houthakker


houthakker 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het hakken van hout, het omhakken van bomen; iemand die hout hakt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een houthakker…

is een persoon

  • [Uiterlijk] wordt stereotype geportretteerd met een geruite, geblokte blouse aan; draagt stereotype een geruit overhemd
  • [Geslacht] is doorgaans een man
  • [Activiteit of handeling] hakt hout; kapt hout; velt bomen; hakt bomen om; ruimt bomen; ruimt hout
  • [Belanghebbende of begunstigde] voert zijn taak uit voor een opdrachtgever
  • [Betrokkene] werkt onder leiding van een boswachter of houtvester
  • [Instrument] gebruikt een bijl; maakt tegenwoordig vooral gebruik van een kettingzaag of zaagmachine
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk voor zijn beroep; hakt soms hout in wedstrijdverband

Algemene voorbeelden


De houthakker die [...] het licht- en adembenemend gevecht om levensruimte van de bomen langs en achter mijn woning kwam beslechten, zal deze klus niet gauw vergeten. Om een zware, gevaarlijk naar de bedrading langs de weg grijpende tak af te zagen deed hij een beroep op de brandweer. De commandant was dadelijk bereid de wagen met de hoogwerker te zenden, maar hij had de toelating van het gemeentebestuur nodig.

De Standaard,

Er kwam een houthakker voor wie een boom iets moois is, het mooiste wat er bestaat en hij had Bert ook iets gegund. Hij mocht aan het touwtje trekken. Het touwtje in de top van de boom. Dat was het lievelingsklusje van de houthakker. Hij had uitgelegd dat Bert op het moment dat de boom omviel een ruk moest geven aan het touw zodat de boom horizontaal op de grond zou landen. Zonder ruk aan het touw stuitert de boom als een wipwap terug.

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

Het was een zwarte dag voor de arme houthakker toen hij het bevel kreeg om eigenhandig de bomen om te hakken die de weg in de weg stonden, maar de houthakker was snel van begrip. Een tweede brief zou geen zoden aan de dijk zetten. Andere houthakkers zouden klaarstaan indien hij er het bijltje bij neerlegde.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

Er was eens een houthakker die met zijn gezin aan de rand van een bos woonde. Soms werd hij gebeld om een boom om te hakken die kilometers van zijn huisje stond, maar meestal hakte hij rustig in zijn bos, precies zoals zijn vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootvader hadden gedaan. Net zoals zij ging hij met grote omzichtigheid te werk want gulzigheid komt voor de val. Altijd koos hij zijn bomen zo uit dat je nauwelijks merkte dat er eentje verdwenen was. De houthakker wilde het bos bewaren voor zijn zonen, kleinzonen en achterkleinzonen, want hij ging ervan uit dat ook zij als houthakker aan de kost zouden willen komen. Wat hem betrof bestond er geen mooier vak.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

Hill zei geschokt te zijn door het incident. "De aanval op Luna voelt net alsof de kettingzaag mij persoonlijk heeft geraakt." Het is bijna een jaar geleden dat ze haar boomzit beëindigde. Hill werd wereldwijd nieuws met haar protest tegen de kap van sequoia's in Noord-Californië. Ze beëindigde haar protest nadat een houtzagerij instemde met het behoud van Luna en een gebied van 66 kilometer daaromheen. In ruil daarvoor moesten Hill en haar vrienden 50.000 dollar (ruim 125.000 gulden) betalen om de boom tot in eeuwigheid uit handen van houthakkers te houden. Verschillende deskundigen bekijken of de schade aan de boom te herstellen is.

De Telegraaf,

Ze hoorde de verhalen die de houthakkers elkaar vertelden, over de geesten die in de bomen huisden, over insecten die ziektes uit het bloed konden zuigen, over bladeren die wonden genazen. Ze hoorde over de opzichters die de houthakkers met de zweep afranselden en weigerden hun lonen uit te betalen, ze hoorde over ongelukken – iedere houthakker miste wel een vinger of een teen.

Voel maar, Jan Brokken,

De vraag naar hardhout nam inderdaad af. De prijzen kwamen onder druk te staan, en conform de onontkoombare wetten van het kapitalisme zakten die prijzen zelfs. Om de inkomsten van de houthakkers op peil te houden moest er dus meer worden gehakt. Is dan ook gebeurd. Maar was weer wat minder goed voor het milieu.

http://www.arabistjansen.nl/ontwikkeling.doc,

Het dagelijkse huishouden verzorgen de huismoeder en twee bewoners: koken, poetsen en wassen, u kent het wel. Ook de gebouwen moeten worden onderhouden en eventueel uitgebreid. Hiervoor zijn minstens een medewerker en een bewoner mee bezig. Wanneer de winter intreedt zorgen de houthakkers voor hout in de haarden en het kookfornuis.

http://users.pandora.be/t014674/widar/werken.htm

De sauna, zoals wij die nu kennen, is een Finse uitvinding. De oorspronkelijke betekenis van het Finse woord sauna is "kuil". Houthakkers in het barre klimaat warmden zich aan het houtvuur en om zich tegen de wind te beschermen legden dat vuur aan in een kuil. Vaak werd zo'n vuurkuil met boomstammen en aarde overdekt, waardoor de "Holsauna" ontstond.

http://www.saunashop.be/

Honderd meter verder is zo'n driver met zijn Timberjack aan het werk. Het beeld van pezige houthakkers die met bijl of zaag te keer gaan is hier al vele jaren verleden tijd. Een jonge, blonde Fin zit twee meter hoog in zijn computergestuurde cabine. Het is nog het best te vergelijken met een gigantische traktor met kraan [...]. De driver tikt in zijn computer in welke boomsoort hij zal kappen en op welke lengte dat moet gebeuren.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met koppelwerkwoord


  • zijn

Zijn vader was houthakker geweest en had niet al te veel contanten binnenbracht, terwijl zijn loon merendeels werd omgezet in bonnetjes in de bedrijfswinkel.

Cherry, Mary Karr,

met adjectief ervoor


  • de zelfstandige houthakker

"Wij zorgen er voor dat de jaarlijkse aangroei (1,5 miljoen m³) groter blijft dan er gerooid wordt (1,1 miljoen m³). Van die opbrengst gaat 20 procent naar onze zagerijen en 80 procent naar de papierfabrieken." De computer registreert gewicht, lengte en soort van alle gekapte bomen en UPM zal op basis van een print niet alleen de boseigenaar, maar ook de zelfstandige houthakker betalen. De onderneming kan in het computerbestand lezen waar het hout ligt en wanneer er een truck voor het transport nodig is.

De Standaard,

voorafgegaan door als


  • als houthakker

Alles bij elkaar zijn er zeker enkele honderden mensen in Vlaanderen actief als houthakker of bij het ruimen van het hout.

http://www.ebg.be/oud%20web/Dienst/werk_zoeken_in_bos-_en_natuursector.htm,

We staan temidden van de bloemenpracht tussen zijn twee uit leem, riet en boomstammen opgetrokken hutten. Een wild zwijn scharrelt - opmerkelijk tam - even verderop rond de geparkeerde landrover. Zijn hele leven verdiende Alfonso als houthakker de kost in de Doñana. Met zijn vrouw vormt hij nu de laatste der Mohikanen: nog twee andere families wonen op traditionele wijze in het park.

NRC,

In die jaren werkten ook vele Pullenaars als houthakker op het kasteeldomein Krabbels.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


houthakker 2.0

iemand die zeer lomp, ruw te werk gaat; lomp persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een houthakker…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat ruw, lomp te werk

    Algemene voorbeelden


    Techneuten zijn houthakkers en botte boeren, vertelde een manager van PTT Telecom begin dit jaar op het congres 'Scholing, bouwsteen van je carrière' - doelend op de soms gebrekkige omgangsvormen van ingenieurs. Toch gloort er hoop: op communicatietrainingen, nu de meest populaire bedrijfsopleidingen, wordt hard gesleuteld aan de sociale vaardigheid van ingenieurs.

    NRC,

    Van houthakker tot profvoetballer. Van reserve bij PSV tot WK-ster voor Zweden. Klas Ingesson is een man van uitersten. Een jaar lang heeft hij zich in Eindhoven zitten te verbijten op de reservebank. In Nederland werd hij sowieso gezien als een houten klaas, een dom werkpaard zonder gevoel voor de bal. Maar op het WK haalt hij zijn gram, lacht hij met z'n 48 caps iedereen in Nederland vierkant uit. Want hij, Klas Ingesson, zit met Zweden bij de laatste vier van de wereld en speelt vannacht tegen Brazilië voor een plaats in de finale.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een lompe houthakker

    Die 0-1 van Pozzi vond ik echt geweldig gevoetbald van Samp. En die Felipe Melo, wat een lompe houthakker blijft dat toch. Die heeft 1 jaar enorm gepiekt in Firenze (toen ook wel 2 rode kaarten gepakt in 1 seizoen) maar wat je nu allemaal van hem ziet is in en intriest.

    http://www.wijzijnvoetbal.nl/forum/archief-voetbal/36609-serie-a-17-met-een-goed-begin-voor-juve-5.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding