hsl


hsl 1.0

afbeelding

Bron: Hullie
( CC BY-SA 3.0 )

hogesnelheidslijn; spoorlijn die speciaal is aangelegd voor hogesnelheidstreinen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hsl…

is een spoorlijn

      Algemene voorbeelden


      Vandaag heeft Koning Juan Carlos van Spanje de allernieuwste HSL van Spanje geopend tussen Valencia en Madrid. Dankzij de aanleg van dit nieuwe traject, a 12,4 miljard euro, duurt de reis van 352 kilometer slechts 90 minuten.

      http://www.treinennieuws.nl/tag/hsl,

      Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in de aanbestedingsprocedure van het vervoer over de hogesnelheidslijn (hsl) wel momenten ingebouwd waarop de overheid het recht heeft de procedure te stoppen.

      Het Financieele Dagblad,

      Volgens premier Wim Kok toont de besluitvorming rond de hsl "paars op zijn best". De lijn wordt door het Groene Hart aangelegd, maar over een lengte van negen kilometer wordt een tunnel geboord.

      De Standaard,

      De hsl langs de autoweg E19 - 40 kilometer op Belgische grondgebied - veroorzaakt meer hinder voor de Belgische onderdanen en kost veel meer dan het Havenweg-plan. Een hsl door de Antwerpse haven kost slechts 20 Belgische kilometer.

      De Standaard,

      Door de A4 verdiept aan te leggen, kan de HSL op twee meter hoogte de snelweg kruisen.

      Leids Nieuwsblad,

      Schade aan de open ruimten, waardevermindering van eigendommen en geluidshinder bleken de belangrijkste bronnen van ergernis te zijn, maar vooral werd het hsl-projekt als nutteloos en/of veel te duur aan de kaak gesteld. Na 30 november kunnen de gemeentebesturen hun bezwaren tegen de hsl formuleren.

      De Standaard,

      De grootste hockeyclub van Nederland, HC Rotterdam (2.100 leden), moest, toen de eerste plannen voor de Hogesnelheidslijn (HSL) gepresenteerd waren, op zoek naar een nieuwe locatie.

      NRC,

      De hogesnelheidslijn (hsl) tussen Rotterdam en Amsterdam wordt aangelegd door wat in de ruimtelijke ordening het Groene Hart van Nederland wordt genoemd.

      De Standaard,

      Een bouwvergunning voor de aanleg van de hsl wordt pas afgeleverd als de moderniseringsoperatie van de slecht uitgebouwde IJzeren Rijn en de afwerking van de lijn 11 die via de de Antwerpse haven naar Nederland gaat op het goede spoor geraakt, waarschuwde Vlaanderen.

      De Standaard,

      De tiendaagse afsluiting van de snelweg A44, die vrijdagavond is ingegaan, komt de bouwers van de hogesnelheidslijn (HSL) goed uit.

      Haagsche Courant,

      Het beginpunt van deze hsl Leuven - Luik, die geëlektrificeerd wordt onder 25000 V~, ligt in Bierbeek, nabij Leuven, waar een tunnel de nieuwe lijn onder de E40 leidt.

      http://users.compaqnet.be/Woordenbeeld.NMBS/werf.2.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen