glaceren


glaceren 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

gerechten overdekken met een glanslaag van suiker, eiwit, gelei of honing e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Glaceren…

is een handeling

  • [Functie] dient om een glanslaag aan te brengen en het gerecht te verfraaien
  • [Wijze] gebeurt meestal door een gerecht in te strijken met bv. suiker, eiwit, boter of honing en nadien te bakken of te grillen, of door een gerecht na het bakken in te wrijven met een gelei, bv. van bouillon, of met glazuur, bv. op basis van chocolade
  • [Betrokkene] heeft betrekking op zowel hartige als zoete gerechten en lekkernijen, bv. vlees, vis, groenten en gebak

    Algemene voorbeelden


    Bestrooi de gare appel en peer vlak voor het serveren met de suiker en zet de schaal een paar minuten onder een hete grill tot ze goudbruin en geglaceerd zijn.

    NRC,

    Snij de taart vlak middendoor en smeer op de onderste helft een laag abrikozenjam. Leg de bovenste helft er weer op en stort over dit geheel hete abrikozenjam. Laat dit alles 4 tot 5 uur rusten en glaceer vervolgens met het inmiddels bereide chocoladeglazuur.

    De Standaard,

    Als het product klaar is, haal je het uit de oven. Brood laat je afkoelen en gebak en banket werk je af (maak je op) door het te vullen, te garneren en/of te glaceren. Dat doe je met handgereedschap, zoals vormpjes, een slagroomspuitzak en een glaceermes.

    http://werk.net/

    Combinatiemogelijkheden


    overig


    • een geglaceerde ajuin
    • een geglaceerde appel
    • een geglaceerde chocoladetaart
    • een geglaceerde eend
    • een geglaceerde peer

    Geglaceerde appels en peren: 20 gram boter, gesmolten; 1 grote appel, geschild, klokhuis verwijderd, in vieren gesneden; 1 grote handpeer, geschild klokhuis verwijderd, in vieren gesneden; zout en versgemalen peper; 1 dessertlepel suiker. Giet de boter in een ovenschaal en schik er de plakken appel en de stukken peer in. Strooi er flink wat zout en peper over, dek de schaal af en zet hem circa 30 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven tot de appel en peer gaar zijn.

    NRC,

    In een duizelingwekkend rap tempo wordt [...] onze tafel volgezet met schalen [...]. Tussen de stroom van schalen en schaaltjes komt zo hier en daar een geglaceerde pekingeend te dobberen.

    De kus, Jan Wolkers,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    glaceren 2.0

    (kunst en architectuur)

    overschilderen met een of meer transparante laagjes verdunde verf om de glans, diepte en intensiteit van de kleuren te vergroten

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Glaceren…

    is een handeling

    • [Functie] dient om de glans, diepte en intensiteit van kleuren te vergroten
    • [Wijze] gebeurt door transparante, verdunde laagjes verf over elkaar aan te brengen

      Algemene voorbeelden


      Bij het schilderen van muren en plafonds wordt de kleur opgebouwd, door transparante lagen over elkaar heen aan te brengen. Iedere nieuwe laag zal daarbij een andere kleur hebben dan de vorige. Je kijkt als het ware door de verschillende lagen heen en samen maken zij een unieke eindkleur. Deze techniek heet glaceren (ook wel sluieren).

      http://www.mulderart.nl/glaceer_techniek.htm,

      Kun je uiteindelijk "in" je schilderij kijken? Hoe diep? Komen onderdelen naar voren ten opzichte van naastgelegen delen, of gaan ze naar achteren? Kijk wat er gebeurt als je sommige stukken glaceert met wit of andere kleuren.

      http://www.kunstacademiehaarlem.nl/kl-perspectief.htm,

      De transparante kleuren zijn uitstekend te gebruiken voor het glaceren van schilderijen. Alle kleuren zijn vervaardigd van hoogwaardige, zuivere pigmenten gemalen in zuivere lijn- en saffloerolie.

      http://www.crea-art.com/product.aspx?id=20011102161340:0,2729468,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen