ghostwriter


ghostwriter 1.0

schrijver die voor een ander teksten schrijft die onder de naam van die ander gepubliceerd worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ghostwriter…

is een persoon

  • [Functie] schrijft, meestal als beroep, teksten voor anderen
  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] kan goed schrijven
  • [Activiteit of handeling] schrijft teksten voor een ander
  • [Belanghebbende of begunstigde] schrijft teksten ten behoeve van iemand die deze teksten onder zijn eigen naam publiceert

Algemene voorbeelden


Ghostwriter gezocht – een schaduwauteur om Hetty volgens haar eigen aanwijzingen tot leven te brengen, als de verteller van haar eigen verhaal [...]. Hoe vaak heb ik haar niet horen verzuchten: als iemand maar eens een boek over me zou schrijven, want zelf kan ik het niet [...]! Die ghostwriter zou alles moeten opschrijven, precies zoals het was, en zij zou er niets bij verzinnen.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

Voor de diensten van een ghostwriter moet doorgaans flink worden betaald.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een ghostwriter gebruiken
  • een ghostwriter in dienst nemen
  • een ghostwriter inhuren

Eind jaren zeventig stond Kosinski aan de top [...]. En rond die tijd begon hij vijanden te maken [...]. Er werd beweerd dat hij ghostwriters had gebruikt voor zijn boeken en ook zijn controversiële seksleven werd tegen hem gebruikt. Zijn zelfmoord is in verband gebracht met die beschuldigingen.

NRC,

Auteurs als Alexandre Dumas en Eugène Sue schreven sneller dan hun schaduw, namen niet zelden ghostwriters in dienst en schrokken niet terug voor een vleug vals sentiment.

De Standaard,

als subject bij een werkwoord


  • schrijven

'Voor mij is dit boek geschreven door enkele ghostwriters op een uitgeverij die op een nogal onbeholpen manier een slaatje proberen te slaan uit de verwarring die er momenteel heerst in dit land.'

Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de ghostwriter van iemand (zijn)

Geestelijk leider van het gezelschap is Andreas Kinneging, rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden. In de jaren tachtig was hij werkzaam bij de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, en een van de ghostwriters van Frits Bolkestein.

http://www.conservatismeweb.com/

voorafgegaan door als


  • als ghostwriter ingehuurd worden
  • als ghostwriter optreden

Ook Luc van der Kelen vindt het kwalijk dat journalisten ingehuurd worden als ghostwriter voor politici, vervolgens de primeur krijgen en daar dan weer commentaarstukken over schrijven. Kan je even kritisch zijn tegenover politici waarmee je 's avonds gezellig tafelt en keuvelt over de kwaliteit van de lokale wijn?

http://home.planetinternet.be/~ld907264/verhofstadt/verhofstadt_deel_4.htm,

Koeppen trad op als ghostwriter en kreeg daarvoor van de inmiddels naar Amerika uitgeweken jood Care-pakketten toegestuurd.

De Standaard,