hausseperiode


hausseperiode 1.0

periode waarin de economie of een segment daarvan bijzonder goed presteert; periode van hoogconjunctuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hausseperiode…

is een periode; is een tijd

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een bloeiende conjunctuur

    Algemene voorbeelden


    Economisch gaat het Nederland nog steeds voor de wind. Zowel voor 2007 alsook voor 2008 zijn de verwachtingen gunstig. De werkloosheid zal onverminderd dalen [...]. Zo willen we ook een bijdrage leveren aan de verlichting van het schaarsteprobleem op de arbeidsmarkt dat zich in de huidige hausseperiode voordoet.

    http://www.uwv.nl/overuwv/Images/UKV%202007-I%20(april%202007).pdf,

    De verkoop van nieuwe auto's zit in een langdurige hausseperiode. Ook in augustus gingen de cijfers weer flink omhoog. Tegenover 28.000 nieuwe auto's in augustus 2009 staan 36.712 nieuwe auto's in de zojuist afgelopen augustusmaand, een toename met 31,9%.

    http://www.rtlnieuws.nl/economie/autoverkopen-stijgen-al-9-maanden-augustus-32,

    In 2004 voerde China voor 300 miljoen ton aan grondstoffen in. Het was het begin van de grote hausseperiode waarin schepen tot 70.000 dollar per dag verdienden. In 2012 was het volume naar China al verviervoudigd tot 1,2 miljard ton. En in 2013 zal het nog verder stijgen, maar de tarieven zijn gekelderd tot amper 7.000 dollar per dag. Dat bewijst dat er een te groot aanbod is aan schepen.

    http://www.voka.be/media/3829003/cmb.pdf,

    hausseperiode 2.0

    langere periode waarin de marktprijzen of beurskoersen continu en aanzienlijk stijgen; periode van continu en aanzienlijk stijgende prijzen of koersen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een hausseperiode…

    is een periode; is een tijd

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door continu en significant stijgende prijzen

      Algemene voorbeelden


      De laatste hausseperiode van de woningprijzen, die in de meeste geavanceerde landen omstreeks medio jaren negentig aanving, onderscheidt zich van vroegere opwaartse fases door haar uitzonderlijke duur, omvang en mate van synchronisatie. Lage rentes, financiële innovaties, soepele kredietvoorwaarden en demografische factoren voedden de vraag naar woningen en leidden tot een forse toename van de woningprijzen en van de investeringen in woongebouwen.

      http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/tag/financiele-stabiliteit/

      In de voor dit bericht relevante periode (1980 – 1995) maakten de financiële markten een langdurige hausseperiode door. Sinds 1981 stegen de koersen van zowel aandelen als obligaties gestaag. Alleen de sterke koersval in 1987 had een tijdelijk effect op het zeer goede klimaat voor aandelen.

      http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBHAA:2012:BW9858,

      De jaren tachtig en negentig waren mooie tijden op de beurs, met flinke koersstijgingen. Aandelenrendement bestaat echter ook uit dividend. Tijdens een hausseperiode ligt de nadruk op koersrendement. Zo waren koersstijgingen tijdens die hausse goed voor gemiddeld meer dan 70% van het totale aandelenrendement.

      http://www.rtlnieuws.nl/economie/dividendbeleggen-terug-van-weggeweest,