graveren


graveren 1.0

figuren, afbeeldingen, letters enz. ter versiering in metaal, glas of een ander hard materiaal griffen of uitsteken, met scherp handgereedschap of machinaal
Met als object zowel de versiering die men ingrift, als het materiaal of het voorwerp dat men versiert.

Semagram


Graveren…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   In de Gotische periode zijn de sleutels en sloten meer verfijnd door gebruik van vijlen en versiertechnieken zoals graveren en doorboren.

   http://www.opslot.be/overzicht.html

   In Duitsland ontwikkelde men het beschilderen van drinkglazen met email. Uit Engeland komt een nieuwe versieringstechniek: graveren met een diamant.

   http://www.wijninfo.nl/site/?db,

   In Pforzheim staat een hobby-cursus voor de vervaardiging van sieraden op het programma: goud smeden, emailleren en graveren.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   met object


   • motieven graveren
   • taferelen graveren
   • een voorstelling graveren

   De broederij zit met een overschot van lege eierschalen. Ze kunnen echter gebruikt worden voor decoratie. Creatievelingen kunnen er motieven in graveren want de schaal is ruim twee mm dik.

   http://www.struisvogelhoeve.be/ned/producten/decoratie.aspx

   Wat [...] maakte deze Blaschka's nu zo bijzonder? Niet dat ze uit een familie stamden die al generaties lang glaskunstenaars had voortgebracht. Dat was in Bohemen, wereldberoemd glascentrum als het was, doodgewoon. Wel dat ze zich in een compleet zeeloze, dennegroene omgeving, waar hoofdzakelijk streekgebonden taferelen als de hertenjacht in glas werden geetst of gegraveerd [...] op de zeefauna hebben gericht.

   NRC,

   De gegraveerde doos kon verschillende voorstellingen krijgen, al neigde de ambachtsman ertoe zijn best verkopende voorstelling steeds opnieuw te graveren.

   http://www.zavage.nl/nostalgie/roken/roken.htm

   • glas graveren
   • kristal graveren

   Glas graveren is een oude techniek om het glas te versieren. Het graveren van het glas doe je met een stiftje van metaal met op de punt een dun laagje diamantgruis.

   http://www.rvkglaskunst.nl/glasgraveren.html

   Op deze editie van de ambachtenmarkt maakt u kennis met oude volkambachten zoals rieten en biezen van manden, glas en kristal graveren, kalligrafie, koperslaan, kantklossen, artisanale producten en nog veel meer.

   http://www.merksem.be/eCache/ABE/80/79/010.Y29udGV4dD0zMDE0OTIx.html,

   • een glas graveren
   • edelstenen graveren

   Aan het eind van de zeventiende eeuw, maar vooral in de achttiende eeuw ging men de glazen graveren met afbeeldingen en teksten die het doel en/of de gelegenheid van het gebruik van dat glas aangaven.

   http://www.museumgouda.nl/nl/nieuws/2010/,

   Het Fenicische talent komt het beste tot uitdrukking in de kunstnijverheid. De Feniciërs maakten van ivoor kelken, amuletten en prachtige inlegwerk voor houten meubels. Ze graveerden edel en half edelstenen en verwerkten die tot hangers.

   http://www.conroz.com/Treasure_World/betoverend_fenicisch_goud.htm,

   met voorzetselgroep


   • graveren in iets
   • graveren op iets

   Graveren betekent voor ons meestal: (opnieuw) ontwerpen [...]. Wij graveren alleen in goud of zilver [...]. Graveren in heel veel soorten edelsteen is mogelijk, zowel wapens, monogrammen als dierfiguren.

   http://www.edelsteencentrum.nl/graveren.htm

   Tot een wat hogere orde behoort het dichtwerk van Hendrik Bruno (1620-1664) en zijn zus Alida Bruno (1629-1679). Zij onderhielden dan ook contacten met grootheden als Constantijn Huygens en Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649). Laatstgenoemde mag wel Alkmaars grootste culturele coryfee van de Gouden Eeuw genoemd worden: ze kon graveren in glas, schreef gedichten van hoog niveau en musiceerde de sterren van de hemel.

   http://www.regiocanons.nl/noord-holland/alkmaar/venster-17

   De kunstacademie bleek echter niet aan mijn verwachting te voldoen [...]. Zodoende ben ik gewoon begonnen als beeldend kunstenaar met ruimtelijk werk en schilderijen [...]. Daarnaast heb ik nog allerlei andere vaardigheden ontwikkeld zoals het schilderen van portretten, graveren op glas, het ontwerpen van interieurs en meubilair.

   http://www.janschoffelmeijer.nl/jan-over-jan.html

   Eén vrouw spint wol terwijl de andere bezig is versieringen op een trechterbeker te graveren. Om haar heen zien we andere pottenbakkersproducten.

   http://users.bart.nl/~jbmeijer/

   • het graveren van lijnen
   • het graveren van siermotieven

   Einde 18de, begin 19de eeuw werd het snuiven enorm populair in een groot deel van Europa, wat een grote productie aan snuifdozen met zich meebracht. Nieuwe mechanische technieken en een aangedreven draaibank maakte het graveren van ronde parallelle aan elkaar oplopende lijnen mogelijk.

   http://users.telenet.be/guido.theys/Sprokkels/snuifdozen.htm,

   Het graveren van siermotieven door een graveur op een jachtwapen of een wapen voor de schietsport of de zelfverdediging is daarentegen geen omvorming als bedoeld in art. 38 W. BTW.

   http://www.monkey.be/db/?frame.dll=dll&T1=graveren&ZkNummer=&totj=&totm=&totd=&vanj=&vanm=&vand=&Aard=-1&HasCheckboxes=false&R1=V1&Rel2=AND&Rel1=AND&Tss3=0&Tss2=0&Tss1=0&T3=&T2=&type=all&versie=06&redirect=zoek&root=R%3A%2FEdities.Ado%2F&taal=NL&style=1,

   • het graveren in glas
   • het graveren in kristal
   • het graveren op glas
   • het graveren op kristal
   • het graveren van glas
   • het graveren van kristal

   Anna Roemers Visscher [...] was sinds haar vroegste jeugd zeer bekend in het Amsterdamse kunstenaarsmilieu. Haar specialiteit was het graveren in glas, maar ook op het terrein van de kalligrafie en de dichtkunst liet ze zich niet onbetuigd.

   http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/gedichten-van-anna-roemersdochter-visscher-druk-1/666854393/index.html#product_description,

   De meester glaskunstenaar maakt of restaureert decoratieve voorwerpen of gebruiksvoorwerpen [...]. Hij bewerkt [...] en versiert de voorwerpen (techniek van het graveren op kristal met de diamantpunt).

   http://www.actiris.be/Observatoire/pdf/Kunstambachten.pdf,

   Naast talen, borduren, tekenen en schilderen bekwamen zij zich - zoals de meeste vrouwen uit de hogere kringen - in de kalligrafie en de glasgraveerkunst [...]. Vanaf de 17de eeuw wordt het graveren van glas als een zinvol tijdverdrijf voor deze welopgevoede dames gezien.

   http://www.collectieutrecht.nl/view.asp?type=object&id=40

   Voor het graveren van kristal wordt een soort tandartsboor gebruikt met carborundum schijfjes. Carborundum is zeer harde slijpstof van kwarts-koolstof. De boor wordt met de hand over het glas bewogen. Het motief wordt er 'droog' (zonder vloeistof) ingegraveerd.

   http://www.desire-gifts.nl/webshop/index.php?main_page=index&cPath=9,

   • het graveren van bokalen
   • het graveren van glazen

   Het 50-jarig huwelijksfeest van de Utrechtse regenten Jan Jacob van Westreenen, heer van Lauwendrecht, en Catharina Mamochet, vrouwe van Hoedringen, was de aanleiding voor het graveren van deze twee bokalen. Het gouden jubileum vond plaats op 25 augustus 1759.

   http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_assets/BK-1964-14-A?lang=nl

   Opvallend was het grote aantal glazen, gesigneerd 'Petiet' [...]. Mathieu Petit was schrijfmeester in Leiden, waar hij een Franse kostschool leidde [...]. Ook andere Leidse schrijfmeesters hielden zich met het graveren van glazen bezig.

   http://www.dbnl.org/tekst/_nie012199801_01/_nie012199801_01_0013.php,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • glasgraveren
   • kopergraveren

   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   graveren 2.0

   een afbeelding of tekst in een metalen plaat of houten blok griffen en steken, met scherp handgereedschap of machinaal, om na het opbrengen van inkt afdrukken te maken, veelal met een pers
   Met als object zowel de af te drukken afbeelding als de drukvorm die men door graveren vervaardigt.

   Semagram


   Graveren…

   is een handeling

     Algemene voorbeelden


     Veel meer dan zijn tijdgenoten was Mercator 'auteur' van zijn kaarten: het samenstellen, tekenen èn graveren deed hij meestal zelf.

     NRC,

     Vanaf 1980 [...] stopt Bervoets [...] met schilderen en ontwikkelt hij een eigen etstechniek [...]. In plaats van te graveren, schildert hij met een in zuur gedrenkte borstel rechtstreeks op de zinken plaat. Het koper-acide veroorzaakt zwellingen op het zink. Het poreuze oppervlak van het beschadigde metaal neemt bij het inwrijven de inkt op, die weer vrijkomt bij het afdrukken.

     http://millennium.arts.kuleuven.ac.be/studentcs/portal/biennale/ned/index.htm

     De uitgaven van de Banque Royale [...] zijn een vroeg voorbeeld van in plaatdruk uitgevoerd papiergeld [...]. Beide eigenschappen maken dat de bankbiljetten die met plaatdruk zijn vervaardigd zeer lastig te imiteren zijn. De graveurs zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald genre [...]. Het graveren geschiedde overigens niet alleen met de hand, maar ook machinaal.

     http://www.cbvs.sr/dutch/museum/numis-infovoorz-moni%20tori%2034.htm,

     Combinatiemogelijkheden


     met object


     • een atlas graveren
     • een prent graveren

     Het "Speculum" van de Jode draagt 1578 als verschijningsdatum [...]. De uitgever Gerard de Jode was tekenaar en graveur van een deel der kaarten. Toch waren de meeste koperplaten het werk van de Hollandse gebroeders Joannes en Lucas van Doetichum. Zij werkten reeds van 1559 voor Plantijn en graveerden de atlas van Waghenaer.

     http://www.maaslandsantiquariaat.nl/page.php?cid=26&pid=561&parent=24

     Het verhaal over de begrafenis van Saladinus dat Cats aanhaalt, werd verbeeld in Le miroir [...] van Jean Puget de la Serre. In de banderolle op de prent staat: 'Le Grand Saladin Dompteur de Lasie et monarque de Lorient [...]'. Cornelis Galle II (1615-1678) graveerde de prent naar een ontwerp van Nicolaes van der Horst (1587-1646).

     http://emblems.let.uu.nl/c162730.html

     De Engels-Brugse kunsthistoricus W.H. James Weale (1832-1917) had een wezenlijk aandeel in de stichting van 'Rond den Heerd'. Hij bracht de tekenaar van de titelprent aan [...] en liet de prent graveren in Engeland door N.H.J. Westlake. Ook zou hij voor de illustraties in de eerste nummers van het blad gezorgd hebben.

     http://www.boekgeschiedenis.be/kroniek/kron91.html,

     • een blok graveren
     • een plaat graveren

     In 1787 nam zijn zoon Jan Hendrik het bedrijf over. Behalve overheidsdrukwerk kwam er ook populair drukwerk van de persen [...]. Ook Jan Hendrik gaf centsprenten uit [...]. Hij liet door A. Cranendonq [...] nieuwe blokken graveren, waarbij succesvolle prenten van andere uitgevers nogal eens als voorbeeld werden genomen.

     http://www.hetoudekinderboek.nl/OWCentsprenten/DeLange/DeLange34.htm,

     Het afdrukken wordt zowel door kunstenaars in hun ateliers zelf gedaan als uitbesteed aan gespecialiseerde drukkers. Daarmede zijn we als het ware terug in de zeventiende eeuw: prentkunst ontstond toen dikwijls door samenwerking van specialisten. Onder prenten uit die tijd ziet men soms vermeld: A pinx B sc C exc. Dat betekende: A pinxit, d.w.z. A schilderde het ontwerp; B sculpsit, d.w.z. B graveerde de plaat; C excudit, d.w.z. C was de uitgever en meestal tegelijk de drukker.

     http://www.grafiekkunst.nl/grafiek.asp?text=prentkunst,

     met voorzetselgroep


     • graveren in hout
     • graveren in koper
     • graveren op hout
     • graveren op koper

     De verschillende grafische technieken. De variëteit aan technieken is enorm groot. Sommige ervan worden nog weinig gebruikt [...]. Graveren in hout (met burijn in kopshout) wordt niet veel meer gedaan.

     http://users.telenet.be/paul.de.coninck/grafische_technieken.htm

     Musée de l'imprimerie de Lyon [...]. Het museum produceert een cd-rom [...], een korte geschiedenis van de drukkunst van 1450 tot 2001 [...]. Workshops voor volwassenen: Graveren op hout, Boekdrukkunst, Lithografie, [...] Schrijven.

     http://www.lautreagenda.com/culture_agenda.html/1-255-0-3-258-0-0-0,

     Traditioneel graveren op koper werd gedaan om platen te produceren. Deze platen werden vervolgens gebruikt om documenten af te drukken.

     http://nl.friartikkel.com/De-mythe-van-Schaarste_10513/,

     • graveren op een blok linoleum
     • graveren op metalen platen

     Klaarmaken van het blok voor het drukken met een kleur [...]: Het is aan te raden alvorens je met het snijden begint dat je je ontwerptekening overbrengt [...]. Nu kun je weer experimenteren wat betreft de diepte van je guts of pen die graveert op je blok linoleum.

     http://users.telenet.be/hc_itc325/limosnede_guts_litho.htm

     Zij vertelde over de opmars die de bloemenboeken maakten omdat in de 17e eeuw de werkwijze rondom het drukproces veranderde. Niet langer was de houtsnede in gebruik, maar graveerden de drukkers op metalen platen. De tekeningen werden hierdoor niet alleen driedimensionaal, maar ook veel verfijnder.

     http://www.groei.nl/index.php?id=23576&tx_ttnews%5Bauthor_id%5D=1949115&tx_ttnews%5BbackPid%5D=25269&tx_ttnews%5Btt_news%5D=6517&cHash=5647eeb95b,

     • het graveren van kaarten
     • het graveren van prenten

     Hij leverde een oorspronkelijke stedenatlas met nieuwe koperplaten, gesneden naar voorbeelden die waren opgevraagd bij de stadsbesturen [...]. De kaart is gegraveerd door Frederik de Wit uit Amsterdam. Hij en zijn zoon (eveneens Frederik geheten) waren gespecialiseerd in het graveren van kaarten.

     http://www.friesscheepvaartmuseum.nl/fsm:col1:dat820,

     De prenten werden uitgegeven door Hiëronymus Cock die ook als uitgever was opgetreden van Coornherts prenten naar Heemskerck [...]. De prenten naar Floris en Lombard hebben onderwerpen die in de beeldende kunst zeer gebruikelijk zijn. Er is dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat Coornherts rol meer inhield dan het graveren van deze prenten.

     http://dbnl.nl/tekst/veld039coor01_01/veld039coor01_01.pdf,

     • het graveren in hout
     • het graveren in koper
     • het graveren van hout
     • het graveren van koper

     In de 19de eeuw is de techniek van het graveren in hout vaak voor boekillustraties gebruikt.

     http://www2.let.vu.nl/ow/kunstgeschiedenis/kunsttechnologie/hoofdstukken/SYLLGRAFdigitaal.htm

     Het graveren in koper bleef heel lang de voornaamste reproductietechniek in heel Europa. De bloeitijd van deze techniek viel in de Nederlanden in de 16e en de 17e eeuw.

     http://home.scarlet.be/~evdleene/graf_technieken.htm,

     Gravure lag hem beter, daarbij [...] moet alles er meteen goed op staan [...]. Bij het graveren van hout kan je niet op de toetsen ctrl+Z [...] klikken om een stap terug te keren [...]. Iedereen verwachtte dat de jonge kunstenaar op de ingeslagen weg als graficus verder zou gaan, maar dat zag Rabaté anders.

     http://www.stripspeciaalzaak.be/Toppers/FransenTop/19_Ibicus1.htm

     • het graveren in een koperplaat
     • het graveren in koperen platen
     • het graveren van een koperplaat
     • het graveren van koperen platen

     Emblemata waren zeer populair in de 16de en 17de eeuw, met bekende voorbeelden als de door de Antwerpse drukker Plantijn uitgegeven Emblemata van Andrea Alciati [...]. In de 16de eeuw werden de zinnebeeldige voorstellingen merendeels uit het houtblok gesneden [...]. Pas aan het eind van de eeuw gaat men het snijden en graveren in koperplaten (kopergravure of Kupferstich) zo goed beheersen dat het houten blok langzaamaan het veld moet ruimen.

     http://www.rabelais.nl/recensie_hout_in_boeken.pdf,

     Soms ook worden meerdere technieken in eenzelfde tijdsperiode gebruikt en zelfs ten behoeve van een enkele kaart. Hierbij kan gedacht worden aan het graveren van een koperplaat om een kaart weer te geven, terwijl de cartouche veelal geëtst is.

     http://www.edward-wells.nl/technieken.php,

     Het graveren van koperen platen, ook wel koperdiepdruk genoemd, werd veel toegepast voor het afdrukken van gedetailleerde tekeningen en kaarten.

     http://www.boekenoudheid.nl/112

     graveren 3.0

     functionele gegevens, tekens e.d. als inscriptie aanbrengen in metaal, glas of een ander hard materiaal, door griffen met scherp handgereedschap of machinaal door laseren, zandstralen enz.
     Met als object zowel de gegevens e.d. die men ingrift, het materiaal of het voorwerp waarin men graveert, als de zaak die men door graveren vervaardigt.

     Semagram


     Graveren is een handeling…

       Algemene voorbeelden


       De laser is een geconcentreerde lichtbundel die krachtig genoeg is om het oppervlak van bijvoorbeeld glas, metaal, hout, leer e.d. te graveren.

       http://www.graveereenkeer.nl/home/7,

       Combinatiemogelijkheden


       met object


       • een datum (laten) graveren
       • een kenteken (laten) graveren
       • een logo (laten) graveren
       • een naam (laten) graveren
       • cijfers (laten) graveren
       • initialen (laten) graveren
       • letters (laten) graveren

       Zilveren vriendschapsringen streep [...]. Gratis naam + datum graveren. Inclusief mooie doos met een kussentje.

       http://www.marktnet.nl/Zilveren-vriendschaps-ringen-streep-4856723.htm,

       Donderdag komt [...] een [...] gespecialiseerd bedrijf, voor de laatste keer dit jaar [...] om kentekens te graveren. Met een speciale ponsmachine wordt een mal gemaakt van het kenteken waarna met zandstraalapparatuur het kenteken in alle ramen wordt gestraald.

       Meppeler Courant,

       Machinaal letters en cijfers graveren.

       http://www.fleurengrafkunst.nl/zwerfstenen_grafkunst/letters_in_steen.html

       • kunststof graveren
       • metalen graveren

       Met één gereedschap zijn bijna alle materialen te graveren: kunststof, aluminium, gietijzer, staal, RVS, titaan.

       http://www.metaalmagazine.nl/nieuws/id12674-technotool-toont-spaanloos-graveren.html,

       De machines bewerken verschillende materialen zoals hout en kunststoffen waaronder plastic en acryl. Ze kunnen ook lichte metalen graveren.

       http://www.rolanddg.be/Products/categories/?category_id=6/

       • autoruiten (laten) graveren
       • fietsen (laten) graveren
       • een plaat (laten) graveren

       Gratis autoruiten graveren. Op zaterdag 12 juni 2010 [...] op de terreinen van de Kortrijkse Groothandelsmarkt [...] kan iedereen gratis zijn autoruiten laten graveren met een deel van het chassisnummer. Dit preventiemiddel ter bestrijding van autodiefstal gebeurt voor de vijfde keer in een publiek-private samenwerking.

       http://www.allesverniet.be/page/12/?gclid=CMuquoKN7KMCFZs1Dgod0l902w,

       De politie [...] gaat de komende maanden extra menskracht inzetten om fietsendiefstal aan te pakken. Preventief gaan agenten samen met de fietsersbond tijdens evenementen en op scholen fietsen graveren.

       http://www.gelre.fm/nieuws/4102.xml,

       Tarieven Grond- of columbariumconcessies [...]. Gedenkplaatje voor de herdenkingszuil: 5 EUR. Columbariumplaat (nog te graveren): 62 EUR.

       http://www.dendermonde.be/stad/diensten/bs/begraafpl.html

       • een stempel (laten) graveren
       • een zegelring (laten) graveren

       Bij deze series werd ernaar gestreefd om met behulp van werktekeningen een zo groot mogelijke uniformiteit te bereiken, zelfs al graveerden steeds andere medailleurs de stempels.

       http://www.noviomagus.nl/Gastredactie/VDZee/Vrede/penningen%20op%20de%20vrede%20van%20nijmegen%201687.pdf,

       De echtgenote van de auteur was dermate opgetogen over het familiewapen, dat de auteur een zegelring voor haar liet graveren.

       http://www.bertbolle.com/drost/02.htm

       met voorzetselgroep


       • graveren in iets
       • graveren op iets
       • iets (laten) graveren in iets
       • iets (laten) graveren op iets

       Met een zeer fijne lichtstraal graveren in aluminium, glas, hout, karton, kristal, kunststof, kurk, leer, papier, plexiglas, rubber en staal.

       www.vandijk-graveren.nl

       Wij hebben onze initialen en de trouwdatum in de ring laten graveren.

       http://www.trouwforum.nl/forum/index.php/topic/7045-ring-graveren/,

       U kunt het logo laten graveren op hout, glas, een spiegel of een wijn- of theedoos.

       http://www.spullengraveren.nl/logo-graveren.htm,

       Ons gedenkpark biedt de mogelijkheid om uw dierbare(n) te gedenken in waardigheid, door hun naam met geboorte- en overlijdensdatum op een speciaal plaatje te laten graveren.

       http://www.gedenkpark.nl/Default.asp?A1PID=674PSXX=272091420046

       • het graveren van een code
       • het graveren van een naam

       Een goede methode om je fiets te registreren is het graveren van een code in de fiets.

       http://www.zuidoost.amsterdam.nl/actualiteiten_uit/nieuws_0,

       Het graveren van een naam in de lepeltjes is handwerk, het gebeurt vóór het verzilveren.

       http://hervormdevrouwenbond.nl/zilverwerk_met_bondslogo.php,

       • het graveren in autoruiten
       • het graveren in een bril
       • het graveren in een karaf
       • het graveren op autoruiten
       • het graveren op een bril
       • het graveren op een karaf
       • het graveren van autoruiten
       • het graveren van een bril
       • het graveren van een karaf

       Daarnaast zijn er enkele bedrijven die een overkappingstent plaatsen op het parkeerterrein [...] voor het repareren van en het graveren in autoruiten.

       http://www.gemeentebest.nl/Internet/Bijlagen/Bestuur/Verordeningen%20en%20beleidnotities/Openbare%20ruimte/Openbare%20ruimte/Individuele%20Standplaatsenbeleid%20gemeente%20Best.pdf,

       Het graveren van autoruiten is een belangrijk preventiemiddel ter bestrijding van autodiefstal.

       http://www.pzvlas.be/Nieuwsbericht.236.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1516&cHash=01622e232e,

       Het graveren in en op brillen gebeurt handmatig en mechanisch met handgeschreven teksten. Dit omdat de brilveren (pootjes) vaak te smal en te rond van vorm zijn [...]. Het graveren is dan ook puur om uw eigendom te markeren en niet ter verfraaiing.

       http://www.voordeeloptiek.nl/index.php?action=extra&extra=A_info_reparatie_service&lang=NL,

       Het graveren van glazen of karaffen met individuele namen volgens diverse lettertypen.

       http://www.champagnegifts.nl/lettertypen.html

       • het graveren van stempels
       • het graveren van matrijzen

       De reliëfgraveur is verantwoordelijk voor het zelfstandig vervaardigen van modellen en sjablonen en het graveren van alle soorten stempels en matrijzen.

       http://www.gtpd.nl/Jobs/jobciviel.htm

       Woordfamilie


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       • glasgraveren
       • houtgraveren
       • kopergraveren
       • lasergraveren