gezinsonvriendelijk


gezinsonvriendelijk 1.0

geen rekening houdend met en niet aangepast aan de behoeften van gezinnen; niet geschikt voor gezinnen

Algemene voorbeelden


In het Ministerieel Besluit van 2004 staat duidelijk dat "Het gemeentebestuur bepaalt het aantal bewonerskaarten of bewonersvignetten dat er per wooneenheid kan worden afgeleverd". Stad Oostende geeft slechts 1 bewonerskaart per domicilie. Seynaeve: "Dit is zeker gezinsonvriendelijk, een pestmaatregel voor gezinnen met tweeverdieners. In andere steden zoals Gent, Mechelen, Tielt, Antwerpen en Leuven kan je een tweede bewonerskaart gratis krijgen of bijkopen. In Oostende niet!"

http://www.jmdedecker.com/2011/01/parkeerbeleid-oostene-is-bewoners-en.html,

Hoewel de RMU veel aangekondige voornemens positief begroet, vindt de vakbond het beleid "opvallend gezinsonvriendelijk". Nu pas blijkt uit de cijfers dat gezinnen met kinderen hard worden getroffen. Dit komt door bevriezing van de kinderbijslag, versobering van het kindgebonden budget en verlaging van de kinderopvangtoeslag.

http://www.katholiekgezin.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1345&Itemid=1,

In veel verkiezingsprogramma's staat het gezin centraal. In Soeterbeeck discussiëren hulpbisschop De Jong, Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys en Tweede-Kamerlid voor de ChristenUnie Tineke Huizinga over de stelling 'Nederland is gezinsonvriendelijk'.

http://www.rkk.nl/soeterbeeck/archief/2006/detail_objectID609428.html,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • bijzonder gezinsonvriendelijk
  • erg gezinsonvriendelijk
  • zeer gezinsonvriendelijk

'West-Europa is bijzonder gezinsonvriendelijk terwijl gezinnen met kinderen het vandaag de dag allesbehalve makkelijk hebben.' Dat zei kardinaal Antonelli, voorzitter van de pauselijke Raad voor het Gezin.

http://www.rorate.com/nieuws/nws.php?id=51623,

Voor de kinderen kwamen, werkten ex en ik beiden fulltime. We hadden beiden een 'leuke' baan al was het geen topcarriere. Na de geboorte ben ik minder gaan werken. We hadden afgesproken dat hij ook minder zou gaan werken maar toen puntje bij paaltje kwam, zag ie dat ineens niet meer zitten [...]. Maar ik kon hem natuurlijk niet dwingen. Moet ook bij gezegd worden dat het bedrijf waar hij werkte erg gezinsonvriendelijk bleek te zijn.

http://alimentatie.startpagina.nl/prikbord/12833938/12842895/re-op-straat-gelazerd,

Sanitair is alleen bereikbaar met sleutel, dus als 1 gezinslid binnen is kunnen de andere gezinsleden er niet in, dus zeer gezinsonvriendelijk.

http://www.campingmening.nl/meningen.php?cid=15356,

met ander, nevengeschikt adjectief


( Meestal samengetrokken tot kind- en gezinsonvriendelijk.)
  • kindonvriendelijk en gezinsonvriendelijk

Belgische wegrestaurants zijn kind- en gezinsonvriendelijk. De drie Belgische servicestations die automobilistenvereniging Touring samen met vijftien andere automobielclubs onderzochten, scoren slecht op vlak van kindvriendelijkheid en gastvrijheid voor gezinnen.

http://www.goedzo.com/index.php/2007/07/11/belgische_wegrestaurants_zijn_kind_en_ge,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding