hapje


hapje 1.0

klein afgehapt deel; kleine hap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hapje…

is een deel

  • [Aantal of hoeveelheid] is een kleine hoeveelheid; is weinig

    Hoofdsemagram: hap


    Algemene voorbeelden


    Om de 'neofobie' van het kind tegen te gaan blijkt de veelbeproefde regel "één hapje om te proeven" meer succes te hebben wanneer het kind het hapje weer uit de mond mag nemen wanneer hij het niet lust. Kinderen belonen omdat ze iets wilden proeven blijkt niet zo'n goed idee. Deze beloning geeft immers onrechtstreeks aan dat het geproefde eigenlijk toch zo lekker niet is.

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub=39

    Ze legde haar kerstservet met zorg op haar schoot en keek vervolgens hoe ik de minitafeltjes met lekkernijen versierde. Toen ik klaar was, zuchtte ze. 'Ik eet van alles maar een hapje,' zei ze. Ik knikte haar toe. Ik had niet anders verwacht.

    Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

    Hij gaat het huis maar binnen. Daar zitten de oude mensen in de serre en smullen van boterhammetjes met suikermuisjes die de goede verzorgster met liefdevolle hand heeft klaar gemaakt. Ze moedigt aan tot eten. "Kom mijnheer Willems. Nog een hapje.'

    Keefman, Jan Arends,

    Mijn dochter is kampioen viezen met voedsel. Zij eet ook weleens gewoon, zeker als ze flinke trek heeft, maar als die eenmaal is gestild, dan begint het. Dan snijdt ze bijvoorbeeld een frietje in de lengte doormidden, om 't vervolgens zorgvuldig te plamuren met mayonaise. Of ze neemt een knakworstje in haar hand om er het velletje met de kleinst mogelijke hapjes van af te eten.

    Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een hapje nemen
    • een hapje proeven

    Van alle kleurrijke salades, quiches en taarten proefde hij één hapje en herinnerde zich – droef en hunkerend tegelijk – de maaltijden die hij met Jonathan had genoten, in Kyoto, Florence, Parijs, Buenos Aires.

    God's gym, Leon de Winter,

    met adjectief ervoor


    • een klein hapje
    • een minuscuul hapje
    • kleine hapjes

    Ze kwam terug, schonk in en presenteerde er een koekje bij. Ze nam een klein hapje tussen haar dunne lippen, maar ze kon geen hap door haar keel krijgen, holde naar de keuken om het in de gootsteen uit te spugen.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    Een obligaat bakje aangemaakte sla waar ze allebei maar een minuscuul hapje van namen.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

    Kinderen moeten aan allerlei smaken wennen en het is daarom niet verwonderlijk dat ze niet alles meteen lekker vinden. Door kleine hapjes te laten proberen, leren ze langzaam hun weg in de wereld van voeding.

    http://www.ggdbno.nl/

    Tegen de tijd dat moeder naar beneden kwam en inderdaad ons nieuwe broertje op haar arm droeg, was zij zo'n buitenstaander geworden dat wij haar verbaasd opnamen en onwillig met haar spraken. Zij voerde de baby met kleine hapjes en vroeg ons afwezig naar school.

    Alle verhalen, Manon Uphoff,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een hapje van het gebak
    • een hapje van het ijs
    • een hapje van de soep
    • hapjes van de ravioli
    • hapjes van de zalm

    Het zandgebak werd gebracht met twee vorkjes. Ernie zei niets. Janet pakte een vorkje en nam een hapje van het gebak.

    Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

    Ze neemt een hapje van haar ijs. 'Lekker,' zegt ze glimlachend tegen Marco. Ze eten hun sorbet tergend langzaam op, alsof ze een wedstrijdje doen wie er het langst over kan doen.

    Westenwind, Simone Duwel,

    De soep smaakte heerlijk op de markt van Abakaliki. Michal Listkiewicz glunderde en nam nog een hapje van de Nigeriaanse palmoliesoep.

    NRC,

    's Avonds, tijdens het eten, begon Agnes zich opnieuw zorgen te maken. Haar moeder had drie verplichte hapjes van de ravioli genomen ('Heerlijk, jongens!') en verder lusteloos met haar vork in haar bord geroerd.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

    Het eten smaakte hem niet meer. Gabriela had haar bord al meegegeven aan de ober, nadat ze slechts twee hapjes van de zalm had genomen.

    Voel maar, Jan Brokken,

    • hapje voor hapje

    'Wacht maar tot ik mijn bord leeg heb,' zei ze droogjes en begon de aardappel te prakken en met de boontjes te mengen. Arend zuchtte en keek lijdzaam toe hoe ze hapje voor hapje naar binnen werkte, waarbij ze naar zijn normen ongenadig lang kauwde.

    Arend, Stefan Brijs,

    met telwoord ervoor


    • één hapje

    Rohypnol is een zwaar versuffend en levensgevaarlijk slaapmiddel, waarvan de uitwerking al binnen enkele minuten merkbaar is. "Het middel wordt razendsnel in het bloed opgenomen", legt Martin Hommenga van de GGD uit. "Het wordt vaak door junks gebruikt in combinatie met andere drugs om het effect daarvan te verlengen. Van een kleine dosis kun je het bewustzijn al verliezen. Zelfs één hapje van zo'n koekje kan dus al duizelingen veroorzaken. Dan kun je wel bedenken wat de gevolgen van een te grote dosis kunnen zijn."

    Algemeen Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    hapje 2.0

    kleine hoeveelheid eten

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een hapje…

    is een hoeveelheid

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • een hapje eten

        De voorgevel van het stationsgebouw in Turnhout kreeg reeds een face-lift. In het gebouw kunnen de treinreizigers eindelijk weer een hapje eten of iets drinken in het buffet.

        De Standaard,

        We gaan altijd eerst met z'n allen naar de Kaagsociëteit. Daar drinken we bij de open haard een borreltje, en dan eten we een hapje.

        De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

        'Hak-hak plein' ligt voor een van de grootste en mooiste moskeeën van Riad. Langs het plein staan frisdrankautomaten van Pepsi Cola, sap- en souvenirwinkeltjes en een shoarmatent. Na het vrijdagmiddaggebed komt men hier om een hapje te eten of na te praten over de preek.

        http://scholieren.nrc.nl/weekkrant/2002/24/2.shtml,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • hapje en drankje

        "Wij merken dus niets van een recessie. Mensen gunnen zichzelf wel iets. In plaats van een verre vakantie kopen ze nu een sauna en gaan daar gezellig met het hele gezin of zelfs de hele familie in. Hapje en drankje er bij. Heel gezellig en ook nog eens hartstikke goed voor de gezondheid."

        http://www.dvhn.nl/Index/0,5481,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.dvhn.nl%2FPagina%2F0%2C7109%2C26-1-8104--1775942-1264-1694811-%2C00.html

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        hapje 3.0

        klein gerecht; gerechtje

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een hapje…

        is een gerecht

        • [Functie] dient om te eten maar is geen volwaardige maaltijd
        • [Aantal of hoeveelheid] is een kleine hoeveelheid eten; is weinig eten

          Algemene voorbeelden


          Inderdaad, jouw persoonlijke kok voor de avond bereidt aan huis de meest tongstrelende gerechten. Oosters, zuiders of puur Belgisch? Alles is mogelijk. Voor €7,5 per persoon serveert Annick een combinatie van acht verschillende hapjes zoals gebakken brie met abrikozenconfit of miniquiche met blauwe kaas en peer.

          http://www.tenderfeelings.be/mijngedachten/blogs/food.php/2004/w08/,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • een heerlijk hapje
          • een klein hapje
          • een pittig hapje
          • hartige hapjes
          • heerlijke hapjes
          • kleine hapjes
          • lekkere hapjes
          • smakelijke hapjes
          • tongstrelende hapjes
          • zoete hapjes

          Koude gehakte lever is een bekende voorspijs in joodse kringen. In Parijs at ik dit heerlijke hapje uit de Oude Wereld eens in het stampvolle eetpaleisje van Jo Goldenberg in de Marai.

          NRC,

          Een Amuse is een klein hapje en wordt smaakvol en kleurrijk geserveerd bij het aperitief.

          http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/ABC/ABCa.html

          Indiërs, die 's ochtends blijkbaar niet vies zijn van een pittig hapje, eten deze eieren bij het ontbijt. Jef serveert ze op geroosterd brood en wij vullen er mooie eierdopjes mee, als aperitiefhapje of als voorafje.

          http://www.uitgeverij-p.be/creatief/creatief/003.htm

          Op de troon zit kinderboekenschrijfster Anne Takens. Zij zal voorlezen uit haar eigen boeken en daarna kun je vragen aan haar stellen. Een Limonade Leesober gaat rond met limonade en zoete en hartige hapjes, waarmee je je lekkere trek kunt stillen.

          NRC,

          Onderdehand keek ik naar de rode zalm, de haring, de champagne. Ik likte mijn lippen af bij het zien van eten en drinken, heerlijke hapjes.

          De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

          In 1982 ben ik begonnen met 'La Fortuna', in de Theresiastraat in Den Haag. In het begin was het nog een bar-bodega. We verkochten allerlei kleine hapjes, vooral tapas.

          Haagsche Courant,

          Het werd een gezellige avond, met een feestelijk menu vol lekkere hapjes uit de Andes.

          http://home2.scarlet.be/karelma2/wereldrestaurant_2004.htm,

          Het is echter niet alleen theorie. De deelnemers moeten ook tien verschillende speciaalbieren proeven en leren waarderen. Tussendoor krijgen de deelnemers crackers voor het neutraliseren van de smaak en smakelijke hapjes voor de ergste trek.

          Meppeler Courant,

          Tijdens een receptie met champagne naar hartelust en tongstrelende hapjes van beroemde restaurateurs werd de nieuwe eetgids Henry Lemaire voorgesteld.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen