gelukzoeker


gelukzoeker 1.0

iemand die naar een ander land, een andere streek of een andere stad trekt om er zijn geluk te zoeken; fortuinzoeker
Vaak in toepassing op asielzoekers, migranten of ontdekkingsreizigers.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gelukzoeker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] zoekt zijn geluk elders; verhuist of emigreert om ergens anders een nieuw leven te beginnen
  • [Motief] vertrekt uit noodzaak of uit de behoefte de horizon te verruimen

    Algemene voorbeelden


    In de literatuur bestaat een hardnekkig beeld van degenen die aanmonsterden bij de VOC. De honderdduizenden werknemers van de Compagnie en vooral de buitenlanders worden over het algemeen omschreven als arme gelukzoekers, als het uitschot van de Midden-Europese samenleving.

    http://www.atem.nl/VOC/VOC000.HTM

    Europa denkt na. Hoe moet het verder met de asielzoekers? Kleine eilandjes in de Middellandse Zee, zoals het Italiaanse Lampedusa (niet groter dan Schiermonnikoog) zien duizenden gelukzoekers per jaar aanspoelen.

    http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=47920,

    Maar zijn immigranten vijanden? Of zijn het bijzondere anderen, die zich in plukjes en groepjes in de gaten en spleten van onze economie en cultuur nestelen. Immigranten zijn gelukzoekers, maar als verontrustende vreemden natuurlijk ook rustverstoorders en cultuurveranderaars.

    http://www.filosofiemagazine.nl/

    Floor had gezocht naar een Alice Springs dat niet meer bestond [...]. De stad was nog steeds een verzamelplaats voor gelukzoekers. Met haar verjaarde reputatie trok zij nu een nieuw type pionier aan: goed opgeleide mensen die een geregeld bestaan verwierpen of uitstelden. Zij werkten een paar dagen om een paar dagen in hun onderhoud te voorzien.

    Zuiderkruis, Pauline Slot,

    gelukzoeker 2.0

    iemand die zijn geluk beproeft en op allerlei manieren, ook ongeoorloofde, en met risicovolle ondernemingen fortuin wil maken of aanzien wil verwerven; avonturier; fortuinzoeker; vrijbuiter

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een gelukzoeker…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Gewezen LPF-fractievoorzitter Wijnschenk zei voor het Radio 1 Journaal dat de tijd te kort is gebleken om van de mensen die zich bij de voormalige LPF-ers hebben aangemeld "een goed team" te smeden. Heinsbroek en Wijnschenk waren van plan om bij de verkiezingen van 22 januari mee te doen met de Lijst Nieuwe Politiek [...]. Volgens Wijnschenk waren er voldoende kandidaten, maar er zaten nogal wat gelukzoekers tussen.

        ANP,

        De VLD bleek geen rozentuin voor gelukzoekers te zijn. Voor veel gevestigde personen waren nieuwkomers als Gabriels "reizigers zonder bagage" (aldus Herman De Croo). De partij kon evenmin aan alle verwachtingen voldoen.

        De Standaard,

        Namens de reguliere dierenspeciaalzaken in Nederland, verenigd in de Dibova, laat woordvoerder Joost de Jongh weten dat de handel van varkens niet in de normale dierenspeciaalzaak thuishoort. Uiteraard zijn er ook in onze branche gelukzoekers die het niet zo nauw met de regels nemen.

        De Telegraaf,