geteisem


geteisem 1.0

(pejoratief)

volk van laag allooi, niet zelden met criminele inslag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Geteisem…

is volk; is een groep

  • [Activiteit of handeling] beoefent in sommige gevallen criminele praktijken
  • [Waardering] is van laag allooi

    Algemene voorbeelden


    In de 'Vicki', de beruchte NSB- en moffenkroeg, kwam het schorem en geteisem van de stad, daar verdeelden de smokkelaars hun handel, verkochten de zwarthandelaars hun spullen, werden sloffen sigaretten en flessen drank, pistolen en patroontassen vol kogels geruild en onder de toonbank verkocht.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief ervoor


    • een stuk geteisem

    'Jem is niet zomaar dood, hij is vermoord! Ja? Blijf je er even bij? Vermoord door een barbaar! Die onvindbaar is! Incompetente bavianen van de politie! Dat is waar het om gaat! En zolang de moordenaar nog op vrije voeten rondloopt, gaan wij niet feesten in een ... in een ...' - hij spuugde het er met weerzin uit - 'in een stille tocht! We moeten prioriteiten stellen! Dat stuk geteisem hoort levenslang te krijgen!'

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    geteisem 1.1

    (pejoratief)

    volk waar men een hekel aan heeft; hinderlijk, abject volk

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Jaren van proberen, bijschaven, herschrijven, beschrijven, nadenken en dies meer. Het is op dat vlak dat literaire tijdschriften zich bewegen. Het is niet aan hen na te denken over de economische relevantie van hun publicaties; redacties en ander geteisem moeten zich buigen over de kwaliteit van inzendingen en eigen brouwsels, in de overtuiging dat net dat het economisch principe is. Immers, wat levert, literair én economisch gezien, meer op dan een schrijver die zijn vak verstaat? Het zijn goede teksten die verkopen, een instelling en tenslotte een degelijke uitgever.

    Sara Block in De Brakke Hond, Sara Block,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen