hongerstaking


hongerstaking 1.0

het weigeren van voedsel uit protest, meestal om politieke of sociale redenen en met de bedoeling aandacht te vestigen op iemands situatie en een verbetering van die situatie af te dwingen; het ophouden met eten uit protest

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hongerstaking…

is een staking; is een activiteit

  • [Duur] wordt gedaan voor een bepaalde periode, totdat er iets verandert aan de situatie van de hongerstaker, totdat hij zelf opgeeft of totdat de dood erop volgt, na maximaal twee maanden
  • [Intentionaliteit] wordt opzettelijk gedaan
  • [Handelende persoon] wordt vaak gedaan door gevangenen, asielzoekers of activisten, bijvoorbeeld politiek activisten
  • [Gevolg of resultaat] kan tot ernstige gezondheidsschade leiden en blijvend letsel, en kan bij voortduring tot de dood leiden
  • [Motief] wordt gedaan uit protest, meestal om sociale of politieke redenen, met het doel aandacht te vestigen op iemands situatie en een verbetering van die situatie af te dwingen
  • [Bijverschijnsel] uit zich in de eerste week vooral in een aanhoudend hongergevoel, maagkrampen en een licht dalende bloedsuikerspiegel en na een aantal weken in hoofdpijn, hevige duizeligheid en vermoeidheid en een onvermogen zich fysiek in te spannen en na vier weken in gehoorverlies, dubbelzien, misselijkheid, braken, een slechter zicht en bloedingen in het spijsverteringskanaal en zal na 42 tot 79 dagen uiteindelijk resulteren in een coma en het overlijden van de hongerstaker
  • [Onderscheid of tegenstelling] is minder snel schadelijk voor de gezondheid dan een dorststaking

Algemene voorbeelden


Op welk tijdstip een vertrouwensarts bij een hongerstaking betrokken moet worden hangt af van de gegeven omstandigheden.

http://www.johannes-wier.nl/,

De normaal gevoede man heeft voldoende brandstof voor 80 dagen, zelfs als er 2000 Calorieën per dag zouden worden verbruikt. Uit het feit dat hongerstakingen meestal vele dagen eerder tot de dood leiden, is de conclusie te trekken dat het adaptatiemechanisme uiteindelijk tekort schiet [...]. Bij een hongerstaking is er volgens de literatuur een gemiddeld gewichtsverlies van 10 kg per maand.

http://www.johannes-wier.nl/,

Er zijn personen die het risico lopen tijdens een hongerstaking in een vroeg stadium complicaties te krijgen, waardoor zij de hongerstaking minder lang kunnen volhouden. Het gaat om mensen die voordien bepaalde ziekten hadden of nog steeds hebben, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten, diabetes mellitus, epilepsie, maag- of darmbloedingen, medicijngebruik. Onbekende nierziekten kunnen in een vroeg stadium manifest worden, of tot ernstige complicaties leiden inclusief een onverwacht snelle dood. Zwangeren vormen een bijzondere risicogroep waarbij het soms nuttig kan zijn een aparte vertrouwensarts aan te stellen om de belangen van het ongeboren kind te behartigen.

http://www.johannes-wier.nl/,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een kortdurende hongerstaking
  • een langdurige hongerstaking
  • een lange hongerstaking
  • een massale hongerstaking

Op welk tijdstip een vertrouwensarts bij een hongerstaking betrokken moet worden hangt af van de gegeven omstandigheden. Een vroege inschakeling, binnen een week, kan wenselijk zijn vanwege de onafhankelijke positie van de vertrouwensarts; anderzijds kan een (medisch niet noodzakelijke) vroege inschakeling een anders kortdurende hongerstaking een te zwaar gewicht geven.

http://www.johannes-wier.nl/,

Daarbij komt dat zich bij een langdurige hongerstaking op een bepaald moment psychiatrische verschijnselen zullen manifesteren of zelfs wilsonbekwaamheid.

http://www.johannes-wier.nl/,

Natuurlijk wist hij meer. Zo had hij onder meer van de vader van Toon Dewinter vernomen dat hij nooit naar een première mocht komen omdat een arbeider met kapotte handen die zijn godganse leven in een steenbakkerij had gewerkt volgens zijn zoon niet op een galavoorstelling thuishoorde. Daarom had zijn vrouw zich uit protest na een lange hongerstaking laten doodgaan.

Cargo, Patrick Conrad,

Iemand met bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis kan dit bewust niet melden terwijl het risico op decompensatie tijdens een massale hongerstaking levensgroot is.

http://www.johannes-wier.nl/,

in voorzetselgroep


  • in hongerstaking gaan
  • in hongerstaking zijn

De omstreden Italiaanse vruchtbaarheidsarts Severino Antinori is in hongerstaking gegaan. De Italiaanse autoriteiten zouden hem dwarsbomen in zijn werk, vanwege zijn menselijke kloonprojecten. Antinori begeleidt naar eigen zeggen verschillende vrouwen bij het krijgen van een gekloonde baby.

NOS Nieuws,

In 1998 gingen 37 mensen in hongerstaking.

De Telegraaf,

De Koerden, die enkele weken in hongerstaking waren, lieten zich opnemen in een ziekenhuis.

NRC,

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, Volkert van der G., desnoods onder dwang moet worden gevoed als hij aan zijn hongerstaking dreigt te overlijden. Volgens CDA, LPF, VVD en Leefbaar Nederland moet voor Van der G. een uitzondering worden gemaakt op het Nederlandse recht. Normaal geldt het zelfbeschikkingsrecht voor hongerstakers in Nederland. Volkert van der G. is sinds enkele weken in hongerstaking. Hij heeft aangegeven niet kunstmatig te willen worden gevoed als zijn toestand kritiek wordt.

Haarlems Dagblad,

  • het einde van de hongerstaking
  • het einde van een hongerstaking

Het einde van de hongerstaking kwam zaterdag na urenlange onderhandelingen met gevangenen in de gevangenis Bayrampasa in Istanbul, op initiatief van een groep plaatselijke onderhandelaars.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding