helikopterouder


helikopterouder 1.0

(neologisme, opvoeding)

ouder die zijn kind te beschermend opvoedt in die zin dat hij alles probeert te overzien en de ontwikkeling van het kind volledig probeert te sturen, bijvoorbeeld door het kind overmatig veel aandacht te geven, het overal in te begeleiden en te anticiperen op alle mogelijke problemen die het kind zou kunnen tegenkomen

Semagram


Een helikopterouder…

is een ouder; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Helikopterouders: een raar woord voor een oud begrip. Hoewel deze ouders natuurlijk altijd hebben bestaan, is er de laatste jaren in de media veel aandacht voor. Het zijn de überopvoeders onder ons. Ouders die hun kroost verschrikkelijk veel aandacht geven, hen overdreven beschermen en de ontwikkeling van zoon en/of dochterlief sturen evenals schoolkeuze, beroepskeuze, partnerkeuze, levensloop enzovoort. Hun inzet is voortdurend gericht op wat (zogenaamd) 'het beste' is voor hun kinderen.

   http://www.regeltante.nl/pages/2009/116/artikel/565/regeltante/Helikopterouders.html

   Ook voor de ouders is de gsm van hun kind onmisbaar geworden, zo blijkt. 'Voor de ouders is het een nieuwe navelstreng die hen toelaat om permanent in contact te blijven met hun tieners en ervan verzekerd te zijn dat ze nog leven', zegt Van den Bergh. Hij spreekt van 'helikopterouders', die hun tieners permanent via de gsm-verbinding in de gaten willen houden.

   http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleId=B22616700080312

   Helikopterouders dreigen hun kroost te smoren in hun tomeloze ambitie en beschermingsdrang. De hulpverlening én de overheid hanteren verschillende 'types' kinderen om ze weerbaar te kunnen maken. Het idee dat het kind maakbaar is, ondervindt steeds meer weerstand.

   http://www.groene.nl/2009/15/Minder_opvoeding_is_beter

   Etymologie


   Aard herkomstleenvertaling
   Vroegste datering2008
   BrontaalEngels
   Vorm in brontaalhelicopter parent
   Datering in brontaalVoor het eerst gebruikt in het boek 'Parenting with Love and Logic: Teaching Children Responsibility' van Foster W. Cline en Jim Fay in 1990.