hengelaar


hengelaar 1.0

afbeelding

Bron: Peter van der Sluijs
( CC BY-SA 3.0 )

iemand die uit liefhebberij of soms ook voor zijn beroep vissen probeert te vangen met een hengel; visser die vist met een hengel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hengelaar…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt meestal vochtbestendige kleding, zoals regenkleding en laarzen of zelfs lieslaarzen, en heeft een hengel en ander visgerei bij zich
  • [Plaats] is te vinden aan de slootkant, bij een meer of visvijver, in binnenhaventjes, op het strand, in een boot, of bv. wadend in een riviertje
  • [Activiteit of handeling] vist met een hengel
  • [Object betroffen] probeert vissen te vangen, het liefst heel grote
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] vist bijna altijd uit liefhebberij maar soms ook semiprofessioneel door voor geld deel te nemen aan wedstrijden en zelden door de vis te verkopen
  • [Bevoegdheid] mag in België en Nederland en in aangrenzende landen alleen vissen met een visakte of visvergunning

Algemene voorbeelden


De clubleden hebben de bermen aantrekkelijk gemaakt voor hengelaars en distels gemaaid.

http://www.robnet.be/article.php/Tienen/2003/12/24/0,

De sportvissers hadden bloederig vis- en vleesaas overboord gehangen om haaien, aan te lokken [...]. De hengelaars hadden het grote geluk een levende witte haai in de Middellandse Zee te zien, wat buitengewoon zeldzaam is.

http://home.hccnet.nl/r.van.vliet/Diverse_haaien/MiddellandseZee/body_middellandsezee.html

Jaarlijks worden door de waterpolitie Lauwersoog ongeveer honderd processen-verbaal uitgeschreven tegen hengelaars, die in de fout gaan door bijvoorbeeld met te veel hengels of levend aas te vissen.

Dagblad van het Noorden,

In 1979 beoefende 5,9 procent van de Vlaamse bevolking actief de hengelsport; zestien jaar later, in 1995, zakte dit percentage tot 4,5 procent. Ondanks dit verlies betekent dit dat nog 250.000 hengelaars actief zijn. In Vlaanderen bestaan ongeveer 1.000 hengelclubs. Vijftig procent van de hengelaars behoort tot de groep van arbeiders en bedienden, 35 procent zijn gepensioneerden en scholieren. Kaderleden en zelfstandige beroepen vormen de resterende 15 procent. 200.000 Vlaamse hengelaars vissen in binnenwateren, de overige 50.000 zijn strand- of zeehengelaars of vissers in Wallonië en de buurlanden.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • hengelen
  • bevissen
  • vissen

Ook werden (en worden nog wel) waadbroeken gedragen van het type dat hengelaars, die staande in een rivier willen hengelen, wel dragen.

http://www.wadloop-dijkstra.nl/

Vooral de recreatief ingestelde hengelaar vist in de zomermaanden graag op aal.

http://www.karperstudiegroep.nl/downloads/Kaderrichtlijn%20bijlage.pdf

Anders dan de Drentse kanalen, worden de beken door hengelaars niet intensief bevist.

http://www.drentsefederatie.nl/

met adjectief ervoor


  • een eenzame hengelaar

Een eenzame hengelaar in zijn nette, burgerpak die aan de rand van het water zit te vissen.

NRC,

Op honderd meter afstand zag hij een eenzame hengelaar in een roeiboot.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

  • een natuurbewuste hengelaar
  • een natuurminnende en rustzoekende hengelaar

Hoewel de verstoring van het beekmilieu door in de regel zeer natuurbewuste hengelaars [...] in het niet valt bij andere, massalere vormen van openluchtrecreatie, is de Drentse Federatie bereid de meest kwetsbare bovenloopjes die een belangrijke functie hebben als paai- en opgroeigebied voor beekvissen uit te sluiten van bevissing, in ruil voor meer mogelijkheden in die beektrajecten die minder kwetsbaar zijn.

http://www.drentsefederatie.nl/

Toch zijn de beken voor de groep avontuurlijk ingestelde, natuurminnende en rustzoekende hengelaars uiterst belangrijke viswateren.

http://www.drentsefederatie.nl/

  • een weidelijke hengelaar

Er bestaan een groot aantal typen hengelrecreanten. Die variëren van het type dat zeer op natuur en rust gericht is (weidelijke hengelaar) tot sportvissers die vanuit een sportieve en competitieve ingesteldheid de wedstrijdvisserij beoefenen.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Een hengelaar die in de winter met goed verspeende visjes gaat snoeken; die zo'n visje voorzichtig aan de haak slaat door het neusgat; die het tuig met levende aasvis eraan voorzichtig te water laat; die na korte tijd beet van een snoek krijgt en niet na al te lange tijd aanslaat (kleinere kans op slikken van de haak); die de vis netjes drilt; die de vis vervolgens in een groot schepnet aan de kant brengt; die dan de vis professioneel onthaakt en netjes terugzet is een weidelijke hengelaar.

http://plattelandalliantienederland.nl/johilgers/Verhalen/Bestuurslid%20van%20de%20Amsterdamse%20Hengelsport%20Vereniging%20en%20de%20Weidelijkheid%20in%20de%20sportvisserij.htm,

Ik vrees dat we ons als visser toch zullen moeten aanpassen aan de natuur [...]. Dit lijkt me een voorwaarde om te kunnen beantwoorden aan de definitie 'weidelijke hengelaar'. We moeten de natuur haar werk laten doen. Ook al betekent dat voor hengelaars minder vangen.

http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=24&t=7356,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen