gijzelaar


gijzelaar 1.0

iemand die in gijzeling wordt gehouden; iemand die wordt gegijzeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gijzelaar…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt in gijzeling gehouden; wordt gegijzeld
  • [Betrokkene] wordt gegijzeld door een gijzelnemer of groep gijzelnemers

    Algemene voorbeelden


    Nog geen kwartier voor hij vorige week zondag werd doodgeschoten, smeekte een Franse gijzelaar van vier Algerijnse vliegtuigkapers de Algerijnse autoriteiten de gekaapte Airbus naar Frankrijk te laten gaan.

    NRC,

    Het is in het verleden wel eens gebeurd dat de terroristen en de gijzelaars een persoonlijke band kregen. Dit laatste gebeurt echter niet vaak, terroristen maken het voor de gijzelaars vaak onaangenaam door zichzelf onherkenbaar te maken, de gijzelaars te blinddoeken en hen niet toe te staan te praten en ze te mishandelen of zelfs te doden.

    http://proto.thinkquest.nl/~llb142/pages/5algemeen.htm

    Analoog aan woorden als treuzelaar en beuzelaar zou je denken dat gijzelaar iemand is die gijzelt. Het betekent echter het tegenovergestelde.

    http://www.renia.net/tip-01.html

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • gijzelaars bevrijden
    • gijzelaars vasthouden
    • een gijzelaar vrijlaten
    • gijzelaars vrijlaten

    Speciale eenheden van het Indonesische leger hebben woensdag in Irian Jaya (het westen van Nieuw Guinea) negen van de elf gijzelaars bevrijd die ruim vier maanden zijn vastgehouden door Papoea-rebellen.

    De Standaard,

    De moslimextremisten die in het zuiden van de Filipijnen 20 merendeels buitenlandse gijzelaars vasthouden hebben vandaag gezegd dat zij elk autonomievoorstel verwerpen en hun strijd voor onafhankelijkheid van het islamitische zuiden zullen voortzetten.

    http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?snel=1=29/06/2000=DMF29062000_020,

    De gijzelnemers in Peru lieten vrijdag nog een gijzelaar vrij, de eerste in zeventien dagen. Of dat een nieuwe wending geeft aan het gijzelingsverhaal, valt af te wachten.

    De Standaard,

    Behalve het losgeld zouden de ontvoerders kogelvrije vesten, verdovende middelen en wapens hebben gekregen. In ruil daarvoor lieten zij een aantal gijzelaars vrij.

    Meppeler Courant,

    met telwoord ervoor


    • 72 gijzelaars
    • (meer dan) honderd gijzelaars
    • zestien gijzelaars

    Diplomaten en media in Lima speculeerden er donderdag druk op dat een akkoord werd bereikt over de vrijlating van de 72 gijzelaars in de residentie van de Japanse ambassadeur.

    De Standaard,

    De verlenging van het Russische ultimatum voor de vrijlating van de meer dan honderd gijzelaars (aanvankelijk verstreek het zondagochtend 8 uur onze tijd) stond volgens waarnemers in verband met de komst van minister Koelikov en veiligheidschef Barsukov naar Pervomajskaja.

    De Standaard,

    Rebellen in Sierra-Leone hebben gisteren zestien gijzelaars vrijgelaten, onder wie zes Britten, drie Zwitsers en een Duitser.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • hun gijzelaars

    "Wij zijn hier om te sterven. Wij zijn niet tegen u, wij zijn alleen tegen de Algerijnse regering". Dat zeiden, aldus een getuige, de vier kapers van het Air France-vliegtuig tot hun gijzelaars. Hun woorden waren eerlijk, maar minder troostrijk dan zij wellicht hadden gedacht.

    NRC,

    Rusland verlengde zondag het ultimatum dat het aan Tsjetsjeense separatistische rebellen stelde om hun gijzelaars vrij te laten. Het stuurde minister van Binnenlandse Zaken Anatoly Koelikov en de chef van de federale veiligheidsdienst generaal Michail Barsoekov naar Pervomajskaja, het dorp in Dagestan aan de grens met Tsjetsjenië, waar het gijzelingsdrama plaats heeft.

    De Standaard,

    Met Pasen kwam een einde aan een acht dagen oude rebellie van duizenden gedetineerden in zes Argentijnse gevangenissen. Dat gebeurde nadat de gedetineerden in de Sierre Chica-gevangenis hun gijzelaars, onder wie een rechter, hadden vrijgelaten en een overeenkomst met de directie hadden bereikt.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    gijzelaar 2.0

    iemand die een ander of anderen in gijzeling houdt; iemand die een ander of anderen gijzelt
    Is oorspronkelijk degene die de gijzeling ondergaat maar wordt soms ook gebruikt voor degene die de gijzeling uitvoert.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een gijzelaar…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt een ander of anderen in gijzeling; gijzelt een ander of anderen

      Algemene voorbeelden


      Er kwamen wél nieuwe eisen van de gijzelaars: een vrije aftocht per vliegtuig mét de Molukse gevangenen, 5 reizigers uit de trein en de 5 leerkrachten uit de school. Ook dàt ultimatum verstreek, omdat via afluisterapparatuur werd uitgemaakt dat niemand van de gegijzelden echt gevaar liep.

      https://printispower.wordpress.com/2014/05/23/23-mei-treinkaping-in-nederland/,

      Intussen probeerden de gijzelaars wel met een aantal maatregelen het kabinet Den Uyl op de knieën te krijgen. Op 26 mei werd een geboeide man op de sporen gelegd, maar na een tijdje werd hij opnieuw naar binnen gehaald.

      https://printispower.wordpress.com/2014/05/23/23-mei-treinkaping-in-nederland/,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • eisen

      Ellen Sanders is topchirurg en wordt gekozen voor de operatie van de president van de Verenigde Staten. Maar de avond voor de ingreep dringen gemaskerde mannen het huis van de familie Sanders binnen en gijzelen Ellen, haar man Brian (Tate Donovan) en hun twee kinderen Morgan (Quinn Shephard) en Jake (Mateus Ward). De gijzelaars eisen dat Ellen de president vergiftigt tijdens de operatie. Zo niet, dan doen ze haar familie wat aan.

      http://www.adverterenbijsbs.nl/nl/net5_luidt_het_nieuwe_jaar_in_met_hostages.html,