hovenier


hovenier 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het aanleggen, in orde maken, bewerken en onderhouden van een tuin of tuinen; iemand die tuinen onderhoudt; iemand die voor zijn beroep de tuin van een ander aanlegt of onderhoudt; tuinman

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hovenier…

is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft doorgaans een relevante opleiding gevolgd, bv. aan een tuinbouwschool
  • [Activiteit of handeling] onderhoudt een tuin, tuinen; legt een tuin, tuinen aan
  • [Belanghebbende of begunstigde] is in dienst van een bedrijf of soms ook een particulier

    Hoofdsemagram: tuinman


    Algemene voorbeelden


    De akelei is een van de planten waar je met de benaming vaak niet helemaal uitkomt. Van deze ben ik ook niet helemaal zeker. Het zou een kruising kunnen zijn van A. alpina en A. vulgaris. Ik ben geen botanicus en ook geen kweker maar een eenvoudige hovenier. Daarom raad ik aan: vergeet de naam en kies gewoon een mooie uit nu ze in bloei staan.

    http://www.groei.nl/9476.html

    In de keuken wachten wij eerbiedig tot de dienst is afgelopen en de begrafenisstoet zich in beweging zet [...]. Voordat de stoet vertrekt, maakt een hovenier het voetpad, dat geheel met neergevallen herfstbladeren is bedekt, schoon met een blow dryer.

    http://www.xs4all.nl/~dood/index.html

    De tuinman snoeide en harkte, sjouwde de kuipplanten de tuin in. Hij oefende zich in symmetrie, alsof er in het midden van de tuin een plooi zat waarop de wereld opengevouwen werd. Achter de symmetrische tuin begint een Engelse tuin waar de wegen uitwaaieren en de hemel aanwijzen. Eigenaar en hovenier bouwden samen het park uit tot een schouwspel, een lustpark, un beau jardin de plaisance waarin de bourgeoisie ondeugend speelde.

    Acacialaan, Koen Peeters,

    Het gebruik van bamboe in de tuin is nog vrij jong in ons land en heel wat hoveniers beschikken nog niet over voldoende ervaring met dit siergewas.

    De Standaard,

    In de Franse tuin zijn hoveniers druk in de weer met snoeischaren, de gefatsoeneerde curryplanten ruiken pittig-scherp.

    De Standaard,

    De Groengroep uit Boskoop mag zich met 12 hoveniers en ongeveer 4 mensen op kantoor rekenen tot de grotere fijnhoveniers. Per jaar leggen ze ca. 100 tuinen aan voor voornamelijk particulieren. Daarnaast verzorgen ze het onderhoud.

    http://www.infogroen.nl/NL/indinfob.htm

    De BM spitmachines kunnen niet worden gebruikt bij een trekker met 3-punts hefinrichting [...]. Toepassingsgebieden voor de BM zijn: bij hoveniers, bij tuinders, in de groenvoorziening, op volkstuintjes etc. Moeilijk te bereiken kleine oppervlakten kunnen met deze handzame machine makkelijk bewerkt worden.

    http://www.imants.com/nl/

    Met een behoorlijk werkkapitaal, dat Sortipot via zijn tweede financier binnenkreeg, kan het bedrijf zich nu "verreweg de grootste" noemen als het gaat om de verwerking van restafval voor de tuinbouwsector. Op dit moment maakt een groot aantal hoveniers, boomkwekerijen en tuinbouwcentra van de diensten van Sortipot gebruik.

    http://www.nebib.nl/gids/uitdraai_gids_def.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een professionele hovenier
    • een vakkundige hovenier

    Desgewenst brengen wij u in contact met een professionele hovenier die u het beste advies kan geven over beplanting en aanleg van de tuin. Baauw regelt dan alle materialen, waardoor de hovenier snel aan de slag kan.

    http://www.baauw.nl/

    Dat steeds meer mensen liever een vakkundige hovenier inschakelen dan een buurman die op de laatste vakantiedag nog even snel de maaimachine over het inmiddels weelderige grasveld haalt, blijkt uit het stijgend aantal vakantiegangers dat de Vakantie Tuinservice inschakelt.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een ervaren hovenier
    • een gediplomeerd hovenier
    • erkende hoveniers
    • ervaren hoveniers
    • gediplomeerde hoveniers

    Tuinonderhoud laat je niet zomaar door iedereen doen, want alleen een ervaren hovenier heeft een enorme kennis over tal van zaken die voor de tuin belangrijk zijn.

    http://www.jgraveland.myweb.nl/index.html

    Terwijl je op een tropisch eiland onder de palmbomen ligt, werkt een gediplomeerd hovenier zich in het zweet om je tuin een goede beurt te geven. Vakantiegangers die hun keurig onderhouden gazon niet (meer) aan de buren willen toevertrouwen, kunnen voortaan terecht bij de Vakantie Tuinservice, een landelijke keten van erkende hoveniers.

    NRC,

    De sector onderhoud schijnt slechts twee gediplomeerde en ervaren hoveniers in dienst te hebben. Aan scholing van medewerkers is jarenlang niets gedaan, terwijl voor veel zaken, zoals het snoeien van struiken en bomen vakkennis vereist is.

    http://arnhem.sp.nl/nieuws/5-2002/nieuws_290502.stm,

    in voorzetselgroep


    • onderhouden door een hovenier

    Een rijke aanvulling van het zo schitterende kasteel is ongetwijfeld de tuin. De tuin wordt al sinds 1979 onderhouden door hovenier Jan van Ruitenburg. Onder zijn leiding heeft deze tuin al diverse veranderingen ondergaan.

    http://www.maurick.nl/plattegrond/tuin.htm,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • onze hovenier

    De oprit lag vol vergeelde blaren. 'Onze hovenier is ziek,' zei ze. 'Dat maakte vroeger nauwelijks verschil. Ik deed het, of Karen deed het. Zelfs Bennie, op zondagochtend, maar hij stond altijd te babbelen met de buren. Nu doet niemand het.'

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • boomverzorgers, groenvoorzieners en hoveniers
    • hoveniers en groenvoorzieners

    Boomverzorgers, groenvoorzieners en hoveniers lopen een risico voor het oplopen van een tekenbeet en dus ook op het ontwikkelen van de ziekte van Lyme. Stigas heeft in samenwerking met de Branchevereniging VHG een inventariserend onderzoek uitgevoerd onder werknemers in de hoveniers- en groenvoorzieningssector.

    https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:yiOiheiF5WkJ:www.stigas.nl/media/downloads/onderzoeksrapport-teken-in-de-hoveniers-en-groenvoorzieningssector-def03032011.pdf+%22groenvoorzieners+en+hoveniers%22&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESi5Es9RU1Mr3He9lsKXZG2X8t_tr6rm8U62z7XZdrwi6xHiXBHuhgvYtiQtWQkra_mQvtj-IMbZrbRwJKSv51HY9cTIJiU47xkM0c0KOh2FCgcWkDGgw1zOr5cFHu6LLnYxkUmA&sig=AHIEtbRlj1O0QfOI-GnIl1wcb7ZI1BthAw

    De eerste 20 leden van de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) zijn inmiddels gecertificeerd; zo'n 90 bedrijven zijn hiernaar op weg. Met het keurmerk maakt de beroepsgroep van de hoveniers en groenvoorzieners een inhaalslag op kwaliteitsgebied, meent voorzitter Herman Haverkort van de VHG. De VHG, die behalve hoveniers en groenvoorzieniers ook boomverzorgers en specialisten op het gebied van dak- en gevelbegroening omvat, telt in totaal zo'n 1.400 leden.

    http://www.deboomkwekerij.nl/pdf/7bf02fb38e561e13bba630f06434a342.pdf,

    Studiedag voor hoveniers. Op 24 november 2000 organiseerde De Kleine Aarde in samenwerking met de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) een studiedag voor hoveniers over milieuvriendelijk beheer.

    http://www.dekleineaarde.nl/

    voorafgegaan door als


    • als hovenier

    Ondertussen werkte ik als hovenier en als yogadocent. Na de lagere school had ik makkelijk naar de mulo of hbs gekund, maar kinderen uit een arbeidsgezin deden dat niet. Ik koos voor de tuinbouwschool omdat ik wist dat al het schorem van de buurt naar de ambachtsschool ging.

    http://www.wgtrans.nl/

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen