hooikoortsseizoen


hooikoortsseizoen 1.0

jaarlijks terugkerende periode waarin het pollen of stuifmeel van planten en bomen vrijkomt dat vaak een allergische reactie veroorzaakt die gepaard gaat met loopneuzen, niesbuien en rode ogen; pollenseizoen

Semagram


Een hooikoortsseizoen…

is een seizoen; is een periode; is een tijd

 • [Tijd] valt in de tijd dat het pollen of stuifmeel van planten en bomen vrijkomt, doorgaans in april en mei
 • [Object betroffen] veroorzaakt allergische reacties bij mensen die daarvoor gevoelig zijn
 • [Gevolg of resultaat] gaat gepaard met loopneuzen, niesbuien en rode ogen

  Hoofdsemagram: seizoen


  Algemene voorbeelden


  De berk staat op het punt in bloei te komen en daarmee begint voor veel mensen de periode van loopneuzen, niesbuien en rode ogen: het hooikoortsseizoen.

  http://www.vmce.nl/algemeen/bloeiende-berk-luidt-hooikoortsseizoen-in,

  Nu al duidelijk aantoonbaar, is dat het hooikoortsseizoen langer wordt. De Oostenrijkse hoogleraar Siegfried Jäger bestudeerde de verspreiding van stuifmeel van tientallen soorten sinds 1947. Voor veel soorten geldt dat ze eerder gaan bloeien, bij de es is het verschil sinds 1975 zelfs dertig dagen.

  Reformatorisch Dagblad,

  Bij pollen is het doorgaans moeilijk om contact te vermijden. Toch geef ik graag een aantal tips mee: Ga je naar buiten in het hooikoortsseizoen, doe dit dan bij voorkeur na een regenbui. Er zit dan geen stuifmeel in de lucht. Zet ramen en deuren niet tegen elkaar open en lucht je huis 's ochtends vroeg.

  http://www.socmut.be/ziekenfonds/s_magazine/042001/allergie%C3%ABn.htm,

  In het 'hooikoortsseizoen' kunt u via radio of teletekst volgen of de weersomstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor hooikoortspatiënten.

  http://home.tiscali.be/jantje/index.html

  De patiënten die tussen 2 en 5 sessies van zelfhypnose bijwoonden, hadden minder last van hooikoorts nadat ze de geleerde technieken tijdens twee hooikoortsseizoenen hadden uitgeoefend.

  http://www.goedgevoel.be/gg/nl/112/Hooikoorts/article/detail/308612/2008/06/11/Tien-middeltjes-tegen-hooikoorts.dhtml,