zong de gezangen en bad de gebeden mee, terwijl de tranen hem over het gelaat stroomden.

   De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

   Hij wreef met beide handen over zijn gelaat.

   Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

   met bezittelijk voornaamwoord


   • mijn gelaat
   • je gelaat
   • haar gelaat
   • zijn gelaat
   • ons gelaat
   • hun gelaat

   Zijn grote, trouwe hondenogen bestudeerden aandachtig elke emotie op mijn gelaat.

   De antropoloog die geen mensen wilde bestuderen, Peter Mondalo Diaz,

   Je kan met je gelaat en de rest van je lichaam veel uitdrukken, door middel van bepaalde bewegingen of houdingen, door je voorkomen of kledij.

   De Standaard,

   Een vrouw die het knolgewas in haar gelaat met behulp van plastische chirurgie tot een neusje laat cleopatriseren, zal zich na haar operatie anders voelen, zelfverzekerder, gelukkiger.

   NRC,

   Niemand van ons durfde iets zeggen, ook Yolande niet die naar hem toeliep, hem in haar armen nam en haar gelaat naast het zijne verborg.

   De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

   Twee rijen witte tanden schitteren in zijn donkere gelaat.

   De Standaard,

   Plots overspoelt me een machtige golf liefde voor hem, ik kom zwevend naderbij totdat mijn lippen zijn slapen raken, totdat mijn wang met de zachtheid van een briesje over de zijkant van zijn gelaat schuift en ik snuif de geur op van zijn haren de geur van zijn huid, nieuw! Alles is nieuw!

   Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

   Plotseling is alles anders, alles vreugdevol en open, het is de totale afwezigheid van angst, verlangen, zorgen, hebzucht, trots en dergelijke. Alsof alles in een beweging is schoongeveegd, volstrekt moeiteloze liefdevolle helderheid die een spontane glimlach tovert op ons gepijnigde gelaat.

   http://home-5.worldonline.nl/~fengcons/

   Met rode konen vegen de meisjes met servetten het zoute zweet af dat in stroompjes over hun gelaat loopt.

   Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

   voorafgegaan door naamvalsgenitief


   Ondanks het feit dat Berts gelaat onbehaard was, straalde hij toch één en al mannelijkheid uit, wat nog versterkt werd door het gespierde lichaam.

   http://www.seksgids.com/verhalen/index.htm

   De herinnering kleurt Jerry's gelaat rood.

   Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

   Ralphs gelaat vertrok, en even zag Dana de echte Ralph, de Ralph van voor zijn vele transformaties, de jongen met de pukkels, de donssnor en het vette haar, altijd in het nauw gedreven, scheldend en tijdens het schelden de draad verliezend.

   Walvis, Tom Naegels,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • gelaat en lichaam
   • gelaat, handen en enkels
   • het gelaat of de neus
   • hals en gelaat

   Haar gelaat en lichaam glansden van het zweet.

   Iks, Johan Van Nijen,

   Per definitie haast danst een danser met zijn gelaat en lichaam naar de zaal toe.

   https://www.trouw.nl/home/dans~a50d0885/,

   Bij Lancaster is er de nieuwkomer Precise Self Tan, bij Roc het succesnummer Impression d'Eté, bij Sisley de peperdure maar zeer werkzame formules voor gelaat en lichaam.

   De Standaard,

   Bescherm onbedekte lichaamsdelen (gelaat, handen en enkels) met insectenwerende middelen.

   http://www.lcr.nl/

   Soms wordt plastische chirurgie toegepast om het gelaat of de neus te verfijnen.

   De Standaard,

   Als proefplaatsen komen al gauw in aanmerking: het zenuwtakje dat naar de tussenwervelgewrichten loopt, de zenuwknoop in de neus (ganglion sfenopalatinum), of een van de andere zenuwknopen in het gebied van hals en gelaat.

   http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

   • vingerafdruk, iris of gelaat

   Deze verzekeringspas bevat informatie over unieke lichaamskenmerken, zoals vingerafdruk, iris of gelaat.

   Rotterdams Dagblad,

   Vaste verbindingen


   de kleur trekt weg uit iemands gelaat


    Zie: de kleur trekt weg uit iemands gelaat

   een glimlach op iemands gelaat toveren


    Zie: een glimlach op iemands gelaat toveren

   er glijdt een glimlach over iemands gelaat


    Zie: er glijdt een glimlach over iemands gelaat

   er valt een schaduw over iemands gelaat


    Zie: er valt een schaduw over iemands gelaat

   het bloed trekt weg uit iemands gelaat


    Zie: het bloed trekt weg uit iemands gelaat

   iets een bepaald gelaat geven


    Zie: iets een bepaald gelaat geven

   menselijk gelaat


    Zie: menselijk gelaat

   slag in het gelaat


    Zie: slag in het gelaat

   zijn ware gelaat laten zien


    Zie: zijn ware gelaat laten zien

   zijn ware gelaat tonen


    Zie: zijn ware gelaat tonen

   iets van iemands gelaat aflezen


    Zie: iets van iemands gelaat aflezen

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • gelaatje

   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • aangelaat
   • clownsgelaat
   • engelengelaat
   • kindergelaat
   • madonnagelaat
   • mannengelaat
   • maskergelaat
   • mensengelaat
   • poppengelaat
   • sfinxgelaat
   • vrouwengelaat

   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • gelaatbescherming
   • gelaatkenner
   • gelaatkunde
   • gelaatkundig
   • gelaatkundige
   • gelaatmasker
   • gelaatsafdichting
   • gelaatsafwijking
   • gelaatsanalyse
   • gelaatsbedekkend
   • gelaatsbehandeling
   • gelaatsbeharing
   • gelaatsbeschermer
   • gelaatsbescherming
   • gelaatsbeschildering
   • gelaatsbouw
   • gelaatsbruiner
   • gelaatscherm
   • gelaatschirurgie
   • gelaatscontour
   • gelaatscorrectie
   • gelaatscrème
   • gelaatsdeskundige
   • gelaatsdiagnose
   • gelaatsdiagnostiek
   • gelaatsdoek
   • gelaatsesthetiek
   • gelaatsexpressie
   • gelaatsfoto
   • gelaatsgroei
   • gelaatsheelkunde
   • gelaatshelft
   • gelaatsherkenning
   • gelaatshoek
   • gelaatshoogte
   • gelaatshuid
   • gelaatsindex
   • gelaatskenmerk
   • gelaatskleur
   • gelaatslifting
   • gelaatslijn
   • gelaatsmasker
   • gelaatsmassage
   • gelaatsmimiek
   • gelaatsontharing
   • gelaatsorthopedie
   • gelaatspier
   • gelaatspijn
   • gelaatsprobleem
   • gelaatsproduct
   • gelaatsprofiel
   • gelaatsprotectie
   • gelaatsprothese
   • gelaatsreconstructie
   • gelaatsreiniger
   • gelaatsreiniging
   • gelaatsrimpel
   • gelaatsscan
   • gelaatsscherm
   • gelaatsschildering
   • gelaatsscrub
   • gelaatssilhouet
   • gelaatssluier
   • gelaatsspier
   • gelaatsstuk
   • gelaatstatoeage
   • gelaatsteint
   • gelaatstic
   • gelaatstint
   • gelaatstransplantatie
   • gelaatstrek
   • gelaatstuk
   • gelaatsuitdrukking
   • gelaatsverandering
   • gelaatsverhouding
   • gelaatsverjonging
   • gelaatsverlamming
   • gelaatsveroudering
   • gelaatsverzorging
   • gelaatsvorm
   • gelaatswarmte
   • gelaatszenuw
   • gelaatsziekte
   • gelaatszijde
   • gelaatszone