humbug


humbug 1.0

bluf; grootspraak; onzin

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • je reinste humbug
  • occulte humbug

Dankzij hen en de lange [...] onderbreking waarvoor zij hadden gezorgd, had ik mij niet nog meer verloren moeite getroost, zag ik in. Wie wist hoeveel tijd en papier ik anders nog verwachtingsvol gespendeerd zou hebben alvorens vast te moeten stellen dat mijn schrijfsel je reinste humbug was?

Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

Bewonderaars van Prophet worden in de watten gelegd met video's waarop de goeroe met ijzige ogen, een zelfverzekerde uitstraling en een bisschopsstaf in de hand ritmisch woorden begint te spuwen: "Ik Raphaël kom de sluier van u wegrukken indien u wilt zien. Sommigen verlangen niet te zien, en geven de voorkeur aan de lagen van illusie waardoor de wereld een Disneyland-fantasie blijft, en zij de werkelijkheid ontvluchten..." Wie de occulte humbug [...] stompzinnig maar politiek ongevaarlijk vindt, die moet de "dictaties" in de publicatiereeks "Parels van Wijsheid" eens raadplegen.

http://www.gebladerte.nl/10369l23.htm,

met telwoord ervoor


  • minder humbug

Ernst K. zegt: je kunt veel beter leraar zijn dan aan zoiets als Buitenlandse Zaken werken (het eerste is namelijk productiever, degelijker, minder vaag, minder humbug enzovoorts).

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

met aanwijzend voornaamwoord


  • zo'n humbug

"Ik ben ook voorzitter van een consumentenorganisatie voor het openbaar vervoer. Als we met de Nederlandse Spoorwegen praten, is dat heel concreet. Maar is het ministerie erbij, samen met andere organisaties, dan zijn we aan het fluiten in de wind. De helft gaat verloren, slechts een paar tonen vang je op. Het is zo'n humbug, zo'n abstract geklets - waar gaat dat over?"

Nederlands Dagblad,

humbug 2.0

iets dat niet is wat het pretendeert te zijn; schone schijn; kitsch

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Amerikaanse humbug
  • een en al humbug

Tijdens de laatste recitatieven ging mijn hart uit naar Joel McCrea en Zachary Scott, de cowboys uit Rinkelende Sporen […]: ergens in het Wilde Westen [...] hadden zij samen hun tegenstanders weten uit te schakelen [...]. De voorkeur voor dit soort amusement viel niet overal in goede aarde. Vooral in beschaafde kringen, het ontging me niet, bestonden er bedenkingen tegen. Op zijn tijd een Franse film als Les Enfants du Paradis, daar was weinig op tegen, maar die Amerikaanse humbug moest afstompend werken.

NRC,

Florian nam even de tijd om de indruk die Gayles binnenhuisarchitectuur op hem maakte volledig te verwerken. 'Ik moet eerlijk bekennen dat het geheel wel het verlangen wekt naar zo'n fijne, lege, Japanse kamer waar alleen maar een vaas met een ingenieus gekromde tak in staat.' Hij wierp een snelle blik in de woonkamer. 'Gott im Himmel!' 'Om te gillen, ik weet het. Het hele huis is een en al humbug, hè?' 'Terwijl jij zo'n prachtige magnoliabloem bent.'

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

met telwoord ervoor


  • veel humbug

Wie alleen maar de fenomenen van de massacultuur ziet, kiest zelf voor het oneliner-denken en de gehaaste blik. Als er al een probleem is, is het niet dat er veel humbug geproduceerd wordt, tenzij uit ecologisch perspectief misschien. Hét probleem van deze tijd, als we dit al in deze termen mogen stellen, is het te veel aan kwaliteit.

Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,