histologisch


histologisch 1.0

betrekking hebbend op de histologie; verband houdend met de histologie; behorend tot de histologie; gespecialiseerd in de histologie; de histologie betreffend; in bijwoordelijk gebruik: uit het oogpunt van de histologie; op histologische wijze

Algemene voorbeelden


Dat er wetenschappelijk relatief weinig interesse bestaat voor tenderpoints ook wel het fibromyalgie-syndroom genoemd, vloeit vooral voort uit het feit dat dit ziektebeeld (nog) geen evidente diagnosemiddelen kent [...]. Onder het begrip worden ook pijnlijke aandoeningen samengevat, die histologisch al eerder anders beschreven (verklaard) zijn. Aangedaan is het spier-, vet-, zenuw- en bindweefsel.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

De energielevering in de spiervezel zal nu overwegend plaats vinden op basis van de anaërobe glycolyse, deze zorgt vervolgens weer voor een hoger lactaatgehalte en het proces in de spiervezel komt in een vicieuze cirkel, die histologisch een weefselbeschadiging en een pijnlijke spasticiteit veroorzaakt.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

Wat is Barret epitheel en de betekenis van eventueel hierin voorkomende dysplasie en wat is het risico op een adenocarcinoom van de oesophagus? a. Plaveiselepitheel is vervangen door cylindrisch epitheel, in 11% is het permanent (irreversibel dus!). In 10% van alle GORD gevallen komt uiteindelijk Barret epitheel voor. Diagnose is histologisch: metaplastisch epitheel en microscopisch bewijs van maag/darm epitheel. Bij intestinale metaplasie moeten er gobletcells aanwezig zijn. Verhoging kans op kanker met 30-40× t.o.v. de gewone bevolking.

http://www.easy-upload.nl/index.php/file/64a7846a12c6c2,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • histologisch deskundige
  • histologisch technicus

Histologisch deskundige, ook bekend als Technicus histologie. Doel van de functie: Levert informatie voor pathologen met betrekking tot diagnoses en behandeling door microscopische weefselmonsters voor te bereiden; extraheert cellen uit vloeistoffen; bereidt microscoopglaasjes voor; onderhoudt apparatuur en omgeving.

http://my.monsterboard.nl/Vacatureprofielen/Histologisch-deskundige.aspx?re=1002

Paramedisch Personeel [...]. Gegradueerd laborant(e). Histologisch technicus. Hoofddiëtist(e).

http://www.ocmw-brugge.be/nieuws/pdf/publicaties/jaarverslag2002.pdf,

  • histologische diagnose
  • histologisch onderzoek

Histologische diagnose van tumoren. 1. Type tumor. 2. Agressiviteit van de tumor. 3. Gradering en stadiëring van tumoren. 4. Morfologische tumormerkers.

http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/education/u017.htm

De dienst doet cytologische onderzoeken[...], klinische lijkschouwingen met histologisch onderzoek van de organen en de hiermee verbonden toekomstige morfologische en moleculair biologische technieken.

http://www.virgajesse.be/main.php?navpos=2,4,1,1=spec_id=64=0

Daarnaast worden, afhankelijk van het type vulling, verkleuringen, breuken in de vullingen of in de gebitselementen vaak genoemd. Naar dit optreden van secundaire cariës is veel histologisch onderzoek verricht.

NRC,