genotzoeker


genotzoeker 1.0

iemand die steeds uit is op genot, veelal door zintuiglijke genoegens; iemand die steeds volop wil genieten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een genotzoeker…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer gericht op genot, vooral door zintuiglijke genoegens
  • [Waardering] is vaak negatief gewaardeerd om het eenzijdige, overdreven streven naar wat genot verschaft

    Algemene voorbeelden


    Wie naar genot streeft en naar niets anders wordt verfoeid. Sommigen doen het stiekem, dat verfoeien, anderen zeggen het de genotzoeker recht in het gezicht. In een enkel kunstwerk wordt zo iemand nog weieens bezongen, maar o wee als hij in het echt voorkomt. Dat hij een leeg leven leidt, wordt gezegd, dat hij wel ongelukkig moet zijn, dat hij enge ziektes zal krijgen en verspreiden. Dat hij onvolwassen is en onverantwoordelijk.

    De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,

    In werkelijkheid is Mara niet zozeer een slecht persoon, alswel een kracht in onszelf die verleidt en test [...]. De boeddhistische literatuur [...] laat altijd het contrast zien tussen de weg die leidt tot de bevrijding en de weg die voert naar steeds meer gehechtheid [...]. Mara verschijnt in het eerste hoofdstuk van de Dhammapada [...]: De genotzoeker die in stoffelijke dingen behagen schept, wiens zinnen niet zijn beteugeld, die onmatig eet, traag van geest en lusteloos is, over hem zegeviert Mara (de Boze) zoals de moessonwind over een slecht gewortelde boom.

    http://www.theosofie.net/sunrise/sunrise1992/mrtapr1992/mara.html,

    Het stuk over Don Juan is echt een beroemd stuk uit dit boek. Don Juan is de ultieme genotzoeker, en tegelijkertijd is er de opera die vooral de kunstvorm is om het gevoel van Don Juan in uit te drukken. Hij omschrijft hoe knap hij de opera vindt, de muziek past zo goed. Don Juan is een soort natuurgeweld op het gebied van de erotiek.

    http://www.filosofieblog.nl/?p=429,

    De beeldzijde van de munt toont de bebaarde Silenus, de oude genotzoeker die als aanhanger van Dionysus (de Griekse god van de wijn) voortdurend dronken door bossen en valleien doolde.

    http://www.kunstbus.nl/agenda/2005/1257165.html,

    Gevoelige lezers zullen al snel afhaken. De literaire genotzoeker ook, want het boek verdrinkt in de uitroeptekens en het amechtig gehijg [...]. Wat overblijft is spanning en horror. En, toegegeven, een verrassende ontknoping.

    http://www.ezzulia.nl/recensies/auteurs/thilliez/schaduw.html,