gimmick


gimmick 1.0

speciale, in het oog springende eigenschap, meestal van een bepaald product of van een kunstuiting, die heel bewust gebruikt of ingezet wordt om de aandacht van de gebruikers of het publiek te trekken, maar die verder niet erg belangrijk is in het gebruik van het product of de ervaring van de kunstuiting; speciale feature van een product of een kunstuiting bedoeld om aandacht te trekken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gimmick…

is een eigenschap

  • [Doel of bestemming] is bedoeld om ergens speciale aandacht op te vestigen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meestal een niet erg functioneel of essentieel onderdeel van het product of de kunstuiting, maar wordt slechts gebruikt om de aandacht te trekken
  • [Intentionaliteit] wordt bewust gebruikt of ingezet

    Algemene voorbeelden


    "Jij doet zulke basale ingrepen, dat er ook een ritme van de zalen achter elkaar ontstaat. Je krijgt niet het gevoel van gimmicks all the time. En het is ook niet beperkt tot de gimmick van deze tentoonstelling. Ik zou dolgraag de nieuwe structuur van de tentoonstellingszaal willen handhaven tot en met mijn winterexpositie Gebed in schoonheid volgend jaar."

    NRC,

    We vinden elkaar in lelijkheid. Maar voor de duidelijkheid: het is geen gimmick, geen maniertje. Het gaat om de sfeer, om de manier waarop valse orgeltjes soms helemaal te gek kunnen zijn.

    Dagblad van het Noorden,

    Zo is het met het meeste werk op deze expositie. Van Lamsweerde is ongetwijfeld een getalenteerde modefotografe, maar haar computermanipulaties beginnen na de eerste verrassing snel te vervelen. Een man met vrouwenhanden, een peuter met een mond van een 25-jarige jongen, een vrouw met het gezicht van een etalagepop en ontdaan van tepels en schaamlippen: al dit werk is al eerder op diverse plaatsen te zien geweest. Het zijn visuele foefjes, gimmick, meer niet.

    NRC,

    Het meest unieke aan Lanoye is wellicht dat hij - de schrijver, de clown, de man van de gimmicks, gadgets en de literaire fratsen - erin is geslaagd om werkelijke politieke invloed uit te oefenen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een leuke gimmick

    Wie de plaat helemaal uitluistert (wat overigens geen zware opgave is, hoor), hoort aan het einde van 'Excited' nog een leuke gimmick: het geluid van een pick-upnaald die zich door de groeven van een goeie oude LP voortbeweegt.

    http://www.belgianmusic.net/cds/cd-18.htm,

    voorafgegaan door als


    • als gimmick

    Michiel Jonker, conservator van het Amsterdams Historisch Museum, is bang voor eventuele misverstanden die zouden kunnen ontstaan als de foto een grotere plaats zou krijgen. "Je loopt zo snel het risico dat het publiek gaat denken dat die reconstructie als compleet doek van drie vierkante meter bij ons hangt. Ik zie het eigenlijk meer als een gimmick die nog net binnen het terrein van de serieuze kunstgeschiedenis valt."

    NRC,

    Achteraan kwamen er in het dak twee heel opvallende, driehoekige dakkapellen, die als gimmick terugkeren in de buitenverlichting boven de voordeur en aan de achtergevel.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding