generatiepact


generatiepact 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

pact, overeenkomst om via een reeks van maatregelen een generatie van werkzoekenden aan het werk te krijgen en langer werken aan te moedigen en zo het probleem van de vergrijzing terug te dringen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een generatiepact…

is een pact

  • [Doel of bestemming] moet via een reeks van maatregelen een generatie van werkzoekenden aan het werk krijgen en langer werken aanmoedigen en zo het probleem van de vergrijzing terugdringen

    Hoofdsemagram: pact


    Algemene voorbeelden


    Het aantal bruggepensioneerden is in vier jaar tijd met zes procent gegroeid. Dat blijkt uit een evaluatie van het generatiepact door de Nationale Arbeidsraad die Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg konden inkijken.

    http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF20111003_008,

    DWARS presenteert samen met GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver en de JOVD (VVD) het generatiepact; een alternatief voor het voorgestelde pensioenakkoord. Het door de sociale partners voorgestelde akkoord biedt geen eerlijke verdeling van de rekening tussen jong en oud, arm en rijk, en het creëert geen banen voor 45+'ers zodat mensen door kunnen werken tot aan hun pensioen.

    http://www.dwars.org/,

    Het Generatiepact is een plan dat door de Belgische regering-Verhofstadt II aan het parlement werd voorgesteld op 11 oktober 2005 naar aanleiding van het probleem van de vergrijzing in België. Het was een deel van de beleidsverklaring van de regering bij de start van het nieuwe werkjaar, en bevat 66 maatregelen om meer mensen aan het werk te krijgen en langer werken aan te moedigen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Generatiepact

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005
    Bijzonderheden Het woord is in België ontstaan, maar wordt tegenwoordig ook in Nederland gebruikt. In eerste instantie werd het met een hoofdletter geschreven, maar inmiddels is het van eigennaam tot soortnaam geworden en wordt het dan ook met een kleine letter geschreven.