hbo/HBO


hbo 1.0

(onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

hoger beroepsonderwijs; hoogste vorm van onderwijs waarin de studenten worden opgeleid om een praktisch beroep uit te oefenen en dat gevolgd wordt aan en verzorgd wordt door een hogeschool

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het hbo…

is een onderwijsvorm

  • [Geheel] maakt samen met het wetenschappelijk onderwijs (wo) of universitair onderwijs deelt uit van het hoger onderwijs
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt onderwezen op hogescholen
  • [Onderscheid of tegenstelling] is meer praktijkgericht dan het wetenschappelijk onderwijs

    Algemene voorbeelden


    De bachelor-master-structuur wordt vanaf september 2002 ingevoerd in het hoger onderwijs. Dit houdt in dat de opleidingen zullen bestaan uit een driejarige (wo) of vierjarige bachelorfase (hbo) en een masterfase die één, anderhalf of twee jaar duurt.

    http://www.archiefschool.nl/congres290502/index.htm,

    Opvallend is dat in alle landen de trend bestaat dat de toename in studentenaantallen sterker is in het beroepsgerichte hoger onderwijs (in Nederland het hbo) dan in de algemeen vormende varianten, meestal aan universiteiten.

    NRC,

    Voor een wo-bachelor zou de standaard kunnen zijn dat voldoende theorie en methodologie is verworven om later een meesterproef te kunnen doen. Bij het hbo kan gedacht worden aan standaarden die ontleend zijn aan beroepskwalificaties en competenties die samenhangen met professionele vorming in de beroepspraktijk.

    http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

    Je kunt het hbo wel willen runnen als een supermarktketen, maar dan zou Hermans voor teruggebrachte studenten (holle vaten) ook statiegeld moeten teruggeven.

    http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang44/cursor20/rubrieken/R_R_ff-zeuren.htm,

    Minister Hermans (VVD) van Onderwijs komt eind februari met de resultaten van zijn onderzoek naar mogelijke fraude in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Naast het forensisch accountantsonderzoek dat Hermans op het hbo heeft losgelaten, worden volgens In 't Veld ook universiteiten en middelbaar beroepsonderwijs onder de loep genomen.

    Het Financieele Dagblad,

    De Nederlandse universiteiten en hbo's zouden het goede voorbeeld moeten geven, want er is vreemd genoeg nauwelijks onderzoek gedaan naar individuele verkoopmethoden.''

    NRC,

    Voor de opleiding tot docent Duits in het tweedegraads-gebied zijn er zeven opleidingsplaatsen; daarnaast kent het hbo nog een tweetal deeltijdse eerstegraads opleidingen.

    http://www-ecd.let.uu.nl/frames/algemeen.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • aanbieden

    Het hbo mag ook masterstudies gaan aanbieden, maar moet die uit eigen zak betalen of met steun uit het bedrijfsleven.

    de Volkskrant,

    met adjectief ervoor


    • duaal hbo
    • het technisch hbo

    De activiteiten rond leerbanen [...] zullen ook voor deze groep (leer)banen bij bedrijven op moeten leveren. Als er nog geen werk is, kan er ook een aantrekkelijke vorm van "doorleren" aangeboden worden, zowel qua vorm (bijvoorbeeld duaal hbo), als financieel (kosten laag of studeren met behoud van uitkering).

    http://www.limburg.nl/upload/pdf/Richtinggevende_notitie_De_school_als_poort_naar_de_arbeidsmarkt.pdf,

    Sinds 2000 is de instroom van vrouwen in het technisch hbo gedaald van 17,7 naar 13,8%.

    http://www.hba.nl/index.cfm/17,1109,html,

    in voorzetselgroep


    • binnen het hbo
    • bezuinigingen binnen het hbo

    Daarnaast zijn ook binnen het hbo het verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden die bij een brede vorming in het hoger onderwijs horen, van belang.

    http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

    Wat de middelen betreft signaleert de raad dat de bezuinigingen binnen het hbo en wo hebben geleid tot een ongewenste verzwakking van de positie van waaruit het hoger onderwijs op nieuwe ontwikkelingen moet reageren.

    http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_9904,

    • in het hbo
    • lerarenopleidingen in het hbo
    • masteropleidingen in het hbo
    • vervolgopleidingen in het hbo
    • een studie in het hbo
    • een zorgmaster in het hbo

    Bijna de helft van de studenten die de temponorm niet halen stopt met studeren of gaat een andere studie volgen, zo blijkt uit het onderzoek. Aan de universiteit studeert 44 procent verder ondanks het niet-halen van de norm, in het hbo ligt dat percentage op 20.

    NRC,

    Soortgelijke dingen gebeuren in het onderwijs: als je voor je afval moet betalen, zorg je dat je geen afval hebt. Zo worden naar het schijnt in het hbo op grote schaal voldoende cijfers en diploma's uitgereikt aan mensen die dat niet verdiend hebben; die behoren weliswaar niet tot het grof vuil, maar toch ook niet tot de fine fleur.

    http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang44/cursor20/rubrieken/R_R_ff-zeuren.htm,

    De lerarenopleidingen in het hbo hebben in de afgelopen jaren een nieuw aanbod van opleidingstrajecten ontwikkeld die leiden tot het leraarschap.

    http://www.hbo-raad.nl/hboraad/domeinen/index.cfm?fuseaction=frameStart=1=84990=88663361,

    Bij de masteropleidingen in het hbo kan een relevante toelatingsvoorwaarde zijn dat men een aantal jaren werkervaring heeft.

    http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

    Accreditatie vormt ook een voorwaarde om een mastergraad te verlenen voor de huidige (bekostigde) vervolgopleidingen in het hbo.

    http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

    Wil je nog verder leren in de ICT, dan zijn de specialistenopleidingen [...] mogelijk. Ook een studie in het hbo is een mogelijkheid, bijvoorbeeld Bedrijfskundige Informatica, Hogere Informatica, of Informatica en Informatiekunde.

    http://www.friesepoort.nl/

    Voor het volgen van een zorgmaster in het hbo is een diploma verpleegkunde nodig.

    http://www.fontys.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?van=581,

    • fraude in het hbo
    • ICT in het hbo
    • inschrijvingen in het hbo
    • duaal leren in het hbo
    • sectoren in het hbo
    • wiskundedocenten in het hbo

    Minister Hermans van Onderwijs weigert het raamcontract van O en O naar de Kamer te sturen omdat het onderwerp is van het accountantsonderzoek naar wat hij noemt de mogelijke fraude in het hbo.

    de Volkskrant,

    De commissie geeft in dit rapport een eerste aanzet tot inzicht, systematisering en waar mogelijk samenwerking ten aanzien van ICT in het hbo.

    http://www.hbo-raad.nl/hboraad/domeinen/index.cfm?fuseaction=frameStart=1=84990=88663361,

    De (vermeende) fraude met inschrijvingen in het hbo onderstreept [...] nog eens het nut van een onderwijsnummer. De administraties van de scholen hebben ook baat bij de invoering van een nummer.

    Brabants Dagblad,

    Inhoudelijke samenwerking, zoals duaal leren in het hbo om de doorstroom vanuit het mbo te versoepelen of inhoudelijke afstemming van studieprogramma's in de hele kolom van het beroepsonderwijs, versterkt de regionale verankering van het onderwijs.

    http://www.limburg.nl/upload/pdf/Richtinggevende_notitie_De_school_als_poort_naar_de_arbeidsmarkt.pdf,

    Van de vrouwelijke leerlingen die in het leerjaar 1997/'98 een diploma van een mbo/bol behaalden, verliet ruim 70% het onderwijs, terwijl ruim 22% doorstroomde naar het hbo. De sociaal-agogische, economische en pedagogische sectoren in het hbo vormden de belangrijkste bestemmingen.

    http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

    Wiskunde zit in theorie in een aantal doorstroomdeelkwalificaties van mbo-opleidingen, vooral in de economische en technische sector, maar vaak is toch niet (helemaal) duidelijk of alles wel wordt behandeld en op welke wijze. In deze gevallen ligt er een duidelijk verantwoordelijkheid bij de wiskundedocenten in het hbo.

    http://www.nvvw.nl/,

    • naar het hbo
    • doorstromen naar het hbo
    • de doorstroming naar hbo
    • naar het hbo gaan
    • naar het hbo kunnen

    "Veel meer dan de lts vroeger moet het vmbo nu een springplank naar het mbo worden." Adelmund ziet het helemaal voor zich: via het vmbo naar het mbo, dan naar het hbo en ten slotte naar het wetenschappelijk onderwijs.

    Reformatorisch Dagblad,

    Je werkt onder leiding van een ontwerptechnicus of een projectleider. Wil je nog niet aan het werk dan kun je met dit diploma ook doorstromen naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: hbo-installatietechniek, docent technische vakken.

    http://www.friesepoort.nl/

    De doorstroming van vmbo naar mbo en vervolgens hbo wordt bevorderd.

    http://www.e-stem.nl/,

    Als voorbeeld noemt Gevers de juridische opleiding. 'Naast de rechtenopleiding en de juridische heao-variant heb je heel goede meao's. Maar studenten met havo gaan liever naar het hbo, die willen hoger onderwijs.'

    NRC,

    Meer dan veertig procent van de jongeren met een mbo-diploma gaat alsnog verder studeren, terwijl velen van hen ook zonder mbo-diploma al naar het hbo hadden gekund.

    Meppeler Courant,

    • toegang tot het hbo (geven)

    Van belang is ook dat je leert hoe je leidinggeeft aan monteurs en hoe je hun activiteiten coördineert. Bovendien kun je kiezen uit onderdelen als: commerciële techniek, projectmanagement telematica, doorstroom hbo-elektrotechniek (dit onderdeel geeft toegang tot het hbo; je krijgt onder meer extra wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels).

    http://www.friesepoort.nl/

    • uit het hbo

    De Kamer wist niets van een rapport uit juli 2000 waarin het ministerie van Onderwijs en vertegenwoordigers uit het hbo wezen op de "strategische" wijze waarop een aantal instellingen met het bekostigingssysteem omging.

    Reformatorisch Dagblad,

    Afgelopen jaar is de bestuurlijke vertegenwoordiging uit het hbo in SURF uitgebreid en versterkt waardoor de belangen van de hogescholen goed behartigd kunnen worden.

    http://www.hbo-raad.nl/hboraad/domeinen/index.cfm?fuseaction=frameStart=1=84990=88663361,

    • afgestudeerden van (het) hbo
    • het imago van het hbo
    • instroom van het hbo
    • kunstacademies van het hbo
    • zich onderscheiden van het hbo

    De LSVb wil een 'academicibelasting' invoeren voor alle afgestudeerden van hbo en universiteit, die wordt geheven over een periode die afhangt van de tijd dat de betrokkene heeft gestudeerd.

    NRC,

    De fraudezaak beschadigt het imago van het gehele hbo, maar het is te hopen dat dit nadeel ook een voordeel oplevert in de vorm van positieve waardering voor de kleine hogescholen, zegt de CHE-voorzitter. "Juist voor kleine scholen als de onze was het bemoedigend dat we alledrie - Zwolle, Gouda en Ede - in verscheidene kwaliteitsonderzoeken hoog gescoord hebben."

    Reformatorisch Dagblad,

    Dit jaar is de instroom van het hbo voor het merendeel volgens nieuwe programma's opgeleid. Ondanks de voorlichting die aan hbo-instellingen is gegeven is over de veranderde wiskundeprogramma's in het mbo en havo/vwo, is onze indruk dat op een flink aantal instellingen dit niet is doorgedrongen tot de wiskundesecties.

    http://www.nvvw.nl/,

    Het Platform MBO Kunstonderwijs werkt nu aan een heldere kwalificatiestructuur voor deze sector, die ook een betere doorstroming naar de kunstacademies van het hbo garandeert.

    http://www.mbokunstonderwijs.nl/media/items1/14.pdf,

    En omdat we toch wel verschrikkelijk graag serieus genomen zouden willen worden als wetenschappelijk topinstituut en we ons, zeker met de nieuwe bachelor-master-structuur, duidelijk moeten onderscheiden van het hbo, is het belangrijker dan ooit dat we ons als universiteit profileren.

    http://www.ele.tue.nl/actueel/face/40/en_face.asp,

    • masteropleidingen van het hbo
    • zorgmasters van het hbo

    'Maatschappelijk relevante' masteropleidingen van het hbo kunnen mogelijk toch op financiële steun van minister Hermans rekenen.

    Mare,

    Voor de maatschappelijke relevantie-toets slagen ook de overige zorgmasters van het hbo, maar gezien het beperkte aantal 'startplaatsen' - er kunnen ongeveer 250 mensen beginnen bij de zorgmasters - zou het ook kunnen dat een hogeschool teleurgesteld wordt.

    http://www.fontys.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?van=581,

    • voor het hbo
    • gelden voor het hbo
    • kiezen voor het hbo

    Het opnemen van het bachelordiploma in de bekostigingssystematiek van universiteiten komt tegemoet aan de gewenste grotere flexibiliteit in leerwegen. Ook het bekostigingsmodel voor het hbo wordt om die reden gewijzigd.

    http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

    Drie jaar na de invoering van de Wet Modernisering Universitair Bestuur bestaat nog veel onduidelijkheid over de bevoegdheden van bestuurs- en medezeggenschapsorganen. Hetzelfde geldt onverminderd voor het hbo.

    de Volkskrant,

    Het zag er lange tijd naar uit dat de hbo-master in het geheel niet op overheidssteun kon rekenen. Alleen de universitaire masters zouden op geld van de minister kunnen rekenen. Hermans opent nu ook die mogelijkheden voor het hbo.

    Mare,

    De laatste twintig jaar is het aantal mbo'ers dat alsnog voor het hbo kiest acht keer zo groot geworden.

    Meppeler Courant,

    met substantief ervoor


    • een (extra) jaar hbo
    • studenten hbo

    Voor hbo'ers zijn tientallen opleidingen op de markt die recht geven op de internationale mastergraad, zoals Master in Manufacturing of Total Quality Management, Master in Environmental Science, enzovoort. Deze opleidingen zijn grofweg te verdelen in twee categorieën: deeltijdopleidingen voor personen met enkele jaren werkervaring, en voltijdstudies voor pas afgestudeerden. Deze laatste opleidingen staan laag in aanzien bij werkgevers: ze worden gezien als gewoon een extra jaar hbo.

    Intermediair,

    Ik behoor tot dat uitstervend ras dat nog nooit van een 'keycord' of 'sleutelkoord' had gehoord. Een snelle rondlang langs buren, kennissen en collega's leverde het volgende, voor mij deels geruststellende beeld. De helft (eenvoudige lieden, pensioengerechtigden, e.d.) kon zich er evenmin iets bij voorstellen. Ook die hebben zichzelf hierbij dus uitgerangeerd. Een kwart (ouders van jonge kinderen, zo bleek al snel) gaf onmiddellijk teken van herkenning. Onze hoop in bange dagen. Het laatste kwart (studenten hbo) keek mij meewarig aan. "Ik snap wat je bedoelt, maar dat heet geen keycord of sleutelkoord, maar een neklint."

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • (het) hbo en wo
    • zowel (het) hbo als (het) wo
    • hbo of universiteit
    • hbo of wo

    In deze workshop is aandacht besteed aan een aantal mogelijk belangrijke ontwikkelingen binnen het hoger onderwijs, dus zowel het hbo als het wo. Daarbij wordt voorzien dat de leerlingenstromen wel eens anders zullen gaan lopen, mede als gevolg van zaken als de veranderende doorstroom van mbo naar hbo, de invoering van de bachelor- en master-structuur en de profilering in het havo en vwo. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor alle aansluitmomenten en de eventuele eisen die door vervolgopleidingen in het hbo en wo worden gesteld aan de instromende leerling uit het havo, vwo en mbo.

    http://www.nvvw.nl/,

    Studenten hebben vorig jaar 477,9 miljoen euro geleend bij de Informatie Beheer Groep. Dat is bijna twee keer zo veel als vijf jaar geleden, toen de studenten uit de beroepsopleidende leerweg (bol, voorheen mbo) en het hoger onderwijs (hbo en wo) voor 248,8 miljoen euro rentedragende leningen afsloten.

    de Volkskrant,

    Ik zie een ontwikkeling voor me naar een gevarieerd bestel: brede en multisectorale universiteiten en hogescholen, gespecialiseerde universiteiten en hogescholen, én geïntegreerde instellingen, waar de volle breedte van opleidingen uit zowel hbo als wo onder één bestuurlijk dak wordt aangeboden.

    http://www.aup.nl/pdf/JaarredesUvA2000.pdf,

    De meeste studenten, die vóór 1 september 1996 studiefinanciering hebben ontvangen voor een studie in het hoger onderwijs (hbo of universiteit) krijgen hun beurs als een voorwaardelijke beurs (de tempobeurs) uitbetaald.

    http://www.ib-groep.nl/,

    Bij de standaarden voor accreditatie gaat het in ieder geval om specificaties voor het niveau van de opleiding (bachelor of master) en de oriëntatie (hbo of wo), maar ook om specifieke beroepseisen op grond van andere wet- en regelgeving (bijvoorbeeld voor medici, architecten en leraren).

    http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

    • het mbo, hbo en wo
    • vmbo, bve, hbo
    • vmbo, mbo, hbo
    • vmbo, mbo en hbo
    • mbo of hbo
    • het vmbo en het hbo

    Continueren van overleg met het onderwijsveld en het ministerie van OCW over samenhang en flexibilisering van gezondheidszorgopleidingen in het mbo, hbo en wo.

    http://www.rvz.net/Nieuws/Werk99/vwsprof.pdf,

    Techniekopleidingen zijn bij de start breed georiënteerd, zodat leerlingen een goed beeld krijgen van de ruime en creatieve toepassingsmogelijkheden van technische kennis, ook buiten industrie en bouw. De bekostiging van het beroepsonderwijs in brede zin (vmbo, bve, hbo) wordt opnieuw geïndexeerd om voormelde ambitie te kunnen realiseren.

    http://www.e-stem.nl/,

    Tot voor kort werden in Nederland de verschillende onderdelen van de beroepsonderwijskolom (vmbo, mbo, hbo) los van elkaar te beschouwd en geregeld. Meer recent is de aandacht van de beleidsvoerders voor afstemming tussen deze onderdelen sterk toegenomen.

    http://ord-www.uia.ac.be/ord/proceedings/docs/beroepsonderwijs_bedrijfsopleidingen.pdf

    Belemmeringen in wet- en regelgeving voor vergaande samenwerking tussen vmbo, mbo en hbo moeten worden weggenomen.

    http://www.bredeschool.net/frames/n123.htm,

    Nieuw in het taalonderwijs voor allochtonen zijn de diploma's waarmee de cursussen afgerond kunnen worden, aldus Kwint. Deze diploma's kunnen gezien worden als entree-bewijzen tot mbo of hbo.

    Meppeler Courant,

    Ook is er in Educatie een groot aantal instroommomenten. Bij Nt2 en Inburgering is dat tien keer per jaar. In het beroepsonderwijs zijn de beide leerwegen, bol en bbl, beter op elkaar afgestemd, waarmee de onderlinge overstap gemakkelijker gaat. Educatie en beroepsonderwijs zijn beter op elkaar aangesloten. Aan de aansluiting met het vmbo en het hbo wordt hard gewerkt.

    http://www.albeda.nl/algemeen/info/kwaliteitsverslag/kv_frame.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    hbo 1.1

    (onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

    opleiding in het hoger beroepsonderwijs

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Het hbo…

    is een opleiding

    • [Geheel] maakt deel uit van het hoger beroepsonderwijs
    • [Onderscheid of tegenstelling] is praktijkgerichter dan een opleiding in het wetenschappelijk of universitair onderwijs

      Algemene voorbeelden


      Het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) bereidt je voor op een hogere beroepsopleiding (hbo). Het havo duurt vijf jaar. Aan het einde van het derde leerjaar kies je een profiel. Een profiel bestaat uit een onderwijsprogramma dat je voorbereidt op een opleiding aan een hogeschool (hbo) of universiteit (wo).

      http://www.carrieretijger.nl/opleiding/nederlandse-onderwijsstelsel

      De havo van het Damstede Lyceum is een gedegen 5-jarige opleiding die je uitstekend voorbereidt op een hogere beroepsopleiding (hbo).

      https://damstedelyceum.nl/havo/,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • zijn hbo afmaken
      • hbo doorlopen
      • het hbo halen

      Universiteit en hogeschool denken dat studenten, als ze een schakelgarantie krijgen, sneller geneigd zullen zijn eerst het hbo af te maken voor ze de overstap naar de universiteit zetten.

      de Volkskrant,

      Vergeet niet dat er al heel veel is bereikt: de eerste generatie gastarbeiders bestond grotendeels uit analfabeten, de derde generatie gaat naar school en doorloopt hbo en universiteit.

      De Groene Amsterdammer,

      'Ik wilde het hbo in één keer halen, maar op dat moment kan het je weinig meer schelen.' Rond juni zette Jeroen daarom zijn studie tijdelijk stil.

      http://www.trajectum.hvu.nl/archief/20032004/4/concentratie.htm,

      in voorzetselgroep


      • drie jaar over het hbo doen

      Bij sommige hbo-opleidingen krijg je zelfs een jaar studietijdverkorting, waardoor je nog maar drie jaar over het hbo doet.

      http://www.friesepoort.nl/

      • de laatste twee jaar van het hbo

      Studenten kunnen met een 84-strippenkaart de laatste twee jaar van het hbo afronden door zowel op hogescholen als in het midden- en kleinbedrijf stempels te halen.

      Reformatorisch Dagblad,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • hbo en universiteit

      Vergeet niet dat er al heel veel is bereikt: de eerste generatie gastarbeiders bestond grotendeels uit analfabeten, de derde generatie gaat naar school en doorloopt hbo en universiteit.

      De Groene Amsterdammer,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      hbo 2.0

      (onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

      school, instelling voor hoger beroepsonderwijs

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De hbo…

      is een school; is een instelling; is een organisatie

      • [Functie] dient om hoger onderwijs te geven aan studenten

        Algemene voorbeelden


        Doel van het vouchermodel is het vergroten van de keuzemogelijkheden van studenten. Verder profiteren hogescholen en bedrijven van de wisselwerking en verandert de bekostiging. Nu krijgen hbo's na 1,3 jaar en bij het afstuderen voor een student betaald. Bij het vouchersysteem trekt Hermans de portemonnee elke keer dat een student er stempeltjes bijverdient.

        Reformatorisch Dagblad,

        Combinatiemogelijkheden


        in voorzetselgroep


        • aan een hbo studeren

        Zo wordt aan een Nijmeegse hogeschool meer dan een kwart van de studiehuizers weggestuurd in het eerste jaar. Zij missen de analytische vaardigheden om aan een hbo te kunnen studeren.

        de Volkskrant,

        • vakken op een hbo

        Zo kan een student techniek bijvoorbeeld bij een bedrijf in de regio gaan solliciteren en hier een aantal maanden tegen volledige betaling werken. Als dit goed gaat, ontvangt hij zijn studiepunten. Deze werkperiodes moet de student afwisselen met het volgen van relevante vakken op een hbo naar keuze.

        Reformatorisch Dagblad,

        met telwoord ervoor


        • dertien hbo's

        Tien jaar geleden waren er nog maar twee opleidingen, uiterst beperkt toegankelijk via een numerus fixus. Maar nu hebben dertien hbo's al hun eigen communicatieopleiding.

        Intermediair,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • de hbo's en universiteiten

        "Sommige docenten weigeren vanwege tijdgebrek les te geven", weet Joosse. "Eentje stelde voor dat iedereen gewoon een zes krijgt. Overgangsproblemen? Die duren dan wel vijf jaar. Hermans wil dat aan de hbo's en universiteiten overlaten, maar hij moet er zelf iets aan doen."

        Trouw,

        • universiteiten en hbo's

        Een training salesmanagement moet volgens Pruyn de nadruk leggen op technieken als argumentatievermogen, inlevingsvermogen en sociale vaardigheden, want daarvan heeft de gemiddelde verkoper weinig kaas gegeten. "De Nederlandse universiteiten en hbo's zouden het goede voorbeeld moeten geven, want er is vreemd genoeg nauwelijks onderzoek gedaan naar individuele verkoopmethoden."

        NRC,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        HBO 3.0

        (media, communicatie en telecommunicatie; business, economie en financiën)

        Home Box Office; Amerikaans televisiezender die tegen betaling bekeken kan worden; Amerikaans televisienerkwerk en Amerikaanse betaalzender op televisie

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        HBO…

        is een betaalzender; is een televisiezender

        • [Geheel] is een onderdeel van het mediaconglomeraat WarnerMedia
        • [Herkomst of oorsprong] is van oorsprong een Amerikaans bedrijf
        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan tegen betaling bekeken worden
        • [Activiteit of handeling] zendt vooral films, series en documentaires uit

        Algemene voorbeelden


        Home Box Office (HBO) is een Amerikaans betaalkabeltelevisienetwerk, vergelijkbaar in Europa met Canal+, Prime (België) en Film1 (Nederland).

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Home_Box_Office,

        HBO heeft in Chernobyl een nieuwe opvolgende titel – weliswaar in een ander genre – die het waarderingsniveau van Game of Thrones evenaart. Ook nieuwe seizoenen van bestaande series zoals Westworld zijn in aantocht en in Nederland alleen legaal bij Ziggo te bekijken.

        https://www.totaaltv.nl/nieuws/films-en-series-hbo-blijven-komende-jaren-exclusief-bij-ziggo/,

        HBO is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf WarnerMedia. Onlangs liet WarnerMedia doorschemeren een eigen online streamingdienst in Amerika op de markt te brengen. Op een later tijdstip wordt deze nieuwe online dienst ook in andere delen van de wereld – waaronder Europa – verwacht. Met de huidige rechtenovereenkomst met Ziggo betekent dat HBO-content – dat als belangrijke pijler van de aangekondigde streamingdienst wordt gezien – de komende jaren niet in Nederland kan worden ingezet.

        https://www.totaaltv.nl/nieuws/films-en-series-hbo-blijven-komende-jaren-exclusief-bij-ziggo/,

        HBO staat garant voor de allerbeste series, van het baanbrekende Chernobyl en Game of Thrones tot absolute klassiekers als Band of Brothers en The Wire.

        https://www.ziggo.nl/entertainment/movies-series/hbo

        Combinatiemogelijkheden


        als subject bij een werkwoord


        • uitzenden

        HBO zendt onder meer films, zelfgeproduceerde televisiefilms en een breed scala aan populaire series uit. HBO, dat in 1972 begon met uitzenden, was het eerste netwerk dat niet via de commerciële televisiezenders verkrijgbaar was.

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Home_Box_Office,

        in voorzetselgroep


        • films van HBO
        • programma's van HBO
        • series van HBO
        • de Nederlandse tak van HBO

        De komende jaren blijft Ziggo de exclusieve uitzendrechten van films en series van HBO behouden. Ziggo biedt dit HBO-content in de abonnementsvormen Ziggo Movies & Series aan klanten aan.

        https://www.totaaltv.nl/nieuws/films-en-series-hbo-blijven-komende-jaren-exclusief-bij-ziggo/,

        Kabeltelevisieprovider Ziggo is mede-eigenaar van HBO Nederland en heeft de Nederlandse uitzendrechten van series en films van HBO overgenomen. Ziggo geeft aan dat hun klanten ook in 2017 naar programma's van HBO kunnen blijven kijken.

        https://www.consumentenbond.nl/alles-in-1/hbo-stopt-in-nederland,

        De Nederlandse tak van HBO houdt ermee op, bevestigt kabelbedrijf Ziggo, dat mede-eigenaar is van HBO Nederland. Het gaat om een 'zakelijke beslissing', laat Ziggo weten. Op dit moment heeft HBO nog drie betaalzenders, een on-demandkanaal en een eigen internetdienst in Nederland, maar die verdwijnen allemaal. De zender stopt per 1 januari, meldt tv-dienst Sparql, die de zender aanbood.

        https://nos.nl/artikel/2134877-hbo-nederland-stopt-ermee.html,

        met substantief ervoor


        • de betaaltelevisiezender HBO
        • betaalzender HBO
        • zender HBO

        De Amerikaanse betaaltelevisiezender HBO heeft een nieuwe reeks in het universum van 'Game of Thrones' besteld, getiteld 'House of the Dragon'. Dat heeft moederhuis WarnerMedia aangekondigd.

        https://www.standaard.be/cnt/dmf20191030_04692788?_section=68515842&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagupdate&adh_i=5427d6efb576d5e58ae1988c173a6605&imai=&M_BT=2854710565000,

        Betaalzender HBO stopt met uitzenden in Nederland. Vanaf 1 januari 2017 is het station hier niet meer te zien.

        https://www.mediacourant.nl/2016/09/betaalzender-hbo-stopt-in-nederland/,

        Goed nieuws voor de fans van Game Of Thrones. Zender HBO zou namelijk dichtbij een deal zijn om een tweede pilotaflevering van een prequel van de populaire serie op te nemen. Hierbij wordt het begin en het einde van House Targaryen belicht, wat zich 300 jaar afspeelt voor de reguliere Game Of Thrones.

        https://www.ad.nl/show/hbo-werkt-aan-tweede-prequel-game-of-thrones~a1367e7e/,

        met eigennaam


        • HBO Nederland

        Kabeltelevisieprovider Ziggo is mede-eigenaar van HBO Nederland en heeft de Nederlandse uitzendrechten van series en films van HBO overgenomen. Ziggo geeft aan dat hun klanten ook in 2017 naar programma's van HBO kunnen blijven kijken.

        https://www.consumentenbond.nl/alles-in-1/hbo-stopt-in-nederland,

        voorafgegaan door naamvalsgenitief


        • HBO's programmeringsdirecteur

        HBO's programmeringsdirecteur Casey Bloys heeft gereageerd op de fanreacties op de Game of Thrones-finaleaflevering 'The Iron Throne' en zegt dat je de online reacties "met een korreltje zout" moet nemen.

        https://nl.ign.com/game-of-thrones/114554/news/game-of-thrones-hbo-directeur-reageert-op-fanreacties-op-de-finaleaflevering,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • HBO en Ziggo
        • CNN en HBO
        • Ziggo en HBO

        In Nederland startten HBO en Ziggo een joint venture om sinds 9 februari 2012 een Nederlands betaalkanaal aan te bieden dat ook programma's van andere Amerikaanse betaalzenders aanbiedt. Later volgden nog twee kanalen (HBO2 en HBO3).

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Home_Box_Office,

        Ziggo en HBO willen zes nieuwe betaaltelevisiezenders gaan ontwikkelen onder de naam HBO Nederland. De zenders zullen voornamelijk films en andere televisieshows tonen en zullen alleen in Nederland actief zijn. De nieuwe joint venture staat onder gezamenlijke zeggenschap van HBO en Ziggo.

        https://www.nu.nl/nuzakelijk-overig/2699341/ziggo-en-hbo-mogen-betaalzender-oprichten.html,

        CNN en HBO maken documentaire over overleden topkok Anthony Bourdain.

        https://www.nu.nl/media/6006841/cnn-en-hbo-maken-documentaire-over-overleden-topkok-anthony-bourdain.html,

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        HBO 4.0

        (muziek; (vooral) in Nederland; verouderend)

        Het Brabants Orkest; voormalig regionaal symfonieorkest (1949-2013), dat fuseerde met het Limburgs Symfonieorkest (LSO) en daarmee een nieuw orkest vormde onder de - zo gespelde - naam philharmonie zuidnederland

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Het HBO…

        was een orkest

        • [Plaats] was gevestigd in Den Bosch en later in Eindhoven
        • [Tijd] is opgericht in 1949 door dirigent Hein Jordans en werd in 2013 opgeheven toen het samen met het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) opging in een nieuw orkest onder de naam philharmonie zuidnederland (officieel gespeld zonder hoofdletters)

          Algemene voorbeelden


          HBO is in 1949 opgezet door de eerste dirigent Hein Jordans. Het gezelschap, eerst gevestigd in Den Bosch en later verhuisd naar Eindhoven, heeft negen dirigenten gekend.

          https://www.ed.nl/muziek/het-brabants-orkest-speelt-zijn-laatste-concert~a9955443/,

          Het Brabants Orkest (HBO) speelt zaterdag zijn laatste (abonnements)concert in Eindhoven. Na 64 jaar houdt het symfonieorkest op te bestaan. Het Brabantse muziekgezelschap gaat, samen met het Limburgs Symfonie Orkest, op in de Philharmonie Zuidnederland. Dat nieuwe gezelschap gaat vanaf september opereren vanuit Eindhoven én Maastricht. Daarmee is de bezuiniging van het Rijk een feit.

          https://www.ed.nl/muziek/het-brabants-orkest-speelt-zijn-laatste-concert~a9955443/,

          Het Brabants Orkest (HBO) wil opgaan in een nieuw te vormen orkest voor Zuid-Nederland. Dat staat in het plan dat het muziekgezelschap woensdag naar de Raad voor Cultuur heeft gestuurd. Het nieuwe gezelschap wordt gevormd met musici van HBO en het Limburgs Symfonie Orkest (LSO).

          https://www.ed.nl/muziek/hbo-wil-opgaan-in-nieuw-orkest~ae6ed7e2/,

          In Breda overleed vandaag, 23 oktober 2019, Heinz Friesen, dirigent, muziekpedagoog en hoboïst, maar vooral ook een groot voorvechter en steunpilaar van de symfonische blaasmuziek. [...]. Vaste dirigent werd hij bij het kamerorkest Concerto Rotterdam, het Conservatoriumorkest Rotterdam, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en vaste gastdirigent bij Het Brabants Orkest (HBO). Vanaf 1990 vervulde hij deze functie samen met collega Arpád Joó.

          https://www.brabantcultureel.nl/2019/10/23/met-heinz-friesen-1934-2019-verliest-de-blaasmuziek-een-monument/,

          Toonaangevend of niet, een feit is dat het Brabants Orkest het enige provinciale orkest is dat de bezuinigingen van de jaren tachtig ongeschonden heeft doorstaan. Of dat nu komt door de artistieke kwaliteit of door een krachtige lobby blijft in het midden. Ook is het waar dat HBO vindingrijk was in het bedenken van het soort 'gezichtsbepalende' programma's waar subsidiegevers van houden.

          https://fvdwaa.home.xs4all.nl/art/vk1120.htm,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen