generisch


generisch 1.0

((vooral) in België)

kenmerkend voor, van toepassing op of behorend tot een hele soort of groep

Algemene voorbeelden


In 'Het laatste nieuws' van 4 september 1940 schrijft Frans Demers op de pagina kunst en letteren, onder de generische titel 'Vlaamsche letterkundigen aan het woord', over vijf kolommen uit wat we in Antwerpen hebben gezegd en verzwegen.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

Op het eerste gezicht is de politieke realiteit in De gebroeders (letterlijk) ver te zoeken. We bevinden ons midden in de bergen, het machtsapparaat is alleen aanwezig als een dreigende achtergrond in de anonimiteit van (on)persoonlijke voornaamwoorden als "ze" en "hen" en van louter generische entiteiten als "de politie", "de gevangenis", "de psychiatrie".

De Standaard,

Een aantal belangrijke vormen van marktfaling zijn evenwel 'generisch', in de zin dat zij inherent zijn aan de natuur van de verschijnselen die te maken hebben met het innovatieproces. We denken daarbij in de eerste plaats aan de onvolmaakte aansluiting van vraag zowel als aanbod in het onderwijs op de behoeften van de arbeidsmarkt (als gevolg van inertie, maar ook van onvermijdbare vertragingseffecten), en aan het publieke karakter van kennisproductie, -distributie en -verwerving.

http://www.ruca.ua.ac.be/cesit/pdf/CESIT00_10.pdf,

Vaste verbindingen


generisch middel

generisch 2.0

geslacht of sekse betreffend

Algemene voorbeelden


Aan de ene kant houdt K. vast aan de gedachte dat het zinnelijke en dus ook de seksualiteit als zodanig niet zondig is. Aan de andere kant is de onwetendheid van angst ook, in de keten van generaties, verbonden geraakt met schaamte en verlegen terughoudendheid. Het bewustzijn van het geslachtsverschil verhindert de geest tot een synthese te komen, wanneer het subject verlegen is of zich schaamt. Er is dan geen sprake van lust of begeerte. In het bewustzijn van het generische verschil speelt de (concrete) ander nog geen rol. Dat is pas het geval in de seksuele begeerte die een duidelijk doel heeft (voortplanting, aldus K.). Anderzijds is er het puur erotische, een begeerte zonder object, een begeerte die om zo te zeggen om zichzelf heen draait.

http://home.wxs.nl/~srw/,