gorilla


gorilla 1.0

afbeelding

Bron: Macinate
( CC BY 2.0 )

mensaap uit Midden-Afrika die tot 2.20 m groot wordt en daardoor de grootste der mensapen is, met een onbehaard zwarthuidig gezicht met sterk terugwijkend voorhoofd, lange sterk gespierde armen en een gespierd lichaam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gorilla…

is een aap; is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] kan ongeveer 2.20 m groot worden; is de grootste mensaap
  • [Geluid] krijst, schreeuwt, brult, trommelt; maakt een krijsend, schreeuwend of brullend geluid; maakt een trommelend geluid op zijn borst
  • [Bouw] is gewerveld; heeft vier poten
  • [Deel] heeft een onbehaard gezicht en een onbehaarde borst; heeft een sterk terugwijkend voorhoofd; heeft een gespierd lichaam; heeft lange, gespierde voorste ledematen
  • [Voortplanting] brengt de jongen levend ter wereld
  • [Woongebied] leeft in Midden-Afrika, in de tropische regenwouden
  • [Leeftijd] wordt 30 tot 50 jaar oud
  • [Gedrag] is een planteneter; leeft in kleine groepjes die bestaan uit een ouder mannetje, de zogenaamde zilverrug, en een aantal vrouwtjes en jonge gorilla's; klopt zich op de borst om aandacht te trekken

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Mammalia; Zoogdieren
Orde Primates; Primaten
Familie Hominidae; Mensachtigen
Geslacht Gorilla

Algemene voorbeelden


De gorilla is een bladeter. Daarom moeten ze er dagelijks veel oppeuzelen. Van iedere 12 uur dat het licht is, moet deze mensaap de helft van die tijd blaadjes plukken en verzamelen. De grote kop van de gorilla dient om het kauwen, en niet om te vechten, wat wel eens wordt gedacht. Omwille van zijn grote gestalte heeft de gorilla immers geen vijanden, enkel de jonge gorilla's kunnen soms ten prooi vallen, maar ze worden voortdurend door een oudere in het oog gehouden.

http://www.pretparken.be/nl/info/zoo/dieren/zeeleeuw.asp

De jonge gorilla wordt 12 à 18 maanden gezoogd en blijft bij zijn moeder tot hij ca. 3 jaar oud is.

http://www.pretparken.be/nl/info/zoo/dieren/zeeleeuw.asp

Wanneer een gorilla op z'n borst klopt, dan is dat om aandacht van de groep te trekken, om die bij elkaar te brengen. Het is geen gebaar van agressie, wat vroeger wel werd aangenomen.

http://www.pretparken.be/nl/info/zoo/dieren/zeeleeuw.asp

In de Virunga-regio in het oosten van Congo, zo stond er in de verklaring, is het aantal gorilla's weer enigszins toegenomen.

De Telegraaf,

Het gezicht van de vrouwtjesaap zal antropologen meer inzicht verschaffen in de voorouders van de mens en van grotere apensoorten zoals gorilla's, chimpansees en orang-oetans.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


gorilla 1.1

diersoort die gorilla wordt genoemd; diersoort der gorilla's

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


De gorilla…

is een diersoort

      Algemene voorbeelden


      Volgens het Internationale Programma voor behoud van de gorilla (IGCP) blijken de meeste van de gorilla's in het gebied gewoon door te leven.

      De Standaard,

      gorilla 1.2

      man die groot en sterk is, vaak ook onbehouwen en dommig

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een gorilla…

      is een man

          Algemene voorbeelden


          Wie zegt dat Ronald een gorilla is, zegt niet dat Ronald net als gorilla's twee armen en twee benen heeft, wel dat hij een ruwe, onbehouwen kerel is.

          http://spitswww.uvt.nl/~buekens/GRICE.DOC.

          Als ik langs het tempeltje kom zit onze chauffeur met de monnik te praten. Een gorilla die door een rimpelige glimlachende filosoof onderwezen wordt.

          De kus, Jan Wolkers,

          De sirenes van twee elkaar passerende boten weerklonken en even later sloegen heftige golven tegen de onderkant van de dansvloer. Achter de bar de vierkante, massieve gorilla Bob, koning van de Rijnbar. Hij suste beginnende ruzies, stuurde een dronken klant weg.

          Engelen van het duister, Jan Siebelink,

          gorilla 1.3

          man die in dienst van iemand optreedt als lijfwacht of ingezet wordt voor opdrachten waarmee bedreiging en geweld gemoeid is

          Betekenisbetrekking


          specialisering
          Betrokken betekenissen 1.2 : 1.3

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een gorilla…

          is een man

              Algemene voorbeelden


              Makarov, vooraanstaand parlementslid en voorzitter van de Russische schaakbond [...], waarschuwt Karpov, wereldkampioen van de Fide, op het Fide-congres [...], dat zijn kop er af gaat als hij niet ophoepelt. Karpov [...] kan niet verhinderen dat hij Hotel Kosmos, de plaats des onheils, wordt uitgegooid. De oude patriarch Botwinnik wordt door de gorilla's van Kasparov en Makarov physiek bedreigd als hij de sluitingsceremonie wil bijwonen.

              NRC,

              De volgende dag schreef ik Dauzenberg een brief. Hierin vermeldde ik dat ik op hem gewacht had, maar dat het mij door ingrijpen van 'een personeelslid van de schouwburg' niet gelukt was tot hem door te dringen. (Om de een of andere reden had ik geen zin te schrijven dat zijn eigen technische gorilla dat verhinderd had.)

              Verleidingen, Rudolf Geel,

              "Ik haat het air van vechtersbaas, ex-huurling, gorilla, judoka, karateka, scherpschutter, verbeterde uitgave van Fangio, onbevreesde stuntman, dat ze zich aanmeten."

              De Standaard,

              In elk geval zou er morgen geld zijn en misschien zou Wade die gorilla's uit Carson City nu op afstand kunnen houden, die mannen die 's nachts om één uur voor de deur van het flatje waar Beth en hij woonden parkeerden en met hun groot licht knipperden.

              Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,