hematologisch


hematologisch 1.0

betrekking hebbend op de hematologie; verband houdend met de hematologie; behorend tot de hematologie; gespecialiseerd in de hematologie; de hematologie betreffend; in bijwoordelijk gebruik: uit het oogpunt van de hematologie; op hematologische wijze

Algemene voorbeelden


De Italiaanse hematoloog prof.dr. Mario Cazzola, betrokken bij dopingbestrijding in de Italiaanse voetbalbond, schrijft in een commentaar in Haemotologica waarin het onderzoeksverslag van de Australische bloedtestonderzoekers stond, dat alleen regelmatig [...] testen van topsporters en het bijhouden van hun hematologisch paspoort een waterdichte methode oplevert.

NRC,

Andere onderzochte aspecten zijn circadiane ritmes, het neurohormonaal stelsel, het hematologisch stelsel en het immuunstelsel.

http://139.165.92.135/neederlands/pgepidemiologie.htm

Feliene panleukopenie wordt veroorzaakt door het felien parvovirus (katteziekte) en is gekenmerkt door koorts, lethargie, anorexie, braken, diarree en dehydratatie. Hematologisch wordt een uitgesproken leukopenie (tekort aan rode bloedcellen) waargenomen.

http://www.dierenarts-ina.be/Vaccinaties%20kat.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • hematologisch analist
  • hematologisch laborant

Voor een laboratorium in Weert zoeken we op zeer korte termijn een klinisch/chemisch of hematologisch laborant.

http://www.banen.nl/vacatures/functienaam/laborant

Synonieme benamingen en specialismen: laborant bloedonderzoek (medisch) - analist bloedonderzoek (medisch); hematologisch laborant (medisch) - hematologisch analist (medisch); klinisch laborant (medisch) - klinisch-chemisch laborant (medisch).

http://www.competentieatlas.nl/cluster.asp?beroep_cd=6924,

  • hematologisch onderzoek

Het hematologisch onderzoek is meestal verdeeld in drie grote types onderzoekingen. Het algemeen onderzoek van het perifere bloed en het morfologisch onderzoek, onderzoek over hemostase en trombose en immuunhematologie (bloedgroepen). De module hematologisch onderzoek II bekijkt de hemostase en trombose en tevens wordt de afwijkingen van het bloedbeeld bekeken. Wegens het groot belang van de immuunhematologie wordt de uitvoering van de technieken verder ingeoefend.

https://services.howest.be/Howest.Services.Bamaflex/v1.3/ModuleFiche.aspx?id=35735,

Russische wetenschappers zijn actief betrokken bij onderzoek naar nieuwe methoden en werkvelden voor het gebruik van slangengif. Hierbij kan worden gedacht aan hematologisch onderzoek, immunologie, preventieve geneeskunde en de behandeling van kanker.

http://www.snakesociety.nl/x8-reservoir/x8-reservoir-gladkikh-234.htm