goudverkoop


goudverkoop 1.0

(business, economie en financiën)

verkoop van goud; het verkopen van goud als financiële transactie, met name door overheden of hun centrale banken; verkoop van een deel van de goudreserve; ook: getal, percentage e.d. dat de hoeveelheid verkocht goud aangeeft; goudverkoopcijfer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Goudverkoop…

is verkoop

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verkoop van goud, met name door overheden of hun centrale banken

    Hoofdsemagram: verkoop


    Algemene voorbeelden


    De recente goudverkoop is de derde transactie van die soort in iets meer dan zes jaar. De Nationale Bank verkocht in maart 1989 127 ton goud en 202 ton in juni 1992. Daarmee is de Belgische goudvoorraad de afgelopen jaren bijna gehalveerd.

    NRC,

    "Vorig jaar hebben de Belgische en de Nederlandse centrale banken goud verkocht. Dat heeft goudverkopen door centrale banken respectabel gemaakt. Verdere verkopen hangen als een zwaard van Damocles boven de markt", zegt een Londense goudhandelaar.

    NRC,

    Door een deel van het goud te verkopen vermijden de rijke landen dat zij zelf hun bijdrage aan het IMF moeten verhogen. Duitsland is echter resoluut gekant tegen de goudverkoop. Het vindt het een gevaarlijk denkspoor.

    De Standaard,

    Kok aarzelde aanvankelijk en vreesde dat hij te boek zou komen te staan als de verpatser van het nationale goud. Duisenberg legde uit dat juist het solide begrotingsbeleid van Kok en de sterke positie van de gulden de goudverkoop mogelijk maakten. Dat overtuigde.

    NRC,

    Het grootste deel van de schuldherstructurering moet komen van de aflossing van 222 miljard frank schulden in deviezen. De regering gaat dat bedrag terugbetalen met de opbrengst van enkele goudverkopen die de Nationale Bank de voorbije jaren op het getouw zette.

    De Standaard,

    Onder meer België gebruikte de opbrengst van goudverkopen om zijn schuld in deviezen te verminderen en op die manier gemakkelijker de Maastrichtcriteria te halen.

    De Standaard,

    Ondanks de daling van het aanbod kelderde de goudprijs de jongste maanden, vooral als gevolg van de aanhoudende dreiging van goudverkopen door centrale banken uit West-Europa.

    De Standaard,

    Naar aanleiding van de in 1998 afgesproken evaluatie van de winst- en vermogenspositie van DNB is begin 2004 onder meer de afspraak gemaakt dat eventuele verliezen van DNB (ongerekend de winst op goudverkoop die volledig aan DNB toekomt) voortaan worden gecompenseerd door deze gedurende zes jaar in mindering te brengen op de dividenden.

    http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_NOCOOKIES=YES_ITEM=MFCWDD5C9DA23F0CD43F7BC3D9A18D72BDD49X2X59618X51,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    goudverkoop 2.0

    verkoop van gouden juwelen door juweliers aan consumenten of door particulieren aan juweliers

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Goudverkoop…

    is verkoop

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verkoop van gouden juwelen door juweliers of particulieren

      Hoofdsemagram: verkoop


      Algemene voorbeelden


      Het Chinese Nieuwjaar is een van de grootste feesten en er wordt dan ook veel goud als cadeau gekocht rond deze tijd, zeggen analisten. Waarnemers zeggen dat de waarde van de goudverkoop in China rondom de jaarwisseling met 70% stijgt, vorig jaar was dat 61%.

      https://www.amsterdamgold.com/nieuws/beleggen-in-goud/chines-goudverkoop-stijgt-enorm-rond-de-jaarwisseling.html,

      De Antwerpse juweliers stellen vast dat ook het Russische gesjoemel met meesterstempels ongestraft blijft. Een meesterstempel in een juweel geeft informatie over de fabrikant en de gebruikte goudsoort. Een juwelier: "Vroeger kreeg elke juwelier geregeld bezoek van de Koninklijke Munt die juwelen controleerde op meesterstempels. Die controles hielden op toen de Russen onder het Centraal Station met hun winkels begonnen. Niemand durft hen te controleren." Het Nationaal Comité voor Juweliers heeft voor volgende maand een vergadering belegd met de belangrijkste fabrikanten en importeurs. De uit de hand lopende goudverkoop staat bovenaan de agenda.

      De Standaard,

      Goudverkoop door juweliers toegenomen. Het laatste kwartaal is de verkoop door juweliers aan het toenemen. De reden is de zeer hoge goudkoers.

      http://www.goldbuyers.nl/index.php?class=nieuws&NieuwsId=256&pagenr=10,

      Waar de meeste bedrijven die zich met de aankoop van goud bezig houden snel geld willen maken en opgekocht goud meteen doorverkopen, maken ze bij Goudaankoop nieuwe juwelen die vanzelfsprekend een hogere waarde vertegenwoordigen dan sloopgoud. En daar pikt ook u bij goudverkoop een graantje van mee.

      http://persberichtplaatsen.com/2012/03/juwelier-goudaankoop-als-beste-getest-bij-goudverkoop/

      Uit recent onderzoek blijkt u voor goudverkoop het beste terecht kunt bij Goudaankoop.nl. Dankzij de unieke werkwijze van deze Haagse juwelier krijgt u altijd een betere prijs bij goudverkoop.

      http://www.persbericht.nu/juwelier-goudaankoop-als-beste-getest-bij-goudverkoop/,