groom


groom 1.0

(sport en recreatie; paardensport)

iemand die zich, met name voor en na een wedstrijd, bezighoudt met de verzorging van een rijpaard en het assisteren van een ruiter; iemand die rijpaarden verzorgt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een groom…

is een knecht; is een persoon

  • [Functie] verzorgt een rijpaard en ondersteunt een ruiter, met name voor en na een wedstrijd
  • [Activiteit of handeling] zorgt bv. voor eten en drinken voor paard en ruiter, zadelt en kapt het paard voor een wedstrijd, verschoont de stal, etc.
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

    Algemene voorbeelden


    Wat een groom precies moet doen? Kort samengevat: zowat alles. Inclusief met een grote vrachtwagen naar alle Europese concours rijden", legt Roels uit. "Ik zorg dagelijks voor het onderhoud van zadels, tuig en andere benodigdheden, en voor het op- en afzadelen van de paarden. De dieren worden regelmatig geschoren, en krijgen uiteraard meermaals per dag eten en vers drinkwater. Er zijn ook minder romantische kantjes aan, zoals het uitkuisen van de stallen. Maar dat nemen we er allemaal graag bij."

    http://www.wijzers.be/2008/06/groom-een-job-met-passie/

    Maar een groom betekent méér dan alleen de verzorging van het paard: een groom staat altijd klaar voor de ruiter, helpt bij het opzadelen, zorgt dat de ruiter even iets kan eten of zich kan omkleden en geeft bijvoorbeeld tips en ondersteuning. Een groom is een onmisbare hulp, steun en toeverlaat.

    http://www.westerntoday.nl/nieuws/item/1006/dawra-kiest-1ste-super-groom-van-het-jaar

    Een groom mag een paard in stap berijden, aan de hand of aan de longe werken, en enkel van de ene naar de andere plaats van de wedstrijd draven. Zonder toelating van de terreinjury, is het verboden op straf van uitsluiting in de nabijheid van de hindernissen van de uithoudingsproef te rijden.

    http://www.equibel.be/ned/

    Op de zwevende vloer van de Statenhal in het Congresgebouw moest toen een paardenevenement worden gehouden, "en er mocht geen pies op kabels terechtkomen". Went liet lagen zaagsel en stro deponeren en die combinatie bleek een succes. "Er waren 76 boxen, maar er is geen druppeltje gevonden." De komende twee weken zal hetzelfde worden gedaan. Veel medewerking wordt daarbij verwacht van de grooms. Zij moeten natte plekken meteen wegvegen en de ballen, zoals de mest wordt genoemd, snel rapen.

    NRC,

    "De grooms hebben er zelf ook profijt van als alles schoon blijft. Als een paard gaat liggen en het is vies, dan zit hij vol stront en moet dan weer worden opgepoetst."

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • groom worden

    Is er een speciale opleiding die je moet volgen om groom te kunnen worden? Wat moet je als groom allemaal kunnen en weten? Waar bestaan je dagelijkse werkzaamheden uit als je groom bent? En wat zijn de voor- en nadelen van dit beroep?

    http://www.pavo.nl/advies/algemeen/wat+doet+een+groom%3F

    voorafgegaan door als


    • als groom

    Mijn werkdag als groom bestaat uit het voeren van de paarden, de stallen uitmesten, paarden aan de stapmolen zetten, paarden opzadelen voor de training en daarna het naverzorgen. Eigenlijk de totale verzorging van een paard, maar ook van zijn omgeving en het onderhouden van het harnachement. Als de paarden op concours gaan, behoort ook het inpakken van de vrachtwagen en het verzorgen op concours bij je werkzaamheden, het is dus heel divers.

    http://www.pavo.nl/advies/algemeen/wat+doet+een+groom%3F

    Kirchhoff leerde de stiel bij Alwin Schockemöhle, zijn grote voorbeeld. Na drie jaar trok Ullrich naar Franke Sloothaak, waar hij als groom werkte. Na tussenstops bij onder meer nog Paul Schockemöhle en Jan Tops, startte Kirchhoff in '93 als zelfstandig ruiter.

    De Standaard,

    groom 2.0

    (sport en recreatie; paardensport)

    bijrijder van een koetsier; ook: bijrijder van een menner tijdens een menwedstrijd; hulpkoetsier

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een groom…

    is een bijrijder; is een persoon

    • [Functie] assisteert de koetsier
    • [Plaats] zit doorgaans links naast de koetsier op de bok of staat bij wedstrijden achterop het rijtuig

      Algemene voorbeelden


      De tiende samengestelde menwedstrijd in Noordwolde is geplaagd door veel tegenvallers. Het publiek bleef grotendeels weg en verder was het ongeluk van de Ootmarsumse J.G.M. S. een smet op het geheel. Hij belandde in het ziekenhuis na een veel te wilde start van de marathon. 'Al bij de eerste hindernis die veel te snel werd genomen overwoog men de combinatie te diskwalificeren', meldt een getuige. Dat besluit werd de organisatie bespaard, want ook bij de tweede hindernis naderde S. met een onverantwoorde vaart en kwam tegen een boom, een kanteling van zijn rijtuig als gevolg. Paard en Grooms kwamen er goed af, maar de koetsier moest per ambulance afgevoerd worden naar het ziekenhuis in Meppel.

      Meppeler Courant,