horeca


horeca 1.0

bedrijfstak die bestaat uit commerciële dienstverlenende ondernemingen die logies verstrekken en/of spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse, zoals een hotel, restaurant, snackbar, café enz.; bedrijfstak van horecabedrijven

Semagram (extra betekenisinformatie)


De horeca…

is een bedrijfstak

  • [Deel] bestaat uit dienstverlenende ondernemingen die logies verstrekken en/of maaltijden of kleinere eetwaren en dranken voor gebruik ter plaatse
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een hotel, restaurant, snackbar, café

    Algemene voorbeelden


    De horeca heeft vorig jaar een flinke omzetstijging geboekt. Restaurants, café's, hotels en cafetaria's zetten in 1994 bijna een miljard gulden meer om, 960 miljoen om precies te zijn, een stijging van ruim vijf procent.

    NRC,

    De horeca aan de Vlaamse Kust klaagt niet maar zegt hardop dat het toerisme naar onze Noordzee nieuwe impulsen nodig heeft.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • binnen de horeca
    • in de horeca

    Tijdens de zomermaanden wordt er een stage van acht weken georganiseerd: de leerlingen werken aan het front office van een hotel of nemen een andere onthaalfunctie binnen de horeca waar.

    http://www.hotelschoolkoksijde.be/frameset.htm

    Tegenwoordig is het in de horeca bon ton om uit te pakken met een verrassende omgeving. Een restaurant in een voormalige garage, een broodwinkel, een fietsenmakerij, een molen, een watertoren, een lederfabriek of in een appartement op de bovenste verdieping van een flatgebouw: het zijn allemaal voorbeelden die bestaan.

    http://www.knack.be/CMarticlesGastronomen/ShowArticle.asp?siteID=5=3648=123

    met ander, nevengeschikt substantief


    • horeca en catering
    • horeca en toerisme

    De Tiense Suikerraffinaderij neemt de Nederlandse kleinverpakker W. Van Oordt en Co over. Van Oordt is in de individuele verpakkingen van zout, suiker, ketchup en confituur voor horeca en catering, een van de marktleiders in Europa.

    De Standaard,

    De visserscultuur langs de Middellandse Zee [...] werd weggevaagd en vervangen door die van horeca en toerisme.

    De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen