horecawet


horecawet 1.0

((vooral) in Nederland)

wet uit de Nederlandse wetgeving die regelt aan welke eisen bedrijven zoals horecaondernemingen moeten voldoen om alcohol te verkopen, onder meer op het vlak van vergunningen en ontheffingen, specificatie van leeftijdsgrenzen, de bedrijfsinrichting en de aanwezigheid van de leidinggevende
Vaak aangetroffen in de verbinding Drank- en Horecawet als benaming van de betreffende wet.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De horecawet…

is een wet

  • [Betrokkene] geldt voor bedrijven waar alcohol wordt verkocht, zoals horecabedrijven
  • [Onstoffelijke inhoud] regelt aan welke eisen bedrijven moeten voldoen om alcohol te verkopen, onder meer op het vlak van vergunningen en ontheffingen, specificatie van leeftijdsgrenzen, de bedrijfsinrichting, de aanwezigheid van de leidinggevende en op welke plaatsen geen alcohol mag worden verkocht

    Algemene voorbeelden


    Meerderjarigheid speelt mee in de kieswet, de wegenverkeerswet, de horecawet, het jeugdrecht, de zedenwet en het arbeidsrecht; echter: in het Nederlandse recht krijgen jongeren tussen 12 en 18 jaar stapsgewijs meer rechten.

    http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • Drank- en Horecawet

    Op grond van de landelijke Drank- en Horecawet dienen ondernemers van horecabedrijven en slijtersbedrijven in het bezit te zijn van een drank- en horecavergunning.

    http://www.deventer.nl/Txt/bedrijven-horeca-horecaverg.html

    Op grond van art. 35 Drank- en Horecawet kan de burgemeester ten aanzien van het verstrekken van zwak-alcoholhoudende dranken bij bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard op aanvraag ontheffing verlenen van het verbod om zonder drank- en horecavergunning het horecabedrijf uit te oefenen.

    http://www.deventer.nl/Txt/bedrijven-horeca-horecaverg.html

    Supermarkten, kroegen, slijterijen en discotheken overtreden massaal de Drank- en Horecawet door jongeren trendy alcoholhoudende mixdranken te verkopen.

    de Volkskrant,

    De bepalingen van de Drank- en Horecawet zijn voortaan strafbaar via de Wet op de Economische Delicten; gemeenten kunnen een vergunning intrekken als de bepalingen van de Drank- en Horecawet niet worden nageleefd.

    http://www.edam-volendam.nl/