havenkwartier


havenkwartier 1.0

deel van een stad waar de haven ligt en zeelieden zich plegen op te houden voor werk en vertier

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een havenkwartier…

is een kwartier; is een gebied

  • [Deel] bestaat uit een haven, dokken, pakhuizen en logementen en uitgaansgelegenheden voor zeelieden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak druk en doorgaans volks van aard en heeft vaak ook een reputatie als prostitutiewijk

    Algemene voorbeelden


    Een goede en geregelde aanvoer van materialen moest verzekerd zijn en het ligt voor de hand dat in en nabij centra van handel en scheepvaart meerdere werven bijeen lagen. In de stedelijke havenkwartieren was dat vaak naast elkaar.

    http://www.bataviawerf.nl/valreep.htm

    Dit gebied vlak ten westen van het centrum van de stad was ooit een belangrijk havenkwartier en industriegebied met dokken voor het laden en lossen van schepen.

    http://www.australie.nl/id/1/7025/docklands_melbourne/

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het drukke havenkwartier
    • het rosse havenkwartier
    • het volkse havenkwartier

    Daarna in het volkse, drukke havenkwartier, waar prostitutie niet meer noodzakelijk een bron van zelfkwelling maar ook van vrolijkheid bleek te zijn, en billen en borsten vrij werden uitgestald, als op een volkse vroege groentemarkt.

    De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

    Ze hadden gisteravond door het rosse havenkwartier gelopen, en Bolle had het nodig gevonden zijn voyeurisme achter zijn zogenaamde belangstelling als maatschappelijk werker te verstoppen, terwijl hij er van stijfheid toch al moeilijk bij liep.

    De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

    Het bonte gezelschap dat Suna, zijn vrienden en Diana, Sarah en Keller vormde lokte bezoekers naar kK, vooral omdat Suna vaak Keller en zijn vriendinnen uitnodigde vooraf te gaan souperen in Ibiza-stad en daarna met hen een wandeling door het drukke havenkwartier maakte, waar hij zijn vele kennissen uitnodigde naar Ku te komen.

    Avonturen op Ibiza, Theo Kars,