hoedster


hoedster 1.0

vrouw die een kudde dieren oppast in de open lucht op een niet afgesloten terrein, en die de kudde bij elkaar houdt; vrouw die dieren hoedt

Algemene voorbeelden


Weg van de toeristen, bussen etc; Ineens was er helemaal niemand meer, behalve wat blatende geiten en hun hoedsters en schitterende uitzichten op de oranjekleurige bergen en dalen en op de reeks keien die in de winter een rivier horen te vormen.

http://www.2opreis.com/Marokko/Reisverslag%20Marokko.htm

Het was een grote klus om onderzoek te doen naar de hoedster en haar geiten die voor twee dagen in het sfeervolle Valkenburg verbleven. Ze waren net als mollen onder de grond gekropen.

http://www.hyves.nl/blog/mostrecent/month/blog/16596656/Valkenburg_kerst_2007/jn22/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


hoedster 2.0

vrouw die waakt over de veiligheid, het welzijn en de levenswandel van personen of over de veiligheid en de goede staat van zaken

Algemene voorbeelden


De bange burger hangt zijn precaire bestaan op aan de kleine onderscheiden die het verschil maken tussen licht en duister, verstand en gevoel vooruitgang en verval. De ontmoeting tussen artsen en vrouwen speelt zich af binnen dit maatschappelijk spanningsveld. De vrouw als hoedster en verleidster belichaamt de grens tussen beide sferen. Daarom wordt haar lichaam het strijdtoneel van burgerlijke normering.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de hoedster van de huiselijke haard

De Russische schoonheidssalon in de keuken spaart daarentegen niet alleen een schoonheidsspecialiste uit, maar verbindt op harmonieuze wijze twee essentiële functies van het vrouw zijn: die van de hoedster van de huiselijke haard en van de gevaarlijke mannenverleidster, een combinatie, die een ideale vrouw tot stand brengt.

NRC,

hoedster 3.0

vrouw die waakt over de instandhouding van een toestand, een gebruik, een recht of een gedachtegoed; vrouw die een toestand, een gebruik, een recht of een gedachtegoed in stand houdt

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • een hoedster van de goede zeden

Dertig, vijfendertig jaar na Cremer en Wolkers nog van smerigheid beticht te worden ... mevrouw Van der P. had me geen grotere eer kunnen betonen. Zo is zij, behalve een gedreven romaniste, ook nog eens de hoedster van de goede zeden in de Nederlandse literatuur.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

hoedster 3.1

instelling die waakt over de instandhouding van een toestand, een gebruik, een recht of een gedachtegoed; instelling die een toestand, een gebruik, een recht of een gedachtegoed in stand houdt

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

Algemene voorbeelden


De schrijvers zijn de doeners, en de schoolmeesters zijn de hoeders, die het volkse verzet onderdrukken en de aanvallen op hun regels pareren.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de hoedster van de cultuur
  • de hoedster van de gemeenschappelijke belangen
  • de hoedster van de goede zeden
  • de hoedster van de welvaartstaat
  • de hoedster van een principe
  • de hoedster van een verdrag
  • de hoedster van het vrije woord

Barnier herinnert eraan dat de Commissie als initiatiefneemster en als hoedster van de Verdragen van alle instellingen veruit de meeste documenten produceert, zodat zij de grootste verantwoordelijkheid draagt bij de tenuitvoerlegging van de verordening.

http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

Na de oorlog prezenteert de nieuwe CVP zich eerst als de partij van de koning en de vrije school, gaandeweg ook steeds meer als de motor van de heropbouw en hoedster van de welvaartstaat.

De Standaard,

Kernvraag daarbij zal zijn of de positie van de overheid als hoedster van het algemeen belang voldoende stevig is.

NRC,