gyroscoop


gyroscoop 1.0

afbeelding

Bron: Kiko2000
( CC BY-SA 3.0 )

instrument dat een onveranderlijke referentierichting aangeeft door middel van een sneldraaiend vliegwiel dat door zijn ophanging in ringvormige monturen elke gewenste stand in de ruimte kan innemen en ernaar streeft een eenmaal aangenomen oriëntatie van zijn rotatieas te behouden
Vooral gebruikt in schepen, duikboten, vliegtuigen e.d. voor de oriëntatie, de positiebepaling en koersbepaling of als instrument bij het stabiliseren, bv. van de slingerende beweging van schepen, van een vliegtuig of raket tijdens de vlucht enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gyroscoop…

is een instrument; is een voorwerp

  • [Constructie] heeft een snel roterend vliegwiel dat zodanig is opgehangen in het centrum van twee of meer ringen dat het vrij elke stand in de ruimte kan innemen
  • [Functie] dient voor oriëntatie, positiebepaling en koersbepaling of als instrument bij het stabiliseren, bv. van de slingerende beweging van schepen, van een vliegtuig of raket tijdens de vlucht enz.
  • [Waardering] wordt gewaardeerd boven het bekendere magnetische kompas omdat de gyroscoop niet gevoelig is voor de invloed van metalen en nauwkeuriger is
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt gebruikt in schepen, duikboten en vliegtuigen

Algemene voorbeelden


Steeds meer onderdelen lieten het afweten. In maart ging de voorlaatste gyroscoop stuk, een toestel dat gebruikt wordt om de positie van de satelliet in de ruimte te controleren.

De Standaard,

Voor de sturing van de raket gebruikt men een straalpijp. Deze trechtervormig uit de verbrandingskamer lopende buis dwingt de ontsnappende gassen in een bepaalde richting, die veranderd kan worden aan de hand van de gegevens verzameld door de gyroscoop, die de horizontale en verticale positie van de raket voortdurend in de gaten houdt.

http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/encyc/index.htm,

Wanneer U vaak reist over onbekende wegen of graag alternatieve wegen wilt ontdekken in bv. Uw vakantietijd, dan is een navigatiesysteem Uw onmisbare co-piloot. Elk systeem bestaat uit dezelfde basiselementen nml.: Gyroscoop, gps-ontvanger, monitor en de computer die de diverse software leest en verwerkt.

http://www.areli.be/