hotelpiraat


hotelpiraat 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; recht en misdaad; neologisme)

iemand die in hotels en restaurants verblijft en vervolgens vertrekt zonder te betalen
Het woord hotelpiraat was in 2018 veel in het nieuws, toen een hoteleigenaar beelden verspreidde van een echtpaar dat vertrokken was zonder de rekening te voldoen. Er bleken veel meer mensen slachtoffer van de hotelpiraten te zijn en het stel gaf zichzelf vervolgens aan bij de politie. Het woord piraat wordt vaker op deze manier gebruikt in samenstellingen: kijk maar eens naar woorden als drinkpiraat, horecapiraat en wegpiraat.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hotelpiraat…

is een horecapiraat; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De rechtbank in Assen heeft vrijdag de 59-jarige hotelpiraat P.M. veroordeeld tot een celstraf van negen maanden wegens flessentrekkerij. Ook moet hij twee van de door hem benadeelde hotels een schadevergoeding van in totaal ruim 1700 euro betalen. De oorspronkelijk uit Veendam afkomstige M. is al meer dan 25 jaar actief als horecapiraat. Hij verblijft sinds 1980 telkens gedurende korte of langere tijd in hotels zonder te betalen. Af en toe verruilt M. het hotel voor de gevangenis, maar als hij op vrije voeten is, gaat hij vaak meteen weer in de fout.

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/opnieuw-celstraf-voor-zilveren-hotelpiraat~bb1eaf2d/,

      Beruchte oplichter gepakt in Den Haag. De Nederlandse meesteroplichter Dimitri Cas P., die internationaal werd gezocht, blijkt afgelopen weekeinde in Den Haag te zijn gearresteerd. De 34-jarige Middelburger tilde de afgelopen jaren in binnen- en buitenland tientallen mensen door misbruik te maken van hun goed vertrouwen en creditcardgegevens. Bovendien heeft de man als hotelpiraat vele horecagelegenheden gedupeerd. Zo logeerde Dimitri P. in januari verschillende nachten in een luxe suite in het Golden Tulip hotel Westduin in Vlissingen, maar bleek hij zijn rekening daar nooit te hebben voldaan.

      Het duurt niet lang of hotelpiraten Henk en Jolanda geven zich aan bij de politie in Assen. En je hebt dit bericht nog maar nauwelijks tot je laten doordringen of het volgende dient zich alweer aan. Henk en Jolanda hebben zich gemeld bij de Bond van Wetsovertreders. "De BWO heeft ze geadviseerd de rekening van Hotel Marcant niet te betalen nu de directie afstand heeft gedaan in de media dat hij het geld niet meer hoeft te hebben en aan de voedselbank te geven."

      https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/21/hotelpiraten-hebben-ook-rechten-a1613689,

      De politie in Ermelo heeft gisteren een 32-jarige man opgepakt, die de afgelopen weken in tal van hotels overnachtte en ontbeet zonder te betalen. De hotelpiraat bouwde hiermee een schuld van ongeveer 15.000 gulden op.

      https://krantenbankzeeland.nl/issue/stm/1996-02-10/edition/null/page/5?query=hotelpiraat,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 1996
      Bijzonderheden Het woord hotelpiraat komt incidenteel al voor in de jaren negentig.
      Samenhangende woorden (vorm) horecapiraat