graaitaks


graaitaks 1.0

(politiek en bestuur; pejoratief; neologisme)

(voorgenomen) extra belastingheffing op de als buitensporig hoog ervaren inkomens van topmanagers in het bedrijfsleven

Algemene voorbeelden


De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil werkgevers onder druk zetten om de buitensporig hoge beloningen in de top van de ondernemingen aan te pakken [...]. De Tweede Kamer debatteert morgen over een brief die minister Wouter Bos en staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Daarin wijzen ze een extra belasting op de topinkomens, de door FNV-voorzitter Agnes Jongerius bepleite graaitax, af.

BN/De Stem,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • een rist graaitaksen

Naast de rubriek gebruik/dag staan er nog een hele rist "graaitaksen".

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwih3Kqi7J3uAhUOwKQKHXmAAz0QFjAFegQIBhAC&url=https%3A%2F%2Fwww.hbvl.be%2Fcnt%2Feid28350&usg=AOvVaw2qcIPKSxMNNtp9uMW6Rx-E

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007
Bedenker Het woord werd geïntroduceerd door de voorzitter van de Vakcentrale FNV Agnes Jongerius.
Benoemingsmotief Door het gebruik van de stam van het werkwoord graaien in de betekenis 'zichzelf op ontoelaatbare wijze verrijken bij het uitoefenen van een functie' wordt gesuggereerd dat de topmanagers zich door het opstrijken van hoge inkomens en bonussen schuldig maken aan ontoelaatbare praktijken.
Bijzonderheden In België werd de invoering van een graaitaks bepleit door ABVV-voorzitter Rudy de Leeuw, waarna het begrip ook in België ingang vond, als alternatief voor het oudere synoniem kleptocratentaks.