havengebonden


havengebonden 1.0

gebonden aan de haven; behorend bij, kenmerkend voor een haven of havengebied

Algemene voorbeelden


Naast de verbrede toegang tot de Antwerpse haven is een nieuwe sluis in Lanaken prioritair. Die moet de verbinding met Rotterdam verbeteren. Lokaal vraagt ze een verbinding van het Albertkanaal naar Monsin, met een aangepaste sluis. Die werken ontsluiten een ruim gebied voor havengebonden groei.

De Standaard,

In het havengebied zijn ook terreinen, die óf door milieubeperkingen óf door ligging niet geschikt zijn voor havengebonden bedrijvigheid.

http://www.portofamsterdam.com/start.html

Voor het VEV moet de positie voor de Vlaamse havens verder versterkt worden door een voldoende aanbod aan havengebonden bedrijventerreinen, een vernieuwing en uitbreiding van de overslaginfrastructuur en een vlotte maritieme toegankelijkheid.

De Standaard,

Essentieel voor een ruimtelijke definiëring van havenactiviteit is het havengebonden karakter van de industriële-, distributie-, opslag-, overslag- en logistieke activiteiten.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • havengebonden bedrijven
  • havengebonden ondernemingen

In 1995 bijvoorbeeld realiseerden de havengebonden ondernemingen een directe toegevoegde waarde van 234 miljard BEF en stelden er 57.500 voltijdse arbeidskrachten tewerk.

http://www.bcargo.be/N/news/bcargo_news/2_98/antwerpen.html

Dinh Vu is een half verzonken eiland in de monding van de Rode Rivier, waar Ipem op 1.324 ha bruto industrieterreinen wil aanleggen en havengebonden bedrijven wil aantrekken.

De Standaard,

De Vlaamse Havencommissie spreekt van een beperkt verlies omdat de haven in tegenstelling tot Antwerpen ook een trafiekdaling moest verwerken. Vooral de publieke sector - min 20 procent - en de havengebonden bedrijven - min 4,4 procent - zorgden voor het verlies.

De Standaard,

Opnieuw zijn de havengebonden industrieondernemingen de grote verliezers met 17 procent minder banen.

De Standaard,

De belangenorganizatie van de private havengebonden ondernemingen pleitte vorig jaar voor een strategische alliantie tussen de havens van Zeebrugge en Antwerpen.

De Standaard,

  • een havengebonden beroep

Havenmeester Dekker staat niet afwijzend tegenover een legaal bordeel in het havengebied. "We zeggen hier op het havenkantoor wel eens dat in iedere haven eigenlijk een bordeel moet zijn", zegt Dekker [...]. Directeur Theo Dekker van Zeehaven IJmuiden deelt die mening. "Ik roep al heel lang dat het een redelijk havengebonden beroep is."

Haarlems Dagblad,

  • havengebonden industrie

Vooral de havengebonden industrie, zoals de automobielbedrijven en de metaalverwerkende nijverheid presteerden sterk.

De Standaard,

  • havengebonden werkgelegenheid

Ondanks een terugval van het totale goederenvolume (tonnage) nam de havengebonden werkgelegenheid toe door een belangrijke groei van de arbeidsintensieve trafieken.

http://www.zeebruggeport.be/mbz/index.asp?p=106

De havengebonden werkgelegenheid steeg door de nieuwe vestigingen.

http://www.zeebruggeport.be/mbz/index.asp?p=106

Woordfamilie


Als deel van een afleiding