graftoerisme


graftoerisme 1.0

het reizen naar graven van beroemde personen; toerisme naar de graven van beroemde personen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Graftoerisme…

is toerisme

  • [Handelende persoon] wordt ondernomen door bewonderaars van de overledenen

    Algemene voorbeelden


    De enigen die formeel het kerkhof kunnen bezoeken zijn mensen die er een familielid hebben liggen, en die te dien einde voorzien zijn van een speciaal pasje. Zulke mensen hebben over het algemeen geen gebrek aan vrienden die voor een middag het pasje willen lenen, want graftoerisme is een populaire bezigheid in Rusland en op Novodjevitsji kun je je hart ophalen: schrijvers als Gogol, Tsjechov, Sjoeksjin en Travdovski liggen er begraven, evenals politici als Boelganin en Molotov en ook Stalins door zelfmoord omgekomen vrouw Nadjezjda Alliloejeva.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030405:mpeg21:a0050,

    Graftoerisme. Ik ben een echte graftoerist. Het kerkhof in Blauwhuis, nabij Greonterp, dat Gerard Reve inspireerde tot het gedicht 'Graf te Blauwhuis', heb ik helemaal afgestruind op zoek naar dat ene graf van die jongen [...]. Wist ik veel dat het graf verplaatst was. En natuurlijk was ik op het Père Lachaise in Parijs. Met gemengde gevoelens bekijk ik de foto waar ik aan de rand van het graf van Jim Morrison zit, in gedachten verzonken. Pathetisch, maar ook aandoenlijk.

    http://www.kindamuzik.net/achtergrond/gram-parsons/gram-parsons-waar-zijt-gij/13754/,

    Graftoerisme op kerkhof Sint-Gillis. Een oude begraafplaats bezoeken is een aparte belevenis. De leden van Het Grafzerkje, die regelmatig vanuit Antwerpen de Brusselse kerkhoven komen bekijken, doen dat regelmatig. Zaterdag waren ze op de begraafplaats van Sint-Gillis. Het gaat niet om ziekelijk morbide geesten, maar wel om mensen die geïnteresseerd zijn in mooie grafmonumenten en graven van bekende mensen. Op het kerkhof van Sint-Gillis komen ze speuren naar het graf van Jef Lambeaux, de 19e-eeuwse beeldhouwer uit Antwerpen.

    http://www.brusselsnieuws.com/nl/nieuws/graftoerisme-op-kerkhof-sint-gillis,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    graftoerisme 2.0

    (neologisme)

    verschijnsel dat mensen een laatste rustplaats zoeken buiten hun eigen gemeente omdat het elders bijvoorbeeld goedkoper is; het buiten de eigen woonplaats zoeken van een graf

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Graftoerisme…

    is een verschijnsel

    • [Onstoffelijke inhoud] is het verschijnsel dat mensen een laatste rustplaats zoeken buiten hun eigen gemeente omdat het elders bijvoorbeeld goedkoper is; is het buiten de eigen woonplaats zoeken van een graf

      Algemene voorbeelden


      Wie geen inwoner is van Sint-Pieters-Leeuw, maar er toch begraven wil worden, zal voortaan tot vier keer meer moeten betalen dan tot nu toe. Leeuw wil op die manier het graftoerisme uit Brussel aan banden leggen.

      http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130329_00523507,

      In Losdorp worden [...] geen graven geruimd. Het feit dat er geen graven worden geruimd heeft niet alleen positieve maar ook negatieve kanten. Het gevolg is dat ook mensen van buiten Losdorp belangstelling hebben voor begraven worden in Losdorp. Om dit z.g. "graftoerisme" te voorkomen en niet in de situatie terecht te komen dat voor (oud-)Losdorpers straks geen ruimte meer is op de begraafplaats zijn richtlijnen opgesteld waaraan men moet voldoen wil men in Losdorp begraven kunnen worden.

      http://www.losdorponline.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=72

      In het licht van de uitbreiding en de begroting 2006 zijn wij van mening dat voor het gehele product begraafplaatsen in één keer een kostendekkendheid van 100% zou moeten worden bewerkstelligd en niet in een aantal stappen, zoals door diverse fracties tijdens de begrotingsvergadering is voorgesteld. De voornaamste argumenten hiervoor zijn voor ons: Het voorkomen van graftoerisme; Het sluitend houden van de begroting 2006; Gelijke kosten voor iedere burger die wenst te worden begraven.

      Tarieven algemene begraafplaatsen Bedum,

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2006