haptonoom


haptonoom 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de balans tussen lichaam en geest, vooral als die verstoord is en die zich vooral bezighoudt met het in contact brengen van patiënten met het eigen gevoelsleven, meestal door middel van therapie waarbij lichamelijke aanraking een grote rol speelt; haptotherapeut

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een haptonoom…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Om te achterhalen of u hyperventilatie heeft of iets anders, en wat bij u de oorzaak is van de klachten, kunt u terecht bij uw huisarts, een psycholoog of een paramedicus (bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een haptonoom).

      http://people.a2000.nl/bsiffels/documenten/hyperventilatie.htm

      Ted Troost, haptonoom met het voornemen langzaam maar zeker terug te treden uit de carrière van tennisser Richard Krajicek.

      NRC,

      'De NVH vindt dat mensen die 'iets' met haptonomie doen, zonder de therapieopleiding gevolgd te hebben, uiterst terughoudend moeten zijn om therapeutische processen met cliënten aan te gaan. Als mensen ondeskundig bepaalde therapieën uitvoeren geven ze daarmee de haptonomie een slechte naam.' Wanneer ben je een haptonoom? 'Ik vind dat je de term haptonoom moet reserveren voor de haptotherapeut.'

      http://www.avhaptonomie.nl/fenomeen.htm,

      Van Langen geeft toe dat ze het plezier in de sport door alle blessures wel eens kwijtraakt. Zonder haptonomen keert het altijd terug.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen