glycerine


glycerine 1.0

(scheikunde [scheikunde])

kleurloze en reukloze, dikvloeibare, zoetsmakende vloeistof die geproduceerd wordt uit natuurlijke vetten en oliën of op synthetische wijze wordt verkregen; glycerol
Soms ook specifieker in toepassing op een mengsel van circa 80-85 % glycerol en water.

Semagram


Glycerine…

is een vloeistof

 • [Geur] is reukloos
 • [Kleur] is kleurloos
 • [Smaak] smaakt zoet
 • [Soort] behoort tot de alcoholen
 • [Functie] dient onder meer als weekmaker, als glijmiddel, als smeermiddel, als zoetstof, als vochtaantrekkend of vochtinbrengend middel enz.
 • [Vervaardiging] wordt geproduceerd uit natuurlijke vetten en oliën of op synthetische wijze verkregen
 • [Toepassingsgebied of bereik] wordt onder meer toegepast in cosmetica, medische preparaten, industriële producten, voedsel voor mens en dier

FormuleC3H8O3
SymboolE422

Algemene voorbeelden


Glycerol, ook wel glycerine genoemd, is een zoetsmakende, geurloze en kleurloze vloeistof. Het komt van nature voor in dierlijk en plantaardig vet [...]. Glycerol wordt gebruikt in veel verschillende industriële en consumentenproducten, zoals zeep en schoonmaakmiddelen, medicijnen, cosmetica, voedingsmiddelen, verf, hars en papier.

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tabak/Toevoegingen_aan_tabak/Glycerol

Glycerine, ook wel glycerol of 1,2,3-propaantriol genoemd is een zogenaamde polyalcohol. Glycerine is de bouwsteen van alle natuurlijke vetten en oliën. Glycerine kan van dierlijke of plantaardige olie worden gemaakt, maar ook van bijvoorbeeld aardolie.

http://www.hekserij.nl/Glycerine.aspx,

Glycerol - syn. Glycerine. Glycerol (= glycerine; 1,2,3 propaantriol) is een alcohol met 3 hydroxylgroepen.

http://www.glycerol.be/wat-is-glycerol/,

E422. Glycerol, Glycerine. Bereiding/oorsprong: Glycerol wordt geproduceerd vanuit propeen (synthetisch), door bacteriële fermentatie van suikers of verkregen uit dierlijke bronnen. Vaak is het een mengeling uit de voorgenoemde bronnen. Het kan ook verkregen worden als restproduct bij het maken van zeep uit dierlijke vetten en plantaardige oliën. Algemene opmerking: Glycerol is een natuurlijke suiker-alcohol, één van de onderdelen van alle vetten.

http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e422/,

De viscositeit geeft de stroperigheid aan van een vloeistof. Hoe groter de viscositeit, hoe stroperiger de vloeistof. De viscositeit van glycerine is vrij groot.

http://www.natuurkunde.nl/artikelen/2841/viscositeit-van-glycerine

Onder oliën worden in de dermatologie de zogenaamde "vette oliën" verstaan. Het zijn vormen van glycerine, gecombineerd met een of meerdere organische vetzuren.

http://www.eucerin.nl/produktinfo/galenischform.html,

Glycerine 1.23 (ook wel glycerol genoemd) van farmaceutische kwaliteit voor cosmetisch gebruik o.a. bij ruwe voeten en handen (handen en voeten goed wassen, drogen en daarna licht inwrijven).

http://www.werkenmetmerken.nl/nl/glycerine_1.23/p/371,

Glycerol (1,2,3 propaantriol) is een alcohol met 3 hydroxylgroepen, met als brutoformule C3H8O3. Het komt voor als een viskeuze kleurloze vloeistof, die matig tot goed oplosbaar is in water. Glycerine is doorgaans een mengsel van 80% glycerol en 20% water.

http://ecp-biomass.eu/node/177,

Glycerine (INCI-naam: glycerin), doorgaans een mengsel van 85% glycerol en 15% water, is een van de beste hydraterende (vochtvasthoudende) stoffen voor de huid, die ook van nature in de huid aanwezig is.

http://www.beauty-review.nl/glycerine

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch voltooid deelwoord


 • geraffineerde glycerine

Geraffineerde glycerine wordt ook gebruikt in cosmetica (als verzachtend en vochtinbrengend middel), geneesmiddelen (in expectorantia en hoestsiroop) en voedingsmiddelen (als oplos-, conserveer- en smeermiddel).

http://www.cabotcorp.nl/solutions/applications/chemical-purification-and-catalysts/glycerin-purification,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • nitroglycerine
 • polyglycerine

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • glycerineaffaire
 • glycerinebasis
 • glycerinebolletje
 • glycerinegebruik
 • glycerinekogel
 • glycerinetraan
 • glycerinezeep
 • glycerinezuur

glycerine 1.1

(scheikunde [scheikunde])

glycerinesoort

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiekstof : soort stof
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Ook gaat een deel van de grondstof naar de oleochemische industrie. Hier worden er halffabrikaten van gemaakt zoals glycerines en esters, die na bewerking worden toegepast als ingrediënt in bijvoorbeeld kunststoffen, oplosmiddelen en smeermiddelen.

http://www.maassluis.nl/over-maassluis/nieuwsberichten_42951/item/olie-en-vet-recycle-het_59667.htmls,

De maalverbeterende vloeistof polyglycerine is een bruinachtig vloeibaar produkt dat bestaat uit een mengsel van verschillende glycerines.

http://api.commissiemer.nl/docs/mer/p07/p0761/761-131vergunningaanvraag.pdf,