groepsleraar


groepsleraar 1.0

vaste leerkracht voor een klas of groep in het lager of speciaal onderwijs, die alle of de meeste vakken onderricht, in tegenstelling tot de vakleerkracht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een groepsleraar…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Zo kennen we in de basisschool het gelukkige systeem van de groepsleraar die kinderen kent en begeleidt, al doet zich hier ook het oprukkend fenomeen van de vakspecialist voor. In het voortgezet onderwijs kennen we de vakleraar en neemt de vakdominantie het primaat over van de pedagogische zorg en aandacht. Ik ben daar geen voorstander van. Voor het gehele funderend onderwijs, dus inclusief de huidige onderbouw van het voortgezet onderwijs, acht ik de generalistische groepsleraar een groot goed.

      www.neccs.nl/publications/Oratie.doc,

      Naast de groepsleraren kennen veel scholen zogenaamde vakleraren. Zij geven bijvoorbeeld gymnastiek, muziek of tekenen. Er zijn ook groepsleraren die zich in deze of andere vakken gespecialiseerd hebben en daarin les geven in meer dan één groep.

      http://www.vlissingen.nl/web/show/id=254516,

      In het basisonderwijs speelt faalangst vaak nog niet zo duidelijk dank zij de goede zorg van de groepsleraar, die veiligheid en zekerheid biedt. In het middelbaar onderwijs krijgt het kind te maken met tien tot twaalf leraren. De situatie is dan minder overzichtelijk.

      http://www.faalangst.be/

      De zorg voor de leerlingen in de groep blijft in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de groepsleraar. Hij blijft de spilfiguur in de zorg voor elk kind van zijn (klas)groep. Hij schept de voorwaarden en het klimaat waarin zoveel mogelijk kinderen zich optimaal betrokken voelen bij het onderwijsaanbod. Daarom dient hij ook te beschikken over de basisvaardigheden om te signaleren, te diagnosticeren en te begeleiden.

      http://www.vlor.be/bestanden/documenten/rbo-adv005.pdf,

      In de drie hoogste groepen krijgen de leerlingen regelmatig huiswerk. Doel hiervan is: zelfstandig leren [...], leren plannen van het huiswerk, wennen aan het fenomeen "huiswerk" ter voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Aan het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen en ouders van de groepsleraar inzicht in de huiswerktaak.

      http://www.bloemcampschool.nl/users/websitebcs/schoolgids/schoolgids.htm

      Veel ouders laten hun 4-jarige kleuter alleen de ochtenden meedraaien. Wilt U de groepsleraar laten weten als Uw kleuter een middagje niet komt?

      http://www.bloemcampschool.nl/users/websitebcs/schoolgids/schoolgids.htm

      Op het einde van de voor- en namiddag worden de ouders verzocht te wachten aan de poort op het belsignaal. De groepsleraars begeleiden de kleuters tot daar.

      http://www.gbskoninksem.be/documenten/schoolbrochure%20KO.pdf,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding