hetze


hetze 1.0

het stelselmatig manipuleren en ophitsen van de gemoederen, met het doel iemand of iets in een kwaad daglicht te stellen; haatcampagne; lastercampagne; ophitsing; opruiing

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hetze…

is een activiteit

  • [Functie] dient om iemand of iets in een kwaad daglicht te stellen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is kwaadaardig

    Algemene voorbeelden


    Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes zetten zich zelfs aan het schrijven van een pamflet, onder de titel 'Waarom zijn de gedichten van Anna Enquist zulke shitgedichten'. Waar de dichteres deze hetze nu opeens aan te danken heeft is mij niet helemaal duidelijk.

    NRC,

    Het stichtende initiatief van Bild kwam er als antwoord op enkele lieftallige artikels over Schumacher in Britse kranten. De Daily Mirror zette de Duitser bovenaan zijn top-zestig van meest vervelende wezens op aarde. Onder de lieflijke kop: "German race ace first over the line ... to win the title of No. 1 swine." Vrij vertaald: Schumacher wereldkampioen van de zwijnen. De hetze is een uitvloeisel van de woordenoorlog die Hill en Schumacher zelf al het hele seizoen voeren.

    De Standaard,

    Het was in oktober 1990 dat de voedingsbodem werd gelegd die leidde tot het anti-Belgisch klimaat waarin tien para's zouden worden omgebracht in april 1994. Later zou de hetze nog gevoed worden door psychologische blunders, zoals het laten begeleiden van militairen van het Rwandees Patriottisch Front (RPF) door Belgische para's vanaf de Ugandese grens tot in hartje Kigali, of door het wangedrag in de Rwandese hoofdstad van sommige Belgische para's die na Somalië hun opdracht in Rwanda beschouwden als een schoolreisje.

    De Standaard,

    In Frankrijk en Nederland werden twee jaar geleden anti-ayahuasca-razzia's gehouden. Critici betwijfelen of het de Amerikaanse overheid hier uitsluitend om de volksgezondheid te doen was. Het Franse Observatoir Géopolitique des Drogues (OGD) bijvoorbeeld vermoedt achter de hetze platte handelsbelangen.

    http://www.wereldwijd.be/archief/ww310-34.htm,

    Bescheidenheid, niet profileringsdrang zou een deugd moeten zijn. Kortom, het fortuynisme heeft een dilemma blootgelegd. Openheid en daadkracht kunnen alleen bereikt worden door hetze, onverdraagzaamheid, radicalisme en soap, terwijl die juist weer openheid de das omdoen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • (niet) afnemen
    • beginnen
    • doorgaan
    • duren
    • aan de gang zijn
    • gaande zijn
    • heersen
    • losbreken
    • ontstaan

    Hoeveel tegenstrijdigheden men ook zou blootleggen, hij wist dat het allemaal geen zin had. Zolang Luyten niet gevonden werd zou de hetze rondom diens persoon niet afnemen.

    Naakte zielen, Luc Deflo,

    Dit pijnlijk uit de hand gelopen concert was over de hele wereld uitgestraald. Of ze het wilden of niet, de woestelingen voor het podium waren op video vastgelegd. Ze waren identificeerbaar. Een onderzoek zou uitwijzen hoe de hetze begonnen was.

    De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

    Nu was daar een waardig en aardig mens die zich soms kritisch, maar altijd analytisch uitliet, over de huidige maatschappij, over het samenleven en samenwonen, over de dingen die de mensen bezig hield, zonder dat de man in leugens en bedrog viel, maar men accepteerde het niet en opnieuw begon de hetze tegen het woord, opnieuw werd een mens geestelijk vermoord.

    http://www.nieuwpolitiekcollectief.nl/frm/topic.asp?TOPIC_ID=1360,

    Willeke - allemansvriendin - Alberti blijkt harteloos en krenterig te zijn en de hetze tegen 'valse nicht' Albert Verlinde gaat door.

    ANP,

    Minstens een kwart eeuw duurde de hetze tegen de dissident vanuit het politbureau in Amsterdam met zijn stevige studenten-tentakels aan de Groninger Universiteit.

    NRC,

    Dan heb je de staat of hoe het ook heet. Die zeggen dat illegalen en asielzoekers profiteurs zijn en weg moeten. "Er is een hetze aan de gang, ook tegen de jongeren."

    NRC,

    Als de ideeën van de antirooklobby onbeperkt in beleid blijven worden omgezet, zoals nu het geval is volgens Wurtz, wordt de roker een outcast, een paria. Er is een hetze gaande, vindt hij.

    De Groene Amsterdammer,

    "Dat de extremistische Hutu's enkele uren later een staatsgreep zouden ontketenen, viel toen door niemand te voorspellen." Ook de stelling dat hij een zware vergissing had begaan door eigen manschappen in te schakelen, hoewel er een anti-Belgische hetze heerste, houdt volgens Marchal geen steek.

    De Standaard,

    De auteur noemt haar roman een "journalistiek dokument". De basis ervan vormt de verwoesting in 1992 van de Babri-moskee in het Indiase Ayodhya door fanatieke hindoes. Daarop brak in Bagladesh een hetze los waarbij fanatieke moslims gruwelijk tekeer gingen tegen hindoes.

    De Standaard,

    Het probleem rondom diesel schuilt volgens Schot op dit moment vooral in de manier waarop de discussie rondom de motoren gevoerd is. "Er is een hetze ontstaan, meningen kregen overhand op de feiten."

    https://www.nu.nl/auto/5215100/er-hetze-dieselautos-ontstaan.html,

    Ik wens de leider van de Verenigde Staten vooral rust, weloverwogenheid en geduld toe. Ik zie een hetze ontstaan tegen opnieuw een volk, en ik word een onpasselijk van het gevoel dat via de televisie en de andere media bij mij binnensijpelt: wij tegen de moslims, de Arabieren.

    http://www.amsterwitched.nl/

    als object bij een werkwoord


    • de hetze aanwakkeren

    Met het aan de macht komen van Hitler in 1933 werd de anti-bolsjewistische hetze ook in Duitsland verder aangewakkerd.

    http://www.go2war2.nl/nld_print.asp?paginaid=447,

    Het verhaal gaat over een Amerikaanse kleurling die zich op het blanke ras, en met name op blanke meisjes, wreekt voor onrecht dat zijn familie door blanken is aangedaan. Door de moord in de rue du Départ werd de hetze in de pers aangewakkerd: "Le roman qui tue", blokletterde een Parijse avondkrant.

    De Standaard,

    • een hetze creëren

    Precies een week later zouden minister Claes en staatssecretaris Derycke naar Kigali vertrekken en in dezelfde nota werd ervoor gewaarschuwd dat men er zich wel bewust moest van zijn dat vanuit het Rwandese regime een hetze werd gecreëerd tegen de Belgen.

    De Standaard,

    • een hetze ontketenen
    • hetzes ontketenen

    Onverantwoord. Zo noemt Lieven Vandenberghe, administrateur-generaal van Kind Gezin, de hetze die Volksunie-voorzitter Bert Anciaux over de adoptieproblematiek ontketende.

    De Standaard,

    Volgens de verdachte hebben twee kerkeraadsleden een hetze tegen hem ontketend en is hij daar nu de dupe van.

    Meppeler Courant,

    Religieuze leiders hebben hele hetzes ontketend in de moslimwereld uit naam van deze Veda-geschriften.

    http://www.ai.rug.nl/~karinz/Ec/WC1/symposiumversie1.doc

    • een hetze opzetten

    De meeste renners bekenden dat ze verboden middelen namen (en kregen dan ook een schorsing) maar Virenque en Hervé hielden vol dat ze van niets wisten. Rond de affaire werd in de media een hele hetze opgezet. De wielersport daverde op z'n grondvesten en bijna haalde de Tour Parijs niet.

    http://home.tiscali.be/virenque/auteur.htm

    • de hetze stopzetten

    Het Vlaamse Parlement trekt eens te meer naar het Arbitragehof [...] om de subsidies te laten vernietigen die de Franse Gemeenschap voor 1996-1997 wil uitbetalen aan het anti-Vlaamse blaadje Carrefour dat verspreid wordt in de Vlaamse Rand rond Brussel. Het Vlaams Parlement maakt zich illusies te denken hiermede de anti-Vlaamse hetze van de francofonie in de Rand te kunnen stopzetten.

    De Standaard,

    ( Frequent aangetroffen.)
    • een hetze voeren

    Het wordt allemaal opgeklopt; er wordt als het ware een hetze gevoerd tegen de boeren.

    Meppeler Courant,

    Van Himst overschat toch wel heel erg de invloed van één persoon op beslissingen van de voetbalbond en verwart in zijn naïviteit kritische journalistiek met persoonlijk aanvallen. Er werd door de voetbalredactie noch door Colin een hetze gevoerd tegen Van Himst. De Standaard heeft enkel de gebeurtenissen en de niet altijd briljante prestaties en uitslagen van de nationale ploeg onder Van Himst geanalyseerd en becommentarieerd.

    De Standaard,

    Ook de pers moet het ontgelden. Hulman benadrukt nog maar eens: wat de krant aan cijfers brengt, klopt van geen kant. "Er is in de media een hetze gevoerd. Wat ze hebben geschreven is een 'canard '. De kunstsector wordt even zwaar belast als andere sectoren."

    Rotterdams Dagblad,

    Visser laat weten dat het hem niet te doen is om een hetze te voeren.

    Meppeler Courant,

    met koppelwerkwoord


    • een hetze zijn

    Als de wind verkeerd staat, zorgt het voormalige Oostblok elke dag voor zo'n honderd miljoen gulden aan schade aan het Nederlandse milieu. Maar daar hoor je het kabinet niet over. Alleen de automobilist mag de rekening betalen. Straks krijg je rekeningrijden, nog meer accijns, milieubelasting, noem maar op. Het is gewoon een hetze. De Nederlandse automobilisten hebben de schatkist de afgelopen decennia met miljarden gespekt, maar ze krijgen er niets voor terug.

    http://www.groene.nl/1998/10/rz_auto.html,

    Kijk, nu zegt hij het zelf: onze minister-president is een verlate puber. Logisch dat zijn vader en moeder - bij wie Jan Peter naar eigen zeggen vaak om raad komt vragen om "te helpen politieke verhoudingen in te schatten" - dat zijn ouders de laatste tijd een beetje bezorgd worden. "Onze jongen heeft al anderhalf jaar geen vakantie gehad", klaagt zijn moeder in de Volkskrant van 7 mei. "Ze zeggen zulke lelijke dingen over hem. Het is een hetze. Van de journalisten. Ze zijn er alleen maar op uit hem te beschadigen. Ze roepen maar wat. Op televisie, in de kranten."

    http://www.extra-media.nl/nummer19/index.html?Column%20Kees%20Sorgdrager.html,

    met adjectief ervoor


    • de antibolsjewistische hetze
    • een anticommunistische hetze
    • een antilinkse hetze
    • een antipolitieke hetze
    • de nationalistische hetze
    • de republikeinse hetze

    Met het aan de macht komen van Hitler in 1933 werd de anti-bolsjewistische hetze ook in Duitsland verder aangewakkerd.

    http://www.go2war2.nl/nld_print.asp?paginaid=447,

    Het feit dat hij de vuile was van een C.I.A.-agent had uitgehangen en zich daarbij ook nog beriep op een Oostduits dokument was voldoende om hem als een kommunist te brandmerken en hem tot het voorwerp van een antikommunistische hetze te maken.

    Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

    Vooral in linkse kringen [...] was men ervan overtuigd dat de twee mannen slachtoffers waren geworden van een anti-linkse hetze.

    http://users.pandora.be/geert/Cursus_Bespreking/Literatuurlezingen/3Stad/L3Fitzgerald.html,

    In samenspraak met de organisatoren van de betoging hebben ze een voorstel uitgewerkt dat de bedoeling van de mars respecteert, zonder die te laten vervallen "in een anti-politieke hetze".

    De Standaard,

    Op kosten van de vrijheid van meningsuiting zullen de Israëli's niet meer mogen weten dat in Tel-Aviv, Jeruzalem of elders, weer op een muur is gekrijt dat "Rabin een verrader" is. Zo gevoelig zijn de ministers voor de gevolgen van de nationalistische hetze die Rabin heeft geveld en ook een van hen zou kunnen treffen.

    De Standaard,

    De Republikeinse hetze tegen immigranten drijft deze traditionele Republikeinen in Clintons armen.

    De Standaard,

    • de anti-Belgische hetze
    • de anti-Koerdische hetze
    • een anti-Macedonische hetze
    • de anti-Nederlandse hetze
    • anti-Vlaamse hetze

    Volgende week begint een bijzondere senaatscommissie met hoorzittingen over de moord op tien para's in april 1994 en over de daaropvolgende volkerenmoord in Rwanda. In de maanden die daaraan voorafgingen bleven politici en militairen goeddeels besluiteloos tegenover de vele tekenen van vijandigheid tegen ons land. Ze leken blind voor de plannen om de aftocht van de blauwhelmen te provoceren door de moord op blanke soldaten. Maar wat waren de oorzaken van die anti-Belgische hetze, in een land dat we traditioneel rekenden bij onze vrienden? Goedkoper

    De Standaard,

    De PKK suggereert dat een "staat in de staat" verantwoordelijk is voor "de anti-Koerdische hetze".

    De Standaard,

    Na de dood van Alexander heerste er een anti-Macedonische hetze te Athene. Aristoteles werd bedreigd met een proces wegens ongodsdienstigheid, en nam de wijk naar Chalcis op Euboia, "opdat Athene geen twee keer tegen de filosofie zou zondigen".

    http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

    Terwijl wijkbewoners in het noorden van Parijs een demonstratie organiseren tegen het uitblijven van een drugsbeleid in Frankrijk, roepen 72 senatoren en kamerleden van de regeringspartijen de Fransen op tot een boycot van Nederlandse producten. 'Aanstichter' van de nieuwe anti-Nederlandse hetze is het gaullistische kamerlid Jacques Myard.

    Meppeler Courant,

    Het Vlaamse Parlement trekt eens te meer naar het Arbitragehof [...] om de subsidies te laten vernietigen die de Franse Gemeenschap voor 1996-1997 wil uitbetalen aan het anti-Vlaamse blaadje Carrefour dat verspreid wordt in de Vlaamse Rand rond Brussel. Het Vlaams Parlement maakt zich illusies te denken hiermede de anti-Vlaamse hetze van de francofonie in de Rand te kunnen stopzetten.

    De Standaard,

    • één grote hetze

    Sekteleider Shoko Asahara (40) van de Aun Shinrikyo sekte ontkende vandaag in een videoboodschap op de Japanse televisie dat de chemicaliën - natriumfluoride en fosfortrichloride - gebruikt zouden zijn bij de vervaardiging van het bij de aanslag gebruikte zenuwgas sarin. Daarbij vielen tien doden en ruim 5000 gewonden. "Natriumfluoride wordt gebruikt voor het maken van aardewerk, fosfortrichloride voor het maken van plastic en onkruidverdelgers", aldus een rustig ogende Asahara in zijn videoboodschap. "Ik begrijp niet hoe met die bestanddelen sarin kan worden gemaakt. Dit is één grote hetze tegen onze sekte."

    NRC,

    • een, de hele hetze
    • hele hetzes

    De meeste renners bekenden dat ze verboden middelen namen (en kregen dan ook een schorsing) maar Virenque en Hervé hielden vol dat ze van niets wisten. Rond de affaire werd in de media een hele hetze opgezet. De wielersport daverde op z'n grondvesten en bijna haalde de Tour Parijs niet.

    http://home.tiscali.be/virenque/auteur.htm

    Toen er tijdens Mysteryland in Eindhoven aan het eind van de nacht een 26-jarige jongen overleed als gevolg aan drugsgebruik, vreesde organisator Sander Groet van IDT dat de hele hetze tegen de gabberwereld nu weer in alle hevigheid zou losbarsten.

    http://www.terrorworld.net/kranten/1996/groeneadam1996_27nov.html,

    België staat op zijn kop. Aanleiding is de hele hetze rond het arrest van het Hof van Cassatie en het lopend onderzoek naar de mensonwaardige praktijken van Dutroux.

    De Standaard,

    Religieuze leiders hebben hele hetzes ontketend in de moslimwereld uit naam van deze Veda-geschriften.

    http://www.ai.rug.nl/~karinz/Ec/WC1/symposiumversie1.doc

    • de jarenlange hetze
    • een permanente hetze

    De conservatieve kranten waren bijzonder loyaal tegenover Margaret Thatcher tijdens haar premierschap. Ze wentelden zich de voorbije jaren in hun heimwee naar de IJzeren Lady en verklaarden haar ei zo na heilig. John Major was in hun ogen de man die haar erfenis verkwanselde. De steun voor Blair ligt in het logische verlengde van die jarenlange hetze tegen Major.

    De Standaard,

    Boesaks diplomatieke gaven zorgden ervoor dat de Wereldbond van Gereformeerde Kerken in 1982 apartheid als een zonde veroordeelde. Een permanente hetze in de blanke Afrikaner pers volgde. [...]. Boesak werd bovendien gekozen tot voorzitter van de Wereldbond. Hij raakte het blanke Afrikaner establishment in het hart: de theologische rechtvaardiging onder de apartheid was weggeslagen.

    NRC,

    • een nieuwe hetze

    Het publiek was echt getroffen door Damiaans verhaal en van overal ter wereld kwamen giften binnengestroomd. Giften die op een rekening werden gestort waar alleen Damiaan aankon. Er kwam een nieuwe hetze tegen Damiaan, want iedereen vroeg zich af: "Wat doet hij met dat geld?"

    http://www.damiaanactie.be/jongeren/dammiss2.html

    • een persoonlijke hetze
    • een publieke hetze

    'Zo is het geweest en niet anders. Als ik dit geweten had dan had ik het nooit zo gedaan. Dit is een persoonlijke hetze. Mij werd alles aangerekend, omdat ik spreekbuis was van de onrust in de gemeente', aldus de ex-voorzitter.

    Meppeler Courant,

    De politie wil niet spreken van een stijging, maar ziet wel misdrijven die zonder de zaak-Dutroux niet zouden zijn aangegeven: gevallen van pedofilie of incest, verkrachtingen binnen een relatie, exhibitionisme. Samen met de verhoogde aangiftebereidheid van slachtoffers is de alertheid van de politiediensten vergroot. Van een publieke hetze, overhaaste en ondoordachte aangiften of valse meldingen zou geen sprake zijn.

    De Standaard,

    • een regelrechte hetze

    De jongelui hadden zoals gebruikelijk flink wat herrie geschopt, affiches afgescheurd en dat soort kannibaalse straatschenderijen, en ze hadden er bij de gemeentelijke autoriteiten ook op aangedrongen dat Leopold Sondag spreekverbod zou worden opgelegd. De politie, zo besloot het 'Tageblatt' zijn artikel, had een paar demonstranten voorgeleid, maar ze na ondervraging dadelijk weer op vrije voeten gesteld. 'Wat vind je dààrvan? dat is een regelrechte hetze - of niet soms? De marxistische filosoof en anarchist Leopold Sondag! Ze zijn waarachtig helemaal op hol geslagen.

    Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

    • de succesvolle hetze

    Het voorstel voor een Nederlands/Belgische voetbalcompetitie [...] is een illusie. Het voorstel houdt geen rekening met 1. De bijna pathologische afkeer van sommige Franstaligen voor alles wat Nederlandstalig is of wat zweemt naar een structuur met een Nederlandstalige meerderheid. Denk aan de uitgeholde Benelux, aan het veto van de mafiose Parti Socialiste tegen een fusie KLM/Sabena, aan de succesvolle hetze tegen een gezamenlijk cultureel centrum in Madrid. 2. De situatie in de Belgische Voetbalbond.

    NRC,

    • een vijandige hetze

    Moslims vinden dat er van hen een karikatuur wordt gemaakt en interpreteren dit doorgaans als een vijandige hetze die in het Noorden tegen, vooral, hun godsdienst wordt gevoerd.

    http://www.michsjol.demon.nl/artikelen/

    • een ware hetze

    In Amerika werd onder aanvoering van dr. Frederic Wertham [...] een ware hetze gevoerd tegen het beeldverhaal. Er vonden openbare boekverbrandingen plaats en uitgevers van beeldverhalen werden onderworpen aan langdurige hoorzittingen.

    http://home.wxs.nl/~staten/beeld1.htm#algemeen

    De concrete aanleiding tot de samenstelling van het boek was de controverse die enkele jaren geleden bij onze Noorderburen ontstond over de film van Martin Scorsese The last temptation of Christ. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Nikos Kazantzakis laat een voor velen al te menselijke Jezus zien: een twijfelaar die ten prooi is aan de verscheurende keuze tussen zijn roeping enerzijds, en zijn verlangen om een gewoon leven te leiden, te trouwen en kinderen te krijgen anderzijds. Tegen de film ontstond een ware hetze. Sommigen noemden hem godslasterlijk, heiligschennend en een duivelse persiflage op Gods verlossingswerk.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • de aanslepende hetze
    • een beginnende hetze
    • de toenemende hetze

    Het milieubeleid is sinds de laatste verkiezingen als politiek tema duidelijk overvleugeld door andere, socio-ekonomische tema's. De elektorale tegenvaller van Agalev en de aanslepende hetze rond het mestaktieplan heeft de bestuurspartijen blijkbaar doen kiezen voor een kleurloos konsoliderend milieubeleid.

    De Standaard,

    Vanuit Kisangani kwam gisteren betrouwbare informatie over een beginnende hetze tegen blanken.

    De Standaard,

    De toenemende en overdreven hetze in de Vlaamse pers (vooral radio en tv) tegen de autosport [...] en de rallysport in het biezonder, drijft de autosport terug in de francofonie (wat de RACB altijd al heeft gewild natuurlijk, maar waar de taaie hardwerkende Vlaamse organizatoren konden aan weerstaan).

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een (bewust) gevoerde hetze
    • de opgezette hetze
    • een georchestreerde hetze
    • de georganiseerde hetze

    Als de nu gevoerde hetze tegen de fabriek bleef aanhouden en als het tot een bezetting van de fabriek mocht komen, dan overwoog de directie ernstig de poorten definitief te sluiten.

    Iks, Johan Van Nijen,

    U gooit oorzaak en gevolg, beschuldigde en beschuldiger door elkaar. Niet het Vlaams Blok maakt de Vlaamse zaak onmogelijk, wel een bewust gevoerde en georchestreerde hetze tegen het Vlaams Blok.

    http://forum.politics.be/viewtopic.php?t=566,

    De CVP van Kapellen maant de bevolking van deze gemeente aan "zich niet te laten meesleuren in een voor een groot deel door politici van buiten de gemeente opgezette hetze" over de komst van een opvangcentrum voor asielzoekers.

    De Standaard,

    De ABVV-top verdedigde zijn eisen als "redelijk en binnen de wet. Blijkbaar zijn wij de enige die de wet juist kunnen lezen", aldus voorzitter Nollet. Hij zette zich fel af tegen "deze georganiseerde hetze" tegen zijn vakbond.

    De Standaard,

    De brutale discriminatie van de joden onder het Gomulka-regime en de door de overheid georganiseerde hetze tegen de joden in 1968 gaven haar gelijk: het nieuwe antisemitisme van de communisten en de militaire overwinningen van de staat Israël op zijn Arabische buren waren voor 20.000 joden een duidelijk signaal om uit te wijken naar hun 'Beloofde Land', waar ze niet langer tweederangsburgers zouden zijn.

    http://www.wereldwijd.be/archief/9712-071.htm,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: door

    • een hetze door iemand

    De politie van Amsterdam heeft hem verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij de mishandeling van de vorig jaar door zelfdoding overleden schrijver Adriaan Venema. Volgens Van der P. is zijn aanhouding louter het gevolg van een hetze door het voormalige Amsterdamse CD-kaderlid F. H.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: in

    • de, een hetze in de pers

    Het verhaal gaat over een Amerikaanse kleurling die zich op het blanke ras, en met name op blanke meisjes, wreekt voor onrecht dat zijn familie door blanken is aangedaan. Door de moord in de rue du Départ werd de hetze in de pers aangewakkerd: "Le roman qui tue", blokletterde een Parijse avondkrant.

    De Standaard,

    Boesaks diplomatieke gaven zorgden ervoor dat de Wereldbond van Gereformeerde Kerken in 1982 apartheid als een zonde veroordeelde. Een permanente hetze in de blanke Afrikaner pers volgde. [...]. Boesak werd bovendien gekozen tot voorzitter van de Wereldbond. Hij raakte het blanke Afrikaner establishment in het hart: de theologische rechtvaardiging onder de apartheid was weggeslagen. Een permanente hetze in de blanke Afrikaner pers volgde.

    NRC,

    • de hetze in Duitsland
    • de hetze in Rwanda

    De tekst is van Volker Schlöndorff, begenadigd filmer van controversiële thema's. Hij vergeleek de hetze in Duitsland na 11 september met de grimmige sfeer in het land tijdens de terreur van de Rote Armee Fraktion.

    http://www.amnesty.nl/mediatheek_wordtvervolgd.html,

    Enerzijds bedaarde hij telkens weer onrust over de anti-Belgische hetze in Rwanda en zei hij te streven naar uitvoering van de akkoorden van Arusha over machtsdeling met de Tutsi. Anderzijds bulkt het verslag van een ad-hoc-werkgroep van de senaat, die geheime documenten kon inkijken, van aanwijzingen dat de omgeving van Habyarimana een belangrijke rol speelde in het organiseren van de moordmachine, in het plan om de terugtrekking van de VN-operatie Unamir te provoceren door tien Belgen te vermoorden en in de financiering van de haatradio Mille Collines (RTLM).

    De Standaard,

    Voorzetsel: over

    • de hetze over de adoptieproblematiek
    • de hetze over de sociale zekerheid

    Onverantwoord. Zo noemt Lieven Vandenberghe, administrateur-generaal van Kind Gezin, de hetze die Volksunie-voorzitter Bert Anciaux over de adoptieproblematiek ontketende.

    De Standaard,

    Wat de hetze over de sociale zekerheid betreft, dient er toch even op gewezen te worden dat de eerste vraag tot splitsing uitgegaan is van de Waalse, socialistische, syndicale voorman, Renard.

    De Standaard,

    Voorzetsel: rond

    ( (vooral) in België)
    • een hetze rond de affaire
    • de hetze rond het arrest van het Hof van Cassatie
    • de hetze rond het boek
    • de hetze rond de hormonen
    • de hetze rond lopend onderzoek
    • de hetze rond een plan
    • de hetze rond iemands roman

    De meeste renners bekenden dat ze verboden middelen namen (en kregen dan ook een schorsing) maar Virenque en Hervé hielden vol dat ze van niets wisten. Rond de affaire werd in de media een hele hetze opgezet. De wielersport daverde op z'n grondvesten en bijna haalde de Tour Parijs niet.

    http://home.tiscali.be/virenque/auteur.htm

    Noodlot is de roman waarin Couperus het meest onverhuld over homoseksueel getinte liefde spreekt. Onder meer daarom reageerden de critici destijds ronduit negatief. De hetze rond het boek leidde er zelfs toe dat vanop de kansel tegen deze "ziel- en geestbedervende" literatuur werd gewaarschuwd.

    De Standaard,

    België staat op zijn kop. Aanleiding is de hele hetze rond het arrest van het Hof van Cassatie en het lopend onderzoek naar de mensonwaardige praktijken van Dutroux.

    De Standaard,

    Sinds de hetze rond de hormonen, zit hormonenvrij vlees in de lift, hoewel dit op en af gaat.

    http://www.wereldwijd.be/archief/ww296-08.htm,

    Het milieubeleid is sinds de laatste verkiezingen als politiek tema duidelijk overvleugeld door andere, socio-ekonomische tema's. De elektorale tegenvaller van Agalev en de aanslepende hetze rond het mestaktieplan heeft de bestuurspartijen blijkbaar doen kiezen voor een kleurloos konsoliderend milieubeleid.

    De Standaard,

    Günter Grass over de hetze rond zijn nieuwe roman.

    De Standaard,

    Voorzetsel: overig

    ( (vooral) in België. Met een voorzetselgroep die ingeleid wordt door rondom.)
    • de hetze rondom iemands persoon

    Hoeveel tegenstrijdigheden men ook zou blootleggen, hij wist dat het allemaal geen zin had. Zolang Luyten niet gevonden werd zou de hetze rondom diens persoon niet afnemen.

    Naakte zielen, Luc Deflo,

    Voorzetsel: tegen

    • een hetze tegen mij
    • een hetze tegen haar
    • een hetze tegen hem
    • een hetze tegen ons

    "Ik heb geprobeerd boerderijen in de buurt voor mijn zoons te kopen en sindsdien zien ze groen en geel van jaloezie. Er is sprake van een hetze tegen mij waar ik niets meer tegen kan doen. Of u me nu veroordeelt of niet, de kranten hebben mij al kapot gemaakt."

    NRC,

    "In België was de voorbije weken een hetze tegen mij ontstaan. Daarom was het beter dat ik vertrok. Ik kom naar Nederland om sportieve revanche te zoeken. Ik ben blij dat ik weg ben. Hoewel ik hier nog maar pas ben, heb ik het trouwens al naar mijn zin", klonk Gilles De Bilde opgelucht toen hij gisteren in de vooravond in Eindhoven als aanwinst van PSV aan de pers werd voorgesteld.

    De Standaard,

    Haar schoonzoons voerden na de dood van haar man in 1604 een hetze tegen haar om haar bezit af te pakken en haar politiek vleugellam te maken.

    NRC,

    Volgens Winters zelf is er sprake van een hetze tegen hem.

    NRC,

    Volgens de verdachte hebben twee kerkeraadsleden een hetze tegen hem ontketend en is hij daar nu de dupe van.

    Meppeler Courant,

    "Misschien dat het ook wel komt omdat de pers ons het meest kritisch benaderd van alle clubs in Nederland. Als het wat minder gaat, lijkt het wel of er een hetze tegen ons wordt gevoerd. Ik vraag me wel eens af of we niet te vaak landskampioen zijn geworden."

    NRC,

    ( Frequent aangetroffen.)
    • een hetze tegen al wat vreemd is
    • een hetze tegen blanken
    • een hetze tegen de boeren
    • een hetze tegen buitenlanders
    • een hetze tegen de buitenwereld
    • een hetze tegen communisten
    • een hetze tegen immigranten
    • een hetze tegen de joden
    • een hetze tegen de jongeren
    • een hetze tegen de mormonen
    • een hetze tegen de nertsverkopers
    • een hetze tegen de ouderen

    Het aanwijzen van buitenlandse zondebokken (het internationale Joodse kapitaal, het bolsjewisme, de hoge Amerikaanse rentevoeten) bleef en blijft het ideaal middel om de samenhang van de natie te beschermen tegen de desillusies van de interne politiek. Worden de problemen te ernstig, dan wordt de energie, geaccumuleerd door de hetze tegen al wat vreemd is, omgezet in oorlog teneinde beslag te leggen op de rijkdom van de burgers in andere landen.

    http://www.libertarian.nl/artikelen/nationalisme%20en%20socialisme.htm

    Vanuit Kisangani kwam gisteren betrouwbare informatie over een beginnende hetze tegen blanken.

    De Standaard,

    Het wordt allemaal opgeklopt; er wordt als het ware een hetze gevoerd tegen de boeren.

    Meppeler Courant,

    De start van de campagne ging vergezeld van geruststellende woorden van de belangrijkste politicus in het zuiden, Tan Sang, hoofd van het volkskomitee in Ho Chi Minh-stad. "Angst dat de campagne ontspoort in een hetze tegen buitenlanders en westerse invloeden is niet nodig", zei hij vorige week.

    De Standaard,

    Het socialisme, dat zich graag tooit met internationalistische en humanitaire pretenties, vervalt, eens het in de praktijk wordt gebracht, eveneens in puur nationalistische demagogie. Deze hetze tegen de buitenwereld vormt bovendien voor de militaristische fractie van de rode bureaucratie een ideale voedingsbodem om een enorm wapenarsenaal te ontwikkelen.

    http://www.libertarian.nl/artikelen/nationalisme%20en%20socialisme.htm

    Van 1950 tot 1954 voerde de Amerikaanse politicus Joseph McCarthy een hetze tegen vermeende binnenlandse communisten.

    Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

    De Republikeinse hetze tegen immigranten drijft deze traditionele Republikeinen in Clintons armen.

    De Standaard,

    De brutale discriminatie van de joden onder het Gomulka-regime en de door de overheid georganiseerde hetze tegen de joden in 1968 gaven haar gelijk: het nieuwe antisemitisme van de communisten en de militaire overwinningen van de staat Israël op zijn Arabische buren waren voor 20.000 joden een duidelijk signaal om uit te wijken naar hun 'Beloofde Land', waar ze niet langer tweederangsburgers zouden zijn.

    http://www.wereldwijd.be/archief/9712-071.htm,

    Dan heb je de staat of hoe het ook heet. Die zeggen dat illegalen en asielzoekers profiteurs zijn en weg moeten. "Er is een hetze aan de gang, ook tegen de jongeren."

    NRC,

    De hetze tegen de mormonen bereikt een hoogtepunt. Op last van de gouverneur van Iliinois worden Joseph Smith en enkele van zijn naaste medewerkers in de gevangenis van Carthage opgesloten.

    http://www.gva.be/dossiers/-w/winterspelen2002/utah3.asp

    De veroordeling van de advertentie door de reclamecommssie is niet bindend. Wel beveelt de commissie het NBI aan niet meer met de gewraakte advertentie te adverteren. Gebeurt dit toch dan kan Bont voor Dieren met de uitspraak van de reclamecommissie in de hand naar de rechter stappen. Het NBI vindt dat er sprake is van een hetze tegen de nertsverkopers.

    NRC,

    Met name door de manier waarop de media het bericht oppakken, gaat het toch een beetje op een hetze tegen de ouderen lijken.

    NRC,

    ( Frequent aangetroffen.)
    • een hetze tegen de bètavakken
    • de hetze tegen chloorchemie
    • de hetze tegen de (nieuwe) drugsnota
    • de hetze tegen de fabriek
    • een hetze tegen hun godsdienst
    • een hetze tegen het kunstgras
    • een hetze tegen de partij
    • een hetze tegen het Vlaams Blok
    • een hetze tegen westerse invloeden

    Zoals het er nu staat lijkt het erop dat er de afgelopen jaren niets is gebeurd, dat de betadocenten een beetje achterover hebben geleund. Holle kreten die de minister als werkgever zich niet kan veroorloven over de ruggen van tal van hardwerkende betadocenten heen. En als klap op de vuurpijl de laatste opmerking in de geciteerde alinea over "de cultuur in en rond de vakken". Let daarbij vooral op het woordje "waarschijnlijk". Het gaat over "iets" negatiefs. Kortom, een verdachtmaking van "iets", zonder dat erbij staat wat dat "iets" inhoudt. En daarmee krijgt het de schijn van een hetze tegen de bètavakken.

    http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief/295.htm,

    Solvay vindt de hetze van de milieubeweging tegen chloorchemie absurd. Ongeveer zestig procent van de hele chemische industrie van de wereld draait op chloorchemie.

    De Standaard,

    De laatste weken doemden ze overal op: affiches en flyers die opriepen om op 28 april in Antwerpen te betogen tegen het Vlaams Blok en zijn hetze tegen de nieuwe drugsnota.

    De Morgen,

    Als de nu gevoerde hetze tegen de fabriek bleef aanhouden en als het tot een bezetting van de fabriek mocht komen, dan overwoog de directie ernstig de poorten definitief te sluiten.

    Iks, Johan Van Nijen,

    Moslims vinden dat er van hen een karikatuur wordt gemaakt en interpreteren dit doorgaans als een vijandige hetze die in het Noorden tegen, vooral, hun godsdienst wordt gevoerd.

    http://www.michsjol.demon.nl/artikelen/

    Een woordvoerder zegt dat "keer op keer" is aangetoond dat de rubberkorrels veilig zijn voor mens en milieu. Woordvoerder Rolf Harbers spreekt van een nieuw hoofdstuk in de hetze tegen het kunstgras. "Een zevenjarig praktijkonderzoek heeft aangetoond dat als je de juiste onderlaag gebruikt er zelfs minder zink in het drainagewater wordt aangetroffen dan in regenwater."

    https://nos.nl/artikel/2194083-zoveelste-hetze-tegen-kunstgraskorrels.html,

    De PvdA, onder wier aanvoering volgens de CD-leider een hetze tegen de partij is gevoerd, en de 'gedweeë' pers, krijgen er in zijn donderspeech flink van langs.

    NRC,

    U gooit oorzaak en gevolg, beschuldigde en beschuldiger door elkaar. Niet het Vlaams Blok maakt de Vlaamse zaak onmogelijk, wel een bewust gevoerde en georchestreerde hetze tegen het Vlaams Blok.

    http://forum.politics.be/viewtopic.php?t=566,

    De start van de campagne ging vergezeld van geruststellende woorden van de belangrijkste politicus in het zuiden, Tan Sang, hoofd van het volkskomitee in Ho Chi Minh-stad. "Angst dat de campagne ontspoort in een hetze tegen buitenlanders en westerse invloeden is niet nodig", zei hij vorige week.

    De Standaard,

    • de hetze tegen Bessel Kok
    • een hetze tegen Brinkman
    • de hetze tegen Dumas
    • de hetze tegen Major

    Remiche - met het etiket van de franstalige christenmdemocratische PSC - is de afgelopen maanden afgeschilderd als de intrigant achter de hetze tegen Bessel Kok.

    NRC,

    Mocht de uitzending onderdeel zijn van een hetze tegen Brinkman, dan is dat volgens de premier "een ineffectieve actie".

    NRC,

    In 1850 verscheen in het blad ONZE TIJD een artikel over Alexandre Dumas. Het stuk getuigt van een zeer slechte gezindheid tegenover de schrijver en is duidelijk geïnspireerd op de hetze tegen Dumas die Eugène Mirecourt en zijn volgelingen in Frankrijk voerde.

    http://home.wxs.nl/~mwalswee/tijd.htm

    De conservatieve kranten waren bijzonder loyaal tegenover Margaret Thatcher tijdens haar premierschap. Ze wentelden zich de voorbije jaren in hun heimwee naar de IJzeren Lady en verklaarden haar ei zo na heilig. John Major was in hun ogen de man die haar erfenis verkwanselde. De steun voor Blair ligt in het logische verlengde van die jarenlange hetze tegen Major.

    De Standaard,

    Voorzetsel: uit

    • de hetze uit SP-hoek

    De brief van advokaat Eric Gillet aan Kamervoorzitter Langendries is volgens Delcroix onontvankelijk. Met grote stelligheid sluit de ex-minister uit dat die brief kan dienen als basis voor vervolging. De hetze uit SP-hoek schrijft hij toe aan "sommigen die rekenen op revanche en die iedereen willen bekladden."

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • een hetze van de autoriteiten
    • de hetze van de francofonie
    • de hetze van de milieubeweging

    De sekte zou ook een Russische legerhelikopter hebben gekocht. "Het is allemaal een hetze van de autoriteiten die bang zijn voor ons geloof", zei Fumihiro in het Moskouse hoofdkwartier van de groep.

    NRC,

    Het Vlaamse Parlement trekt eens te meer naar het Arbitragehof [...] om de subsidies te laten vernietigen die de Franse Gemeenschap voor 1996-1997 wil uitbetalen aan het anti-Vlaamse blaadje Carrefour dat verspreid wordt in de Vlaamse Rand rond Brussel. Het Vlaams Parlement maakt zich illusies te denken hiermede de anti-Vlaamse hetze van de francofonie in de Rand te kunnen stopzetten.

    De Standaard,

    Solvay vindt de hetze van de milieubeweging tegen chloorchemie absurd. Ongeveer zestig procent van de hele chemische industrie van de wereld draait op chloorchemie.

    De Standaard,

    • de hetze van Ties Kruise

    Oltmans heeft zijn vertrouwen onvoorwaardelijk uitgesproken in de captain. 'Marc is de mid-mid van mijn elftal. Discussie gesloten.' De hetze van Ties Kruize dat Oranje met Delissen als centrale middenvelder in Sydney nooit wereldkampioen kan worden, vindt hij schizofreen. 'Die Kruize moet uit ervaring weten dat hij zo vlak voor het WK geen onrust moet kweken.'

    Meppeler Courant,

    in voorzetselgroep


    • meedoen aan de hetze

    Op een teleurstellende wijze doet uw krant mee aan de hetze tegen de uitspraak van het Hof van Cassatie. De publicatie van dit arrest ging niet gepaard met een poging tot objectieve commentaar.

    De Standaard,

    • op een hetze (beginnen te) lijken

    Met name door de manier waarop de media het bericht oppakken, gaat het toch een beetje op een hetze tegen de ouderen lijken.

    NRC,

    De boosheid borrelt weer op. 'Hoe durven ze, het begint voor de zoveelste keer op een hetze te lijken'. De boude uitspraken komen van voorzitter T. van der Sluis van de afdeling Steenwijk e.o. van de Dierenbescherming in een regionale krant. Daarin wordt onder meer gesteld dat zijn organisatie kennis heeft genomen van het ineens verdwijnen van knobbelzwanen uit de Gieterse wateren. Volgens de dierenbeschermers zou dat voornamelijk komen door afschot van jagers uit de omgeving. In het artikel wordt door de voorzitter verondersteld dat de sierlijke watervogels door illegale praktijken van jagers (deze vogelsoort is wettelijk beschermd) aan hun einde komen.

    Meppeler Courant,

    • tot de hetze leiden

    Het operagezelschap uit Sint-Petersburg presenteerde de herwerkte versie van Lady Macbeth van Mtsensk, de opera van Sjostakovitsj die in 1936 door een artikel in de partijkrant Pravda veroordeeld werd. Nochtans was de première een succes en werd de opera onmiddellijk in het buitenland opgevoerd. Stalins ongenoegen en de wens van het Sovjet-regime om alle kunstuitingen onder controle te hebben, leidden tot de hetze. Het verbod werd pas in 1953 opgeheven.

    De Standaard,

    • de gevolgen van de hetze
    • de oorzaken van een hetze

    Op kosten van de vrijheid van meningsuiting zullen de Israëli's niet meer mogen weten dat in Tel-Aviv, Jeruzalem of elders, weer op een muur is gekrijt dat "Rabin een verrader" is. Zo gevoelig zijn de ministers voor de gevolgen van de nationalistische hetze die Rabin heeft geveld en ook een van hen zou kunnen treffen.

    De Standaard,

    Volgende week begint een bijzondere senaatscommissie met hoorzittingen over de moord op tien para's in april 1994 en over de daaropvolgende volkerenmoord in Rwanda. In de maanden die daaraan voorafgingen bleven politici en militairen goeddeels besluiteloos tegenover de vele tekenen van vijandigheid tegen ons land. Ze leken blind voor de plannen om de aftocht van de blauwhelmen te provoceren door de moord op blanke soldaten. Maar wat waren de oorzaken van die anti-Belgische hetze, in een land dat we traditioneel rekenden bij onze vrienden? Goedkoper

    De Standaard,

    • de schijn van een hetze

    Zoals het er nu staat lijkt het erop dat er de afgelopen jaren niets is gebeurd, dat de betadocenten een beetje achterover hebben geleund. Holle kreten die de minister als werkgever zich niet kan veroorloven over de ruggen van tal van hardwerkende betadocenten heen. En als klap op de vuurpijl de laatste opmerking in de geciteerde alinea over "de cultuur in en rond de vakken". Let daarbij vooral op het woordje "waarschijnlijk". Het gaat over "iets" negatiefs. Kortom, een verdachtmaking van "iets", zonder dat erbij staat wat dat "iets" inhoudt. En daarmee krijgt het de schijn van een hetze tegen de bètavakken.

    http://www.digischool.nl/wi/WiskundE-brief/295.htm,

    • het slachtoffer van een hetze
    • slachtoffers van een hetze

    Tevens werd hij in het gezelschap gezien van Hsü Chih-chien, een hoge funktionaris die op een bepaald ogenblik het slachtoffer werd van een hetze tegen de westerse missionarissen in China.

    De Standaard,

    Vooral in linkse kringen [...] was men ervan overtuigd dat de twee mannen slachtoffers waren geworden van een anti-linkse hetze.

    http://users.pandora.be/geert/Cursus_Bespreking/Literatuurlezingen/3Stad/L3Fitzgerald.html,

    • de vorm van een hetze (aannemen)

    Het eigenaardige is, dat tegen de muis, die in kinderverhaaltjes nog wel eens als een charmant beestje wordt opgevoerd, in de praktijk van het volwassen dagelijks leven vrijwel alles geoorloofd is. En tegen een rat mag inderdaad alles. [...]. De acties tegen deze knaagdieren nemen al te vaak de vorm aan van een hetze, een als volkomen normaal aanvaarde pogrom.

    Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

    • sprake zijn van een hetze
    • er is sprake van een hetze
    • van een hetze spreken

    De veroordeling van de advertentie door de reclamecommssie is niet bindend. Wel beveelt de commissie het NBI aan niet meer met de gewraakte advertentie te adverteren. Gebeurt dit toch dan kan Bont voor Dieren met de uitspraak van de reclamecommissie in de hand naar de rechter stappen. Het NBI vindt dat er sprake is van een hetze tegen de nertsverkopers.

    NRC,

    "Ik heb geprobeerd boerderijen in de buurt voor mijn zoons te kopen en sindsdien zien ze groen en geel van jaloezie. Er is sprake van een hetze tegen mij waar ik niets meer tegen kan doen. Of u me nu veroordeelt of niet, de kranten hebben mij al kapot gemaakt."

    NRC,

    In verschillende nieuwsshows zijn nu al woordvoerders van de Latin Kings aan het woord geweest, die verontwaardigd alle betrokkenheid ontkennen en van een hetze tegen hun 'jeugdclub' spreken.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    • waarschuwen voor een hetze

    In Amerika waarschuwt een acteursvakbond voor een hetze tegen sterren die kritiek leveren op de Irak-politiek van het Witte Huis.

    http://www.groene.nl/2003/0311/gk_hollywood.html,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar hetze
    • zijn hetze
    • hun hetze

    Al heel lang word ik door een collega gepest. Ik werk in een ziekenhuis en mijn wisselende diensten hielpen om het vol te houden. In haar hetze heeft de collega echter een paar artsen weten in te palmen, die achter mijn rug om hebben geklaagd bij de manager.

    https://www.trouw.nl/home/een-volledige-bescherming-tegen-pesten-is-er-niet~ab1b5ce8/,

    De laatste weken doemden ze overal op: affiches en flyers die opriepen om op 28 april in Antwerpen te betogen tegen het Vlaams Blok en zijn hetze tegen de nieuwe drugsnota.

    De Morgen,

    Het is nu zaak om de nieuwe Piet geen knieval voor terreuractivisten te laten zijn. De overheid moet hard optreden bij agressie, geweld, intimidatie en ordeverstoring door 'antiracisten' die nooit genoeg krijgen van hun hetze tegen burgers die ze kennelijk verachten. Als demonstraties tot noodverordeningen in gemeentes leiden, moeten die verwezen worden naar plekken buiten de stad, ver van het sintfeest.

    https://www.telegraaf.nl/columns/2639436/laat-roetpiet-geen-knieval-zijn,

    voorafgegaan door naamvalsgenitief


    • Röhls hetze

    Hoewel hij sinds jaar en dag officieel is bekeerd tot de waarden van de burgerlijke politiek die hij ooit zo verfoeide, koesterde Fischer zijn oude imago van rebel als een oude oorlogswond. In een eerder stadium van Röhls hetze tegen zijn persoon voerde hij aan dat juist de bekering van hem en zijn oude kameraden tot de spelregels van de parlementaire samenleving het moment markeerde dat het nieuwe Duitsland echt ontwaakte als democratische rechtsstaat.

    http://www.groene.nl/2001/0109/rz_restauratie.html,

    voorafgegaan door als


    • iets als een hetze omschrijven

    'Verkrachting', werd hem voorgehouden. 'Verkrachting. Wat is verkrachting', was het antwoord. Ook zou hij zich agressief hebben getoond ten opzichte van stiefzoons. Zo werd er een vaak met een leren riem geslagen, moest het kind met een huishoudschaar het gras knippen en zou een ander kind met zijn beentjes buiten het balkon zijn gehouden. Het was het enige dat de Steenwijker tijdens de vele uren durende zitting zou toegeven. Hij was wel eens te hard geweest vond S. zelf achteraf. Verder omschreef hij alles als een hetze: alle slachtoffers zouden een incest-verleden hebben 'en daarvan is bekend dat zij het op hun weldoener projecteren'.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als deel van een samenstellende afleiding