geweldpreventie


geweldpreventie 1.0

het gericht nemen van maatregelen en/of het doelbewust in acht nemen daarvan om het gebruik van geweld te voorkomen; preventie van het gebruik van geweld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Geweldpreventie…

is preventie

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het voorkomen van geweld

    Algemene voorbeelden


    Geweldpreventie is noodzakelijk. Kijk naar het voormalige Joegoslavië. De haatgevoelens van vroeger zaten daar zo diep in elke mens dat de levende herinneringen aan het verleden volstonden om opnieuw de wapens op te nemen. Er is nu vrede maar het zal nog jaren duren vooraleer de trauma's verwerkt zijn.

    De Standaard,

    Fundamentele geweldpreventie is een lange termijnpolitiek waarbij ingewerkt wordt op de grondoorzaken van oorlog en geweld, een beleid dat kiest voor duurzame ontwikkeling als vorm van geweldpreventie.

    http://www.ngoforum.be/downloads/Nederlands/ NoordZuid/MemorandumNZcoalitie.doc,

    Dat betekent [...] dat gekozen wordt voor een beleid van duurzame ontwikkeling op sociaal, economisch, financieel en ecologisch vlak. Dat is tegelijk een langetermijnstrategie van geweldpreventie. Veel geweld is immers het resultaat van armoede en milieuvernietiging en meer algemeen van economische en politieke onevenwichten.

    http://www.vrede.be/nl/index.html,

    Wij wensen dit debat te blijven plaatsen in het bredere debat over onze veiligheid: een keuze voor geweldpreventie moet vandaag niet worden vertaald in meer middelen voor defensie, meer betekent veeleer dat de overheid meer aandacht én middelen beschikbaar maakt voor een preventief beleid dat de oorzaken van geweld en onrecht wegneemt.

    De Standaard,