hoofdarbeid


hoofdarbeid 1.0

arbeid, werk waarbij niet zozeer met de handen gewerkt hoeft te worden, maar vooral het hoofd, het denkvermogen gebruikt wordt; arbeid die met het hoofd verricht wordt; werk waarbij het niet op spierkracht, maar vooral op het denkvermogen, op inspanning van de hersenen aankomt; geestelijk werk; denkwerk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hoofdarbeid…

is arbeid

  • [Middel] wordt niet met de handen, maar met het hoofd, de hersenen verricht

    Hoofdsemagram: arbeid


    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • hoofdarbeid verrichten

    Cafeïne is evenwel lang geen stimulans die enkel helpt voor mensen die hoofdarbeid verrichten. Ook voor vele shift- of nachtarbeiders is een regelmatig kopje koffie een vanzelfsprekendheid.

    http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

    met adjectief ervoor


    • hoogwaardige hoofdarbeid

    Niet zozeer het telewerken zelf, als wel de organisatie van het werk, zoals de aard en kwaliteit van het werk en de verantwoordelijkheden die men binnen telewerkbare functies draagt, lijken [...] verantwoordelijk voor de uitdijende werkweken van telewerkers. Deze bevinding sluit aan bij de literatuur over telewerken waaruit blijkt dat telewerken vooral mogelijk is binnen functies die op output kunnen worden beoordeeld en beloond, meestentijds functies waarin hoogwaardige hoofdarbeid centraal staat.

    http://www.fss.uu.nl/soc/onderzoek/timecomp/paper7.pdf,

    in voorzetselgroep


    • mensen met een hoofdarbeid

    Uitgerekend mensen met een hoofdarbeid zweren vaak bij de stimulerende werking van een kop koffie. De wetenschap geeft hen gelijk: zo toonden onderzoeken van de Zwitserse geneesheer Prof. Dr. Bättig aan dat koffie helpt om een inzinking te overbruggen als de concentratie en het prestatievermogen bij geestelijk werk verminderen.

    http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

    • de economie van de hoofdarbeid
    • de opkomst van de hoofdarbeid

    Onthaastende mensen hebben niet alleen een prettiger leven, ze worden ook productiever. Doordat ze minder verbeten werken hebben ze een helderder hoofd en werken ze effectiever in de economie van de hoofdarbeid. Dit economische argument voor onthaasting geeft de tijdgeest een slinger de andere kant op en daardoor wordt voorkomen dat we ons door ons werk gek laten maken.

    http://www.menscentraal.nl/tekst_Annegreet_van_Bergen.html,

    In de toekomst zal al bij het organiseren van werkprocessen rekening worden gehouden met stresspreventie en wordt het tegengaan van langdurige negatieve stress een integraal onderdeel van het takenpakket van de managers. Dan ook worden pauzes en lummeltijd weer in ere hersteld, leren werkers in de economie van de hoofdarbeid hoe ze het evenwicht handhaven tussen distantie en betrokkenheid en zullen ze leren hun krachten te spreiden over hun hele loopbaan.

    http://www.menscentraal.nl/tekst_Annegreet_van_Bergen.html,

    In de economie van de hoofdarbeid is de mens de kritische succesfactor. Daarom wordt er wel eens gezegd dat je op alle productiefactoren moet afschrijven, maar dat je kunt bijschrijven op mensen, omdat die zich ontwikkelen.

    http://www.menscentraal.nl/tekst_Annegreet_van_Bergen.html,

    De huidige hang naar luxe, continu bereikbaar zijn, het tweeverdienerschap en de opkomst van de meritocratie en de hoofdarbeid vertellen maar een deel van het verhaal. De slingerbeweging van de geschiedenis zegt minstens evenveel over de huidige werkgekte.

    http://www.menscentraal.nl/tekst_Annegreet_van_Bergen.html,

    • de verschuiving van handenarbeid naar hoofdarbeid

    De ouderen van tegenwoordig zijn over het algemeen fitter en vitaler dan die van vroeger. Deze verbetering komt waarschijnlijk door: de verschuiving van handenarbeid naar hoofdarbeid; betere voeding: meer variatie, minder vet; vooruitgang van de medische wetenschap; bewuster, c.q. gezonder leven.

    http://www.ageing.tno.nl/wie_we_zijn/index.html

    met ander, nevengeschikt substantief


    • hoofdarbeid, handarbeid, vrijwilligerswerk

    In alle soorten werk, hoofdarbeid, handarbeid, vrijwilligerswerk, zoeken werkgevers naar gemotiveerde mensen.

    http://www.aup.nl/pdf/Kohnstammlezing2000.pdf

    hoofdarbeid 2.0

    inspanning die door het hoofd, de hersenen verricht wordt; geheel van psychische activiteiten; hersenactiviteit

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Hoofdarbeid…

    is arbeid

    • [Middel] wordt door het hoofd, de hersenen verricht

      Hoofdsemagram: arbeid


      Algemene voorbeelden


      Het energetische model van de mens als machine kon bogen op een zekere empirische validiteit waar het de spierkracht betrof en de veronderstelde fysieke 'inspanning' die nodig was om de spier aan te trekken. Het had veel minder heuristische waarde waar het het onderzoek naar de inspanning van de psyche (de hoofdarbeid) betrof.

      http://www.transformaties.org/individu_en_netwerk/vermoeidheid.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • de fysiologie van de hoofdarbeid

      Mosso zelf was nog bevangen in de lineaire denktraditie. Hij ontdekte door zijn onderzoekingen op het spoor dat proefpersonen individueel verschilden en dat nachtrust, stemming, geestelijke toestand en dergelijke aantoonbaar van invloed waren op de curve. Hij meende dat wetenschappelijk inzicht in de fysiologische wetmatigheden van de vermoeidheid ertoe zou bijdragen dat men de meest ideale productieomstandigheden zou kunnen ontwerpen. Zijn werk vond in Europa navolging in diverse laboratoria en strekte zich later ook uit op de fysiologie van de hoofdarbeid.

      http://www.transformaties.org/individu_en_netwerk/vermoeidheid.htm,