generatiehypotheek


generatiehypotheek 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

hypotheek waarbij familie, vaak ouders en/of grootouders, garant staan voor de aflossing van de hypotheekschuld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een generatiehypotheek…

is een hypotheek; is een lening; is een transactie

  • [Belanghebbende of begunstigde] is speciaal bestemd voor kinderen of kleinkinderen die zelf geen (volledige) hypotheek kunnen opbrengen
  • [Betrokkene] bevat een garantstelling door de ouders of grootouders van degene die de hypotheek afsluit

    Algemene voorbeelden


    De generatiehypotheek biedt (groot)ouders de mogelijkheid hun kinderen financieel te steunen bij het kopen van een eigen huis. Het kan gaan om garant staan, om een lening of om een schenking. Uiteraard moeten de (groot)ouders daaraan mee willen werken en moeten zij meetekenen als extra zekerheid voor de bank (mededebiteurschap). Door mee te tekenen worden zij hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld.

    http://www.independer.nl/hypotheek/faq/voor-het-eerst-een-huis-kopen/kan-ik-een-hypotheek-krijgen-met-behulp-van-de-financiele-draagkracht-van-groot-ouders-generatiehypotheek.aspx

    Zit je kind nog in een huurflat, waarvan elk jaar de huur stijgt en is er een baby op komst? Of verdient hij of zij nog niet genoeg voor de aankoop van een eigen woning? Ouders kunnen in dat geval een helpende hand bieden met een speciale hypotheekvorm: de generatiehypotheek. In dit artikel de plussen en minnen omtrent deze hypotheekvorm, waarbij ouders garant staan voor een deel van de schuld tot het kind de financiële lasten zelf kan dragen.

    http://financieel.infonu.nl/hypotheek/20359-de-generatiehypotheek-help-je-kind-met-zn-eerste-huis.html,

    De voordelige effecten van de hypotheekbeperking kunnen wel eens beperkt worden doordat starters op de woningmarkt zo'n hoog mogelijke, eerste, hypotheek proberen af te sluiten, desnoods met garantiestelling van ouders of grootouders (generatiehypotheek).

    Nederlands Dagblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003